MAT: Trgovinski sukob SAD i Kine imaće posledice i po Srbiju

MAT: Trgovinski sukob SAD i Kine imaće posledice i po Srbiju

MAT: Trgovinski sukob SAD i Kine imaće posledice i po Srbiju Izvor: WANG ZHAO / AFP

Srpska privreda će osetiti posledice trgovinskog sukoba i uvođenja uvoznih carina u dvema najvećim svetskim ekonomijama SAD i Kini, ocenili su ekonomisti.

"Privreda Srbije se nalazi u usponu, a koliko je to održivo na duži rok zavisiće i od protekcionizma koji jača", kazao je Miladin Kovačević na predstavljanju ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi".

 On je naveo da su donosioci odluka u mnogim zemljama, u želji da zaštite svoju proizvodnju i trgovinske interese, ali i sa namerom da dobiju političke poene u atomosferi antiglobalističke retorike, počeli da pribegavaju raznovrsnim proterkcionističkim merama.

"Zagovornici potekcionizma previdjaju da nameti na uvoz ne opterećuju sve proizvode već najviše odredjene proizvode i odredjeni deo populacije koji te proizvode kupuje. Indirektno štetu imaju i prozvodjači, a ne samo potrošači, zatim država, investicije, a na kraju i sama ekonomija", kazao je Kovačević.

Ukazao je da protekcionističke mere nikada ne ostaju jednostrane već izazivaju revanšizam sa druge strane pa i trgovinske ratove, koji se zvršavaju rastom carina na svetskom nivou.

"Podizanje trgovinskih barijera inicira recipročne mere u drugim zemljama čije će posledice osetiti izvozni sektor, a zatim i svi ostali", rekao je Kovačević.

Podsećajući da je tridesetih godina prošlog veka podizanje trgovinski barijera uništilo dve trećine svetske ekonomije, on je istakao da oglušavanje o pravila Svetske trgovinske organizacije (STO), institucije koja je stvorena sa ciljem da ne dozvoli barijere i koja promoviše saradnju, a ne izolaciju, može imati ozbiljne i dugoročne posledice za ceo svet.

 Dodao je da ne očekuje da će uvodjenje barijera u trgovini izmedju Kine i SAD eskalirati u trgovinski rat kao 1930. godine, ali da se sve češće poseže za njima.

Kovačević je istakao da sudeći po vrednosti robe na koju je uvedena carina "u sukobu ima i razuma".

SAD je, prema njegovim rečima, obračunala carinu od 60 milijardi dolara na kineske proizvode "zbog strateške odbrane od ekonomske agresije", a Kina na 128 proizvoda u vrednosti od tri milijarde dolara.

"Revanš Kine je skroman što je nagoveštava da će se sukob smiriti jer je predsednik najmnogoljudnije zemlje Si Đinping poznat kao veliki protivnik trgovinskih barijera", rekao je Kovačević.

Istakao je da je Kina glavni finansijer američkog trgovinskog deficita.

Nikolić: U februaru manje stope rasta izvoza i uvoza nego u januaru

Industrijska proizvodnja, izvoz i uvoz u februaru nisu rasli po visokim stopama kao u januaru, već su se vratili na stabilan trend rasta, rekao je saradnik časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) Ivan Nikolić.  

On je na predstavljanju novog broja to časopisa rekao da su manje stope rasta uvoza i izvoza u februaru i da uvoz raste po večim stopama nego izvoz.  

"Uvoz je u februaru vredeo 1,63 milijarde evra, što je za 12,5 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine, a izvoz je iznosio 1,22 milijardi evra ili 6,7 odsto više nego u istom mesecu 2017. godine", rekao je Nikolić.  

Dodao je da je spoljnotrgovinski deficit od 415 miliona evra za trećinu veći nego u istom mesecu prošle godine.

"Dobro je što u uvozu dominira roba koja je neophodna za investicije, a samo mali deo čini potrošna roba", rekao je Nikolić.  

Preliminarni podaci, prema njegovim rečima, govore da nema problema u javnim finansijama i da je ostvaren suficit.  

On je rekao da je ukupna industrijska proizvodnja u Srbiji krajem prošle godine dostigla najveći nivo u poslednjih 25 godina, kao i sektor prerađivačke industrije.  

"Industrijska proizvodnja je krajem 2017. godine premašila dva maksimuma, jedan iz 1997. godine, neposredno posle prodaje Telekoma i veštački podignute tražnje koja je trajala do marta 1998. godine", rekao je Nikolić. 

Dodao je da je nadmašen i drugi maksimum dostignute proizvodnje, neposredno pred svetsku krizu 2008. godine, ali da je ona još na nivou 44,2 odsto prosečne proizvodnje iz 1990. godine.  

"Na izlazak industrijske proizvodnje iz tranzicionog jaza Srbija će morati da čeka 2026. godinu", rekao je Nikolić.  

Rast industrijske proizvodnje u Srbiji, kako je rekao, karakteriše od 2014. godine i podizanje tehnološkog nivoa, ali da sve to nije presudno za ubrzan tempo privrednog rasta.  

Nikolić je istakao da ne postoje uniformna razvojna rešenja i da se ne može reći da je industrijalizacija i njena tehnološka razvijenost dovoljan uslov za privredni rast, već samo potreban uslov.  

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pitajte matematičara

Kovačević, univerzalni stručnjak za sve i svašta.

Ivan

Imace sigurno i to posebno za citaoce Informera :-)

Drugacije Misljenje

A sta je pa receno, mozda ce imati. Kada se slonovi igraju stradaju misevi.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 118.0364
USD 1 105.2112
CHF 1 103.1246
GBP 1 136.0650
AUD 1 73.9994
JPY 100 94.0754

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Boing objavio pad prihoda u prvom kvartalu godine 21:43 h

21:43 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić: Kinezi od svih zemalja Jugoistočne Evrope najviše ulažu u Srbiju 20:32 h

20:32 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Udruženje bivših radnika podnelo tužbu protiv PKB-a i države 19:48 h

19:48 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbija na godišnjem nivou dobija oko 200 miliona evra iz fondova EU 16:30 h

16:30 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tender za rekonstrukciju i restauraciju spomenika Pobednik 15:22 h

15:22 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Haradinaj: Radimo na stvaranju što povoljnijih uslova za privrednike na Kosovu 14:02 h

14:02 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Dve ponude za Jubmes banku, Blic piše da je izvestan kupac menjačnica iz Zemuna 14:01 h

14:01 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić: Za deset dana otvaranje južnog kraka Koridora 10 13:53 h

13:53 h  |  Biznis

loader