Gosti N1: Vujović renomirani stručnjak, odlično radio

Gosti N1: Vujović renomirani stručnjak, odlično radio

Gosti N1: Vujović renomirani stručnjak, odlično radio Izvor: N1

Gosti emisije N1 direktno, profesor na Ekonomskom fakultetu Dejan Šoškić i profesorka Ekonomskog fakulteta i direktorka fondacije za razvoj ekonomske nauke Jelena Žarković Rakić, saglasni su da je ministar finansija Dušan Vujović uradio značajan posao za zemlju i da je šteta što ne nastavlja rad na ministarskoj funkciji.

Šoškić je rekao da je Vujović već nekoliko godina u Vladi, da je renomirani stručnjak s iskustvom, kao i da je pomagao svojim dobrim relacijama s međunarodnim institucijama.

"Fiskalna konsolidacija je urađena natprosečno dobro. Vujović je deo pregovaračkog tima sa MMF, imamo najbolji rezultat u poslednjih nekoliko godina, smanjen je budžetski deficit i zaustavljena nepovoljna putanja rasta duga, taj dug prema bdp opada. Uradio je značajn posao i to bi trebalo da bude i standard", rekao je Šoškić.

Jelena Žarković Rakić je saglasna da je Vujović dobro radio svoj posao, da je dobro poznaje materiju i da je šteta što taj posao ne nastavlja.

Na pitanje kako naći njegovog naslednika i da li je Siniša Mali kadar za taj posao, Šoškić je rekao da nije lako naći adekvatnu zamenu za Vujovića jer je on čovek s retkim iskustvom, a, dodaje Šoškić, ko god dođe važno je da ima i znanje i iskustvo.

"To su aktivnosti koje zahtevaju teoretski osnov i zanatski deo, zahteva čoveka sa znanjen i iskustvom. Šteta bi bilo posle nekoliko godina da se igubi stopa rasta, bilo je zemalja koje su započele fiskalne promene a onda su došle kadrovske promene i zemlje su se vratile na lošu putanju", poručio je Šoškić.

Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda o budućoj saradnji Srbije sa tom institucijom. Novi aranžman trebalo bi da obezbedi očuvanje postignute makroekonomske i fiskalne stabilnosti, kao i podršku nastavku sprovođenja neophodnih strukturnih reformi u cilju postizanja snažnijeg i održivog privrednog rasta, istakla je NBS.

Dejan Šoškić Izvor: N1

Prethodni trogodišnji aranžman Srbije i MMF-a istekao je februara ove godine, a Srbija nije koristila odobrenu pozajmicu od oko 1,2 milijarde evra.

"U prethodnih nekoliko aranžmana imali smo stend baj aranžman, ali iz predostrožnosti. MMF ima nekoliko tipova aranžamana, nama nije bilo potrebno da povlačimo dodatna sredstva, ovaj novi program je nova ponuda MMF-a za situacije koje su potrebne. Moraće da postoji proces kontrole koji će btii manji, kada MMF odobrava sredstva mora da proverava da li zemlja postupa po dogovoru. Ovde će biti relaksiraniji odnos. Vid pomoći koji smo imali ostaje, najveći broj zemalja nema aranžman s MMF, ako imate jake institucije MMF vam ne treba, ne treba vam ni Fisklani savet. On se postavlja u zemljama kojima treba dodatna kontrola", kaže Šoškić.

On objašnjava da država nije jednako štedela, kao i da je potrebna reforma javnih preduzeća, jer ima puno neracionalnosti.

"Prošli aranžman je ciljao nekoliko oblasti, da se smanje fiskalni deficiti. Bitno je da se ide na to da se situacija u javnom sektoru sredi, to su mesta gde imate puno neracionalnih odluka i trošenja javnih sredstava, u tom domenu smo najmanje ispunili, da se napravi iskorak u daljem razvoju finansijskih sistema", kaže Šoškić.

Žarković Rakić kaže da nam možda nije potreban nadzor institucija, a da najviše od političke volje zavisi da li će biti reformi. I ona smatra da nije sprovedena racionalizacija državne uprave.

"Onda je i MMF korigovao da ne bude redukcija već optimizacija. To jeste započeto, da se vidi gde su viškovi, da se vidi sistem uređivanja zarada, uvođenje platnih razreda, ne nužno smanjenje broja zaposlenih, već da se vidi kakva je situacija. Mi na fakultetu imamo problem sa zabranom, mnoge službe takođe imaju isti problem", rekla je ona.

Profesorka dodaje da zaposlenost jeste porasla, ali da se postavlja pitanje kakav je kvalitet te nove zaposlenosti.

"Imali smo stabilan priliv investicija, ali su išle u sektore s niskim platama. Bruto zarade su iste kao i 2011. u Bugarskoj je plata porasla 150 evra u Austriji 300. Kod nas je stagnirala zbog mera štednje, ali jednim delom i jer je opala produktivnost u javnom sektoru", navodi Jelena Žarković Rakić.

Obrazovni sistem - ključ za poboljšavanje zaposlenosti

Jelena Žarković Rakić Izvor: N1

Ključne reči za Srbiju su obrazovni sistem, smatra profesorka i dodaje da već danas treba da počnemo da razmišljamo koliko ćemo da imamo kvalitetnu radnu snagu.

"Naša nacija stari, za 30 godina će nas biti 20 odsto manje, ona populacija koja bi trebalo da radi će biti smanjena. Nas treba da brine koliko će ona biti obrazovana, jer će proizvoditi bdp. Imamo priču sa dualnim obrazovanjem, otvaranje novih odeljenja, postoji procena da nam nedostaju it stručnjaci, sada se ulaže u njihovo obrazovanje. Bitan je kvalitet obrazovnog sistema, čuli smo ministra koji predlaže uvođenje novih predmeta. Nastavnici kažu da je i njima potrebno ulaganje u nove veštine. Ako pogledate trošimo na obrazovanje isto kao Hrvatska a oni imaju bolje rezultate na PISA testiranju", ističe ona.

I Šoškić smatra da je obrazovanje je ključni resurs zemlje, kao i da mora da se reformiše i da se mnjogo više ulaže. Pored toga, kaže Šoškić, mora da se ulaže i u zdravstveni sistem.

"Mi ćemo jedno vreme imati rezervoar za rast bdp kroz rast produktivnosti rada. Mi ćemo imati nedostatak radne snage u mnogim domenima, ili ćete produžiti period rada ili da se otvore kapije za imigraciju. Imamo nisku produktivnost rada, kvalitetna obrazovana radna snaga je jako važna strateška snaga zemlje. Da se vidi šta naši srednjoškolci ponesu od znanja, da li su naši studenti ravnopravni sa studentima iz sveta po znanju. To su sve osnove da društvo ide ka onim delovima bdp-a gde se stvara vrednost. Obrazovanjem mora da se bavi svaka vlada", rekao je Šoškić.

POVEZANE VESTI

Komentari (21)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čiča Miloje®

Izgleda da je ovo dvoje najavilo kandidaturu...Pa fiskalnu konsolidaciju bih i ja umeo tako da uzmem penzije (oko pola milijarde evra po godini), više od 1000 raznih fiskalnih i parafiskalnih nameta i akciza, porezi na imovinu gradjana, ogromno povećanje sudskih taksa...(čine oko 4 petine budžetskih prihoda!). A porezi na profite iz privrede ...samo jedna petina! To je najbolji pokazatelj zdravlja budžeta... Gradjanima se uzima sve više , iz svakog tanjira uzimaju ... A privreda spala na radionice za izradu kablova i nešto malih i srednjih preduzeća. Gospodo , znate li šta je motor razvoja? To su veliki privredni sistemi , fabrike, velike kompanije, izvoznici...A rast bruto nacionalnog proizvoda 1,5 odsto ! I to na nekih pedesetak milijardi evra koliko vredi BNP Srbije. S tim možemo da se obrišemo... Priči ovde nije kraj, ali i ovo je sasvim dovoljno!

Camarade

Najava predsednika i premijerke da iduće 2 godine nema suficita budžeta u direktnoj su vezi sa ostavkom ministra Vujovića. Isto je i sa vraćanjem duga penzionerima, za šta je bio obezbedio sredstva za rebalans u julu o.g.

Иван

Слушам... Читам... Мислим... И не верујем... Мали јуче, Мали данас и Мало сутра.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5574
USD 1 105.5652
CHF 1 109.3455
GBP 1 138.0268
AUD 1 72.8000
JPY 100 95.7620

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Pobjeda: Južnoafrički NEPI kupio Delta siti 13:55 h

13:55 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić: Vlada Srbije pruža ruku preduzeticima 13:22 h

13:22 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

DRI: GIM potencijalno oštetio "Namensku" iz Trstenika za 1,6 miliona dolara 12:02 h

12:02 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Pauer Čajna zainteresovana za projekat puta "Vožd Karađorđe" 11:48 h

11:48 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kina u prošloj godini zabeležila najslabiji privredni rast od 1990. 11:41 h

11:41 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Najava korigovanja "švajcarske formule" za usklađivanje penzija 11:23 h

11:23 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bivši vlasnik Studija B kupio vilu u Krunskoj u kojoj je nekada bila centrala DS 11:15 h

11:15 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Italijanski mediji tvrde da Kostić razmišlja o kupovini dela luke u Trstu 08:43 h

08:43 h  |  Biznis

loader