Vojinović i Bušatlija: Bilo kakav limit sprečava razvoj Niša

Vojinović i Bušatlija: Bilo kakav limit sprečava razvoj Niša

Vojinović i Bušatlija: Bilo kakav limit sprečava razvoj Niša Izvor: N1

Limit od milion putnika na niškom aerodromu, koji je predsednik Vučić pomenuo u vezi sa koncesijom beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”, iako zvuči daleko, može da oteža poslovanje vazdušne luke na jugu Srbije, ocenili su urednik portala Tangosix Petar Vojinović i savetnik za ulaganja Mahmud Bušatlija, u emisji "360 stepeni" TV N1.

Najava da će država da preuzme u vlasništvo niški aerodrom "Konstatin Veliki", izazvala je burnu reakciju javnosti i višednevne proteste u Nišu. Vremenski sled događaja podstakao je spekulacije da je preuzmanje niškog aerodroma u vezi sa koncesijom za beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, koji je nedavno dat na upravljanje francuskoj kompaniji “Vansi” na period od 25 godina.

Imaju li takve spekulacije osnova ili ne, još nije poznato, budući da ugovor o koncesiji nije dopstupan javnosti. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović nedavno je najavila da će ugovor biti objavljen za nekoliko meseci, čim koncesionar “uđe u posed”, demantujući pritom da su potezi države u Nišu u bilo kakvoj vezi sa poslom u Beogradu.

Predsednik Aleksandar Vučić istog dana je, međutim, naveo da “nemamo nikakvu obavezu da se konsultujemo sa koncesionarom beogradskog aerodroma dok broj putnika na niškom aerodromu ne dostigne milion".

Istovremeno je naveo da analize pokazuju da bi aerodrom “Konstantin Veliki” mogao da dostigne 774.000 putnika tek 2027. godine.

Iako milion putnika zvuči daleko, samo postojanje takvog limita moglo bi da oteža poslovanje niškog aerodroma, saglasni su gosti emisije 360 stepeni.

To znači da ste isključili mogućnost da se aerodrom razvija, smatra savetnik za ulaganja Mahmut Bušatlija. Objašnjava da ukoliko bi npr. menadžment niškog aerodroma otišao u banku da zatraži kredit, oni bi mogli da im kažu da samo postojanje limita od milion putnika predstavlja rizik za vraćanje zajma.

Ne možete limitirati razvojni projekat. Mora biti bez ikakvog limita, da bi mogao normalno da se finansira”, istakao je on.

Urednik portala Tangosix Petar Vojinović podsetio je da ugovori sa loukost kompanijama koje lete iz Niša važe do 2021. godine, i da država tu ne može ništa da menja, odnosno da će takse morati da ostanu tri evra.

“On (Vučić) je hteo da kaže da Niš mnogo kasnije neće doći do milion putnika, to je nebitno u momentu pregovora, poslovna izvesnost je ugrožena”, upozorava on i dodaje da su loukost kompanije svesne da će 2021. imati drugačije uslove, naročiti što će Vansi pokušati da ih dovede u Beograd.

Vansi će dovesti niskotarfne kompanije u Beograd

petar vojinović Izvor: N1

Vojinović očekuje i da će Vansi napraviti mini loukost revoluciju u Beogradu, i podseća da država nema pravne mehanizme da spreči dolazak niskotarifnih aviokompanija na neki aerodrom.

Vansi će ubediti Viz er da leti i iz Beograda. Tržište ja stagniralo, sad se budi, biće više loukost opcija”, smatra urednik Tangosixa.

Vojinović kaže i da je aktuelni menadžment niškog aerodroma napravio genijalnu lokalnu priču i da je prekopirao svetske recepte i nižim taksama uspeo da privuče niskotarifne kompanije. Država, kako kaže, jeste pomogla ulaganjem u infrastrukturu, ali na inicijativu Nišlija.

“Vremenski sled je jednostavan, niko nije primetio da se ta grupa ljudi trudi, ide, pregovara, i u jednom trenutku čudan splet okolnosti – dešava se koncesija, 'Vansi' želi loukost kompanije u Beogradu, a onda kaže: 'Možda bi trebalo da ograničemo sve ostale aerodrome na milion putnika'”, dodaje on.

Srbiji je potrebna loukost baza u Nišu

mahmud bušatlija Izvor: N1

Bušatlija kaže da kada aerdrom ima 350.000 putnika, kao Niš danas, to je već dovoljno da rentabilno radi, jer nije uživao nikakve subvencije države. Ističe takođe da je profil turista koji posećuju Srbiju takav da više koriste niskotarifne kopanije, kao i da je loukost baza u Nišu potrebna mladim ljudima iz Srbije koji bi da “vide svet”.

“Da smo železnicu razvijali, pa da možete brzim vozom da dođete do Niša za sat i po, taj aerodrom bi dobio na velikom značaju. Mislim da su kapaciteti dovoljni za milion putnika, nema tu nekih ozbiljnih ulaganja, samo treba rasporediti slotove da nemate udar u jednom satu”, smatra Bušatlija.

Bušatlija tvrdi i da je apsurdna teza da se Francuzi protive objavljivanju ugovora o koncesiji za beogradski aerodrom, jer su oni taj posao dobili na međunarodnom tenderu, a u ugovoru se ne objašnjava tehnologija, već komercijalni deo posla.

“Kod nas postoji propis da ako ugovor uđe u registar javnih ugovora, tretira se kao poslovna tajna, što je besmisleno sa stanovišta demokratije i slobodnog tržišta, pogotovo kada je u pitanju državni kapital”, upozorava Bušatlija.

Da li je koncesija nepotrebna ili super posao?

Bušatlija je ponovio i svoj stav da je koncesija za “Nikolu Teslu” bila nepotrebna, jer su godišnji profiti koje aerodrom beleži, od preko 30 miliona evra, sasvim dovoljni da se kod banaka zadužite za 500 do 700 miliona evra za nove investicije, kolike uostalom najavljuje francuski koncesionar.

“Ja sam zadovoljan poslednjom upravom aerodroma, otresli su se Dinkićevih i Đelićevih skijaša, i došla je ekipa sa iskustvom u Jatu. Lanjske godine su od profita iz 2016. uplatili državi više nego što je tražila, a od ostatka para opremili terminal da imaju mogućnost da u špicevima prime 7,5 miliona putnika. Sa boljim upravljanjem, taj aerodrom može da primi 15 miliona bez daljih ulaganja”, uveren je Bušatlija.

Vojinović, s druge strane, smatra da je koncesija u Beogradu super posao, “pod uslovom da saznamo kako je u celosti isplaniran”.

“Vansi”, kako kaže, ima spremnije iskustvo da ubrza razvoj beogradskog aerodroma, ima rešenja za tokove putnika, i mogućnosti da kod svojih globalnih klijenata pravi komercijalne odnose – da dovodi nove aviokompanije.

Snimak cele emisije pogledajte u video prilogu:

POVEZANE VESTI

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gagi, dipl. ing. vazdušnog saobraćaja

Ako je tačno, da se aerodrom Konstantin Veliki pominje u Ugovoru o koncesiji za aerodrom Nikola Tesla, postavlja se pitanje kako je došlo do toga. Naime, u Zakonu o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama ni jedan od 1. do 78. člana Zakona ne daje pravo koncesionaru, da koncesiju nad jednim javnim dobrom; aerodrom Nikola Tesla, uslovljava rezultatima poslovanja drugog javnog dobra; aerodrom Konstantin Veliki. Prema tome, očigledno je, da su nadležni napravili grešku kada su prihvatili da taj uslov koncesionara uđe u Ugovor o koncesiji za aerodrom Nikola Tesla. Imajući u vidu, da ni sa jednom rečju, da ne kažem slovom, Javni poziv za koncesiju nije davao »pravo« koncesionaru da tako nešto »zahteva«, zanimljivo bi bilo od nadležnih čuti, a ko je nadležnima »savetovao« da prihvate taj uslov koncesionara za aerodrom Nikola Tesla. Pored toga, time da je izabranom koncesionaru naknadno dato nešto čega nema u Javnom pozivu za koncesiju, otvara neizabranim kandidatima za koncesionara mogućnost žalbe na Odluku nadležnih o izboru konkretnog koncesionara za aerodrom Nikola Tesla.

Slave

jel' ove minuse udariše poznavaoci prava i vazdušnog saobraćaja? Koliko ih imaaaa!!??

Dada

Ma sve treba privatizovati, odnosno dati strancima na upravljanje. Mi sve polako uništavamo.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.9519
USD 1 105.7106
CHF 1 104.6508
GBP 1 134.4641
AUD 1 72.6797
JPY 100 95.9817

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Premijerka sa sindikatima o kolektivnim ugovorima, obećala nova prava radnicima 20:58 h

20:58 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Predsednik savetovao, guvernerka NBS prihvatila - Srbija povećava rezerve zlata 19:29 h

19:29 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Za sada bez poskupljenja struje, odluka o tome biće isključivo na Vladi 19:22 h

19:22 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Najk, Adidas i Ander Armor pisali Trampu protiv taksi na uvoz iz Kine 18:07 h

18:07 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Nije postignut dogovor sa MMF o poskupljenju struje 17:55 h

17:55 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tabaković: U trezoru 20,8 tona zlata, razmatra se nova kupovina 14:56 h

14:56 h  |  Biznis

loader