Sporazum Srbije i Svetske banke o donacijama

Sporazum Srbije i Svetske banke o donacijama

Sporazum Srbije i Svetske banke o donacijama Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst
Arhiva

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler i ministar finansija Srbije Dušan Vujović potpisali su ugovor o donaciji i dva sporazuma o savetodavnim uslugama uz naknadu (Reimbursable Advisory Services, RAS), saopšteno je iz Svetske banke. Sporazumi i ugovor potpisani su u Vašingtonu.

U okviru prvog sporazuma, Svetska banka će pružiti tehničku pomoć Vladi Srbije za unapeđenje poslovanja Elektroprivreda Srbije, kroz jačanje korporativnog upravljanja, upravljanja rizicima i poslovnog planiranja EPS-a, što treba da doprinese efikasnijem poslovanju EPS-a. 

Svetska banka će u okviru drugog sporazuma pružiti tehničku pomoć da Srbija upotrebom metodologije i alata koje je razvila Svetska banka ažurira svoju Nacionalnu procenu rizika od pranja novca. U saopštenju se navodi da su ta dva sporazuma "odgovor na zahtev Srbije za ekspertizu Svetske banke". 

Donacija od 1,35 miliona dolara, koju će obezbediti švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove, ima za cilj da poboljša kvalitet vladinih finansijskih podataka, što treba da obezbedi precizne podatke o imovini, dugu, prihodima i rashodima i time doprinese boljem upravljanju javnim sredstvima, piše u saopštenju. 

Ministarstvo finansija prenelo je da su se Miler i Vujović sastali u okviru prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, kao i da je Miler rekao da je važno da Srbija ostane u grupi zemalja sa najboljim fiskalnim, makro i reformskim rezultatima i na taj način nastavi da šalje poruku stabilne i sigurne zemlje Balkana. 

Miler je ocenio da je Srbija ostvarila posebne rezultate u domenu makro monetarne stabilizacije i fiskalne konsolidacije i da Srbija sada, bolje nego ikad, ima uvid u realne mogućnosti razvoja, što joj pomaže da precizno definiše prioritete u nastavku reformi. 

"Srbija je ostvarila zapažene pomake na putanji kojom je krenula pre nekoliko godina i sada je potrebno da sa istom posvećenošću nastavi pozitivan progres u završetku započetih projekata i reformi", rekao je Miler i dodao da je, zbog dobrog rejtinga i rezultata, omogućeno zrelo tržište za nove investitore, a da će Svetska banka nastaviti da sarađuje i pruža podršku Vladi Srbije tokom izazova koji još predstoje. 

Ministar Vujović je na sastanku kazao da Srbija planira da istraje u svim reformama koje su započete i nastavi putem dinamičnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije, naglašavajući značaj podrške koju u tom domenu, kroz strukturne i druge zajmove, pruža Svetska banka. 

"Završili smo trogodišnji aranžman sa MMF-om, ali takođe imamo niz zadataka, poput reforme javne uprave, reforme Poreske uprave i poreskog sistema, restruktuiranja velikih državnih preduzeća i završetka procesa privatizacije preduzeća u vlasništvu države koji su pred nama i koje jednako želimo da dovršimo", rekao je Vujović. 

On je dodao da će Srbija nastaviti putem dinamičnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije, naglašavajući značaj podrške koju, u ovom domenu, kroz strukturne i druge zajmove, pruža Svetska banka. Na sastanku je pohvaljen uspeh u sprovođenju i završetku trogodišnjeg stendbaj aranžmana iz predostrožnosti koji je Vlada Srbije početkom 2015. zaključila sa MMF-o, piše u saopštenju Ministarstva finansija.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zemunac

Donacija je 1,35miliona $...a faktura ce biti 5,5miliona $....odlican posao ali za njih

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.4849
USD 1 106.6590
CHF 1 107.6362
GBP 1 137.0406
AUD 1 72.9765
JPY 100 97.7981

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Brnabić: Nezaposlenost ne pada što ljudi odlaze, pobijam taj trend kritizerstva 12:00 h

12:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

RSE: Srbija nema uvid kako se troši ruski kredit za železnicu 10:38 h

10:38 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministar Popović u Kini pozvao Huavej da otvori centar u Srbiji 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ilić: "Konstantin Veliki" imao lep period razvoja, planiramo nova ulaganja 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Raspisan tender za izvođenje radova na dva trga u naseljima Jakovo i Dobanovci 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbija zaradila milijardu evra od izvoza softvera i usluga 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Devizne rezerve Srbije najveće od 2000. godine 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

loader