Insajder 3. deo: Er Srbija – ko je dobio, a ko je izgubio

Insajder 3. deo: Er Srbija – ko je dobio, a ko je izgubio

Insajder 3. deo: Er Srbija – ko je dobio, a ko je izgubio Izvor: Insajder

Dok predstavnici vlasti tvrde da je Er Srbija stabilna kompanija i da nema pokazatelja da će Etihad kao suvlasnik izaći iz zajedničke kompanije, ova arapska aviokompanija već je zbog ogromnih gubitaka izašla iz svih drugih partnerskih firmi u Evropi.

Prema istraživanju Insajdera, ukoliko Etihad čak i odluči da napusti ovu kompaniju i svoje vlasništvo od 49 odsto proda i za jedan evro, on neće izgubiti ništa, dok će Srbija biti u problemu.

Većina informacija u vezi sa poslovanjem Er Srbije skriva se uz obrazloženje da su ti podaci poslovna tajna. Javno su objavljena samo dva od ukupno 13 potpisanih ugovora sa kompanijom iz UAE koji se tiču strateškog partnerstva. Na osnovu analize i ukrštanja podataka i svih informacija do kojih smo došli, opravdano se postavlja pitanje da li je posao sa Etihadom bio dobar ili štetan za Srbiju.

Er Serbia je nacionalna avio kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto kompanija iz UAE Etihad.

Er Srbija nasledila je nekadašnji JAT koji je bio u dugovima i na ivici bankrota 2013. godine. U celom ovom poslu najmanje je sporna činjenica da je država otpisala sve dugove koje je JAT kao državna kompanija gomilao godinama. Da su predstavnici države dozvolili da JAT bankrotira to bi bila jako loša poruka i mnoge državne ili privatne kompanije kojima je JAT, dugovao ostali bi bez novca, a zaposelni u JAT-u bez posla.

Takođe 2013. mozda i jeste bilo realno očekivati dobar rezultat jer je Etihad bila kompanija koja je beležila najbrži rast u svetu, ali od tada do danas, puno toga se promenilo kada je u pitanju poslovanje kompanije Etihad.

U zajedničku kompaniju Er Srbiju država je uložila novac bespovratno i to nekoliko puta više od Etihada, dok je Etihad 2014. godine pozajmicu od 40 miliona pretvorio u vlasništvo od 49 odsto.

Etihad, u poslovanju sa zajedničkom kompanijom Er Srbija, u periodu od tri godine, naplatom raznih usluga i roba, zaradio je oko 40 miliona evra.

Naime kako Er Srbija posluje sa Etihadom, govore i podaci iz finansijskih izveštaja u delu koji se tiču povezanih lica. Iz ovih izveštaja može se zaključiti da u različitim transakcijama sa centralom Etihada Er Srbija ima prihode u proseku od oko milion evra u toku godine. Istovremeno, za robu i usluge Er Srbija plaća Etihadu u proseku oko 10 miliona evra godišnje. U finansijskim izveštajima nije razjašnjeno šta to Er Srbija plaća Etihadu.

A koliko bi za Srbiju bilo loše da Etihad izađe iz Er Srbije pokazuje i činjenica da, ukoliko Etihad odluči da izađe iz kompanije, Er Srbija neće imati čak nijedan noviji avion u vlasništvu, jer nijedan avion nije kupljen u poslednjih pet godina strateškog partnerstva.

Er Srbija posluje pozitivno ali tako što kao prihod računa državna davanja

Prema zvaničnim finansijskim izveštajima Er Srbija završila je 2014. godinu u plusu odnosno prikazan je dobitak od 3,3 miliona evra. Naredne godine on je bio još veći i iznosio je četiri miliona evra. Er Srbija je 2016. godinu završila sa dobitkom u iznosu od oko 1,8 miliona evra. Međutim, kada se posmatra samo operativno poslovanje kompanije i kada se izuzme iznos državne pomoći koji je za tri godine iznosio ukupno 159,5 miliona evra, kompanija Er Srbija svake godine posluje u minusu čak, u nekom trenutku, i većem nego nekadašnji JAT.

Izveštaj za 2017. godinu mogao bi da da pravu sliku o poslovanju Er Srbije i on će javnosti biti poznat tek u julu, a ta godina je važna jer, prema ugovoru, donacije Srbije nisu predviđene te godine.

Nepovoljni krediti od Etihada

krediti insajder Izvor: Insajder

Tokom 2015. i 2016. Er Srbija je od Etihadove firme Ea Partners uzela dva kredita u ukupnom iznosu od oko 100 miliona dolara pod nepovoljnim uslovima koje treba da vrati 2020, odnosno 2021. godine.

Jedan kredit u iznosu od 56,5 miliona dolara Er Srbija je uzela 2015. godine, dok je sledeće godine podigla kredit u iznosu od 63 miliona dolara. Godišnja kamata na kredit je 6,96 odsto. Pored ovako visoke kamate, ono što je najspornije kada su ovi krediti u pitanju, jeste podatak da je za troškove obrade kredita naplaćeno 6,55 odsto po kreditu.

Prema analizi finansijskih izveštaja, samo za troškove obrade ova dva kredita Etihadove firme naplatile su Er Srbiji ukupno 7,8 miliona dolara.

Goran Radosavljevic koji je bio savetnik u Vladi Srbije od 2007. do 2011, a zatim državni sekretar Ministarstva finansija u Vladi DS-a do 2012, za Insajder navodi da ovako skup kredit izaziva sumnju da se radi o izvlačenju para.

“Jako je dobro pitanje zašto je matična kompanija dala tako skup kredit. Opet razlog koji navodi na sumnju je izvlačenje para. I to se neretko dešava u svetu. Mislim to je jedan vid takozvanih transfernih cena gde vi prodajete majka kompanija ili ćerka prodaje drugoj po višoj ceni. Tehnički to su jako nepovoljni uslovi“ , zaključuje Radosavljević.

On kao primer navodi da se građani u Srbiji stambeni kredit na 30 godina mogu uzeti po 2,5 odsto, pa ostaje nejasno, kako navodi, zašto je jednoj takvoj kompaniji kao što je Er Srbija dat ovako nepovoljan kredit.

Kako su zapošljavani piloti u Er Srbiji

insajder avigo Izvor: Insajder

Tokom formiranja Er Srbije piloti JAT-a obučavani su u kompaniji Er Berlin u kojoj je Etihad tada imao 29 odsto vlasništva. U jednom trenutku zbog nedostatka pilota Er Srbija 2014. godine donosi odluku da dodatne zapošljava pilote preko posrednika, odnosno privatnih firmi.

U periodu od tri godine angažovano je čak 56 pilota preko firme Avigo. Za ime ove firme saznalo se iz internog izveštaja Er Srbije koji je urađen u novembru 2017. a čije delove je objavio BIRN pre par meseci.

Tadašnji direktor letačke operative Er Srbije Vladimir Nikolić bio je zadužen i za zapošljavanje pilota u Er Srbiji. Istovremeno, kako je pokazalo istraživanje Insajdera, on je suvlasnik slovačke kompanije Er Eksplor. Ta kompanija je u kojoj je suvlasnik Nikolić, prema istraživanju Insajdera, preko niza kompanija i ukrštenih vlasništva povezana sa firmom Avigo.

Naše istraživanje je pokazalo da je firma Avigo ćerka kompanija bugarske firme Titan Aero. Istovremeno ova bugarska kompanija suvlasnik je u slovačkoj kompaniji Er Eksplor s.r.o u kojoj suvlasništvo ima i Vladimir Nikolić.

Nikolić je telefonskom razgovoru za Insajder potvrdio podatke do kojih smo došli. On, međutim, kaže da nije bio u sukobu interesa jer je firma Avigo izabrana kao kompanija preko koje će se angažovati piloti jer je bila najjeftinija. Nikolić kaže da je iskoristio lične kontakte kako bi doprineo uštedama u Er Srbiji.

Nikolić je otpušten 2017. godine zvanično pod obrazloženjem da je leteo više nego što je bilo predviđeno ugovorom o radu. Zbog otkaza Nikolić je tužio Er Srbiju.

Nikolić trenutno radi u Izraelu zbog čega nije mogao da govori za Insajder pred kamerama, ali kako tvrdi 2014. došao u Er Srbiju kako bi doprineo razvoju kompanije.

Ušteda angažovanja pilota preko Avigo brokera tvrdi Nikolić bila je oko 800.000 evra u odnosu na druge brokere.

“Ugovore sa Avigom potpisao je generalni direktor Dane Kondić i bio je upoznat sa svim detaljima. Interna revizija je rađena da bi se utvrdilo da li postoji sukob interesa i došlo se do toga da ja nisam vlasnik Avigoa, ali da jesam u sukobu interesa, zbog čega sam dobio upozorenje pred otkaz. Tada smo prikupili ponude svih drugih brokera i došli do sume koja je od tri do četiri puta skuplja nego sto smo imali preko Avigoa”, kaže Nikolić.

Međunarodni sporazumi kao osnov za tajne ugovore

Sve što se Er Srbiji dešavalo u poslednjih skoro pet godina bilo je moguće jer je osnov za ugovor sa Etihadom bio je međudrzavni sporazum koji je potpisan između Srbije i UAE u ferbruaru 2013. godine. Taj sporazum uveo je praktično arapske investitore u Srbiju. Samo nekoliko godina ranije, primat su imali Rusi, odnosno kada su na vlasti bila DS i SPS potpisan je međudrzavni sporazum između Rusije i Srbije, na osnovu kojeg je kasnije prodat NIS ispod svake cene. Tom temom Insajder se bavio u serijalu Energetski (ne)sporazum 2013. godine.

Ono što povezuje posao veka bivše vlasti i posao veka ove vlasti je to da su dogovoreni u okviru međudržavnih sporazuma. Takvim sporazumima suspenduju se domaći zakoni, novac građana se troši dok istovremeno ostaju uskraćeni za informacije od javnog značaja.

Celu 3. epizodu Insajderovog serijala "Srpsko-arapska posla" pogledajte u video prilogu:

POVEZANE VESTI

Komentari (31)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Drljawa Cawka

Hoće li ko svirat klavir?

Vladimir

Gde god ima paru tu je Mali a gde su pare tu su i mucke...Mali je izgleda genije za mutne radnje

Marko

I upravo zbog te genijalnosti, a posle ovakvih dokaza, postaće ministar finansija

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5515
USD 1 106.2757
CHF 1 107.2844
GBP 1 139.7260
AUD 1 72.6254
JPY 100 97.8699

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Kompanija SBB sprečena da izvodi radove na širenju optičke mreže 19:22 h

19:22 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Otvorene pristupne saobraćajnice Žeželjevom mostu u Novom Sadu 18:09 h

18:09 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Šta je cirkularna ekonomija i da li će zaživeti u Srbiji 16:57 h

16:57 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Završetak Ipsilon kraka do kraja godine 12:05 h

12:05 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Na beogradskom aerodromu počeo pilot projekat olakšanog povraćaja PDV putnicima 11:08 h

11:08 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zakon o agencijskom zapošljavanju: Radnici su izjednačeni, ali nisu isti 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Leks specijalis za Šumarca nije dobar, Vujanić kaže - vlast smo sami birali 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Leks specijalis za izgradnju puteva i metroa, struka upozorava na zloupotrebe 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Biznis

loader