Fintel energija ide na berzu, akcije mogu da kupe i građani

Fintel energija ide na berzu, akcije mogu da kupe i građani

Fintel energija ide na berzu, akcije mogu da kupe i građani Izvor: N1

Interesovanje investitora iz regiona raste, kako se približava izlazak Fintel energije na beorgadsku berzu. Generalni direktor kompanije ne sumnja da će prikupiti sredstva potrebna za izgradnju još sedam vetroparkova u Srbiji.

Ideja kojom se investitor rukovodi jeste da novac prikupljen u Srbiji, u Srbiju bude i uložen, a da vetroparkovi snabdevaju strujom 500 hiljada domaćinstava. Da li su ulaganja u obnovljive izvore energije isplativa, da li će građani moći da kupe akcije Fintel energije, šta znači izlazak jedne kompanije na berzu, teme su o kojima je za Infobiz govorio Ticijano Đovaneti, generalni direktor Fintel energije a.d

Akcije Fintel energije biće listirane na Beogradskoj berzi krajem maja ili početkom juna, kaže Ticijano Đovaneti, generalni direktor ove kompanije.

"Biće mogućnosti da se uključe i profesionalni investitori, porodice i privatni investitori. Mi ćemo ponuditi akcije i mogućnost da se investira u našu kompaniju. Pojedinačna akcija će koštati oko četiri evra i naš model je da uključimo što veći broj ljudi, jer želimo da širimo naše akcije svuda. Fintel energija će izdati od pet do šest miliona akcija u zavisnosti od tržišta i time ćemo prikupiti 20 do 25 miliona evra, koje ćemo ponovo investirati ovde u zemlji. Mi nećemo prodavati udeo, već ćemo prkupljati kapital od potencijalnih investitora, da bismo ulagali u Srbiju. Konkretno to znači da ćemo izdati pet do šest miliona akcija, i time ćemo prikupiti 20 do 25 miliona evra koje ćemo investirati u zemlji, do sada smo investirali 150 miliona evra. Naš izlazak na berzu je prvi u Srbiji, svima je to novo, ima veze sa transparentnošću, zahteva zaštitu malih akcionara, prelazi se sa jednog vlasnika na široko vlasništvo, upravljanje akcionara. To je promena kulture pristupa kompanijama, osmišljavanje drugačijeg upravljanja", kaže Đovaneti.

Vetroparkovi su dugoročna investicija

Vrlo često se postavlja pitanje da li je isplativo graditi vetroparkove?

"Vetroparkovi zajedno sa svim drugim obnovljivim izvorima energije predstavljaju dugoročne investicije. Kada se procenjuje da li ćete da ulažete u takve infrastrukture, to je isto kao kada razmišljate o autoputevima, železnici ili mostovima. To je nešto što se dugo gradi, ali traje decenijama. Profit je tu, mi imamo dividende i zato smo privlačni za investitore i zato je veliko interesovanje za nas".

Vi ste rešili da širite svoje poslovanje u Srbiji, a u poslednje vreme čujemo da se neke strane kompnaije povlače odavde, npr Telenor, pa spekulacije o francuskoj Societe generale banci. Na kakve trendove to ukazuje?

"To ne bi trebalo da bude loša vest, ne bi trebalo da se brinete. Jer u otvorenim ekonomijama imate igrače koji dolaze i koji odlaze. Investicione strategije se menjaju. Neko ponekad odluči da se fokusira na neka druga tržišta i onda neko drugi dođe. Tako da ovo što ste pomenuli je negativan deo toga, da je neko otišao, a to znači da su oni prodali svoj posao drugim vlasnicima, to je znak zrelosti tržišta".

Izvor: N1

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

E-Trader

Ohrabruje ovaj deo o zrelosti tržišta, ali iskustvo s Agrobankom je ovde opeklo mnoge akcionare. Pazite na Beogradsku berzu. Imate dobru dansku seriju Bedrag o poslovima u energetici.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Dau Džons prvi put prešao prag od 30.000 poena 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vlast uverava javnost da je budžet razvojni, stručnjaci uzdržani u prognozama 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministarstvo očekuje da vrednost srpskog IT tržišta dosegne 600 miliona evra 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

IATA: Gubitak avio-kompanija zbog korone mogao bi da bude 157 milijardi dolara 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Forum: Deo sledeće godine biće pod koronom, mnogi radnici će ostati bez posla 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Matić: Za uspeh telekomunikacionog sektora je ključan razvoj mreže 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Telekom isplatio međudividendu akcionarima - građanima po 68 dinara 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Grčki Forthnet zvanično postaje deo United Grupe 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

loader