Ministarstvo: Uber i CAR:GO mogu da rade, ali po zakonu

Ministarstvo: Uber i CAR:GO mogu da rade, ali po zakonu

Ministarstvo: Uber i CAR:GO mogu da rade, ali po zakonu Izvor: N1

Firme koje se preko mobilnih aplikacija bave prevozom putnika, Uber i CAR:GO, mogu da rade u Srbiji, ali u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Cilj tog ministarstva je, kako je navedeno, uređenje uslova za obavljanje taksi delatnosti koje će svima omogućiti da rade, ali pod jasnim i jednakim uslovima koje propisuje zakon.

"Kao što je nedopustivo da bilo ko iz ličnih ekonomskih, pa i političkih interesa blokira dvomilionski grad, tako je važno i zbog taksi preduzetnika i svih građana koji koriste njihove usluge da svi koji se bave taksi delatnošću, uključujući i firme kao što su CAR:GO i Uber, budu registrovani i rade na osnovu krovnog zakona koji reguliše ovu delatnost, a to je Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo insistira da se delatnost javnog prevoza obavlja u skladu s važećim propisima koji regulišu prevoz putnika i koji su već usklađeni sa propisima EU.

"Zbog toga smo formirali i radnu grupu koja priprema izmene i dopune Zakona o drumskom prevozu putnika, koje će omogućiti da se jasnije definišu uslovi obavljanja postojećih vidova prevoza putnika, na način kako je to uređeno sličnim zakonima u Evropskoj uniji", piše u saopštenju.

Dodaje se da Ministarstvo ostaje otvoreno za razgovor sa svim stranama zainteresovanim da se taksi delatnost uredi po evropskim standardima i u interesu građana Srbije, polazeći od stava da su jasna pravila za sve i tržišna konkurencija jedini način da građani dobiju siguran i kvalitetan prevoz po najpovoljnijoj ceni.

Taksisti koji su juče protestovali u Beogradu blokadom saobraćaja na Trgu Slavija tražili su zabranu rada firmi koje preko mobilnih palikaciju pružaju usluge prevoza putnika, navodeći da im je to nelojalna konkurencija.

Digitalna Srbija: Ograničavanje konkurencije

Inicijativa Digitalna Srbija saopštila je da smatra da najava državnih organa, objavljena nakon sastanka sa članovima Ugovorne privredne taksi komore Srbije, o izmenama propisa kojima će biti "onemogućeno i sankcionisano nezakonito organizovanje taksi prevoza putem interneta i drugih aplikacija", nije u skladu sa principima slobodnog tržišta i opredeljenju Vlade Srbije o podršci savremenim načinima poslovanja.

"Na osnovu informacija kojima raspolažemo, verujemo da bi ovakav potez dodatno doprineo ograničavanju konkurencije i ugrozio kvalitet usluga koje su potrebne građanima", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je posao države da obezbedi fer uslove za sve učesnike na tržištu koje je slobodno i da osigura poštovanje zakona.

"S druge strane, verujemo da država treba i da aktivno podrži inovativno poslovanje, nove poslovne modele i transformaciju tržišta i zakona koji ga regulišu u skladu sa razvojem savremenih tehnologija i potrebama današnjeg korisnika. Svesni smo da je ovo situacija u kojoj su se pre Srbije našle druge mnogo razvijenije evropske zemlje, ali i zemlje u našem okruženju sa kojima lakše možemo da se poistovetimo", saopštila je Digitalna Srbija

U saopštenju se podseća da su, i pored svih teškoća na koje su naišli, zemlje poput Velike Britanije, Nemačke, ali i Hrvatske, Mađarske i Rumunije, "našle načine da omoguće inovativnim poslovnim modelima da funkcionišu, unapređujući konkuretnost na zadovoljstvo svih strana".

"Sigurni smo da će Vlada Srbije, u skladu sa svojim otvorenim opredeljenjem da podržava inovativne modele poslovanja i digitalnu transformaciju celokupnog društva, umeti da prepozna koliko je važno omogućiti uslove za tržište na kome se cene formiraju slobodno, korisnici dobijaju najbolju moguću uslugu, a inovacije su poželjne i pomognute, a ne sputane", piše u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (40)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Saša

Sada sam pregledao snimak u jutarnjem programu gostovanje taksista posle protesta...ono je smešno i sramota...to je lice taksi udruženja oni sve svađaju međusobno....Srbijo gora si od svi afričkih bednih zemalja,mi u evropsku uniju...mi nismo ni za kameno doba.

Ahil

Ukinite i Uber i Cargo, ali uvedite neke zakone i pravila za taxiste kao i skole za ponasanje. U Danskoj je ukinut Uber ali zato taxisti izgledaju ( jesu) profesionalni vozaci...uz to svi su u full opremi od kosulja do kravata.

Taxista

Liberalno tržište je kad samo formirate ekonomski cenovnik svojih usluga taxi prevoza a ne kad Vam grad određuje cenu prevoza. Ja hoću svoje cene da umanjim za oko 35% ali tada kršim zakon. LEGALNO UMANJENJE CENA!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5156
USD 1 106.8615
CHF 1 107.9214
GBP 1 137.0444
AUD 1 72.6167
JPY 100 98.2736

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Brnabić: Srbija i Estonija prepoznate u Evropi kao lideri u digitalizaciji 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Na proleće počinje izgradnja autoputa od Niša do Pločnika 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nestašica svinjetine u Kini - na rafovima je sve manje, a cena sve veća 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tabaković: NBS kupila devet tona zlata, devizne rezerve preko 14 milijardi evra 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bela knjiga: Izvestan napredak, preporuke ostaju iste 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ljajić: "Mali Šengen" zato što region ekonomski zaostaje 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Od nemačke penzije teško se živi u Nemačkoj 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Biznis

loader