Takmičenje studenata u rešavanju pravih problema u biznisu

Takmičenje studenata u rešavanju pravih problema u biznisu

Takmičenje studenata u rešavanju pravih problema u biznisu Izvor: Shutterstock

U Srbiji je već duže vreme ustaljeno mišljenje da su akademske studije i teorijsko znanje jedini način da se student unapredi za pravi izazov nakon studiranja - posao.

Međutim, svetski trendovi u visokom obrazovanju, pogotovo u oblasti menadžmenta i biznisa gde je objektivno teško primeniti puku teoriju na realnom poslovnom problemu, donose novine u obliku metodologije poslovne studije slučaja.  

Navedena inovacija u načinu predavanja i učenja je utemeljena na Fakultetu organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu, a samim tim i timovi studenata su pozicionirani na svetskoj mapi takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja.

Kruna svega toga je osnivanje međunarodnog studentskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja - Belgrade Business International Case Competition (BBICC) 2013. godine, koje se ove godine održava od 15. do 21. aprila šesti put zaredom, u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka (FON) i studentske menadžment konsalting organizacije - Case Study Club.

BBICC će ove godine okupiti više od 100 studenata i mentora prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola u Beogradu.          

Šta je studija slučaja?

"Studija slučaja je interaktivna metoda učenja nastala na Univerzitetu Harvard, a primenjuje se u raznim granama nauke, poput medicine, prava i sl, a mi je konkretno primenjujemo u biznisu. Kako to funkcioniše? Sama studija slučaja predstavlja problem ili izazov jedne organizacije, koja može biti mala organizacija, velika kompanija ili čak nevladina organizacija. Ti izazovi se postavljaju pred studente koji se stavljaju u ulogu donosioca odluke. Oni analiziraju podatke, identifikuju probleme i daju predloge", rekla je profesorka Vesna Damnjanović sa FON-a.

Ona je i generalni direktor svetskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja BBICC i dugogodišnji mentor ove metode učenja na FON-u i u Case Study Club-u.  

BBICC je rangiran u top 12 najboljih takmičenja ovog karaktera u čitavom svetu, po kriterijumima eminentnog Univerziteta u Oklandu, pionira u oblasti studije slučaja.

Šesta edicija BBICC takmičenja je ove godine podignuta na viši nivo time što će 80 studenata sa 20 prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola doći u aprilu u Beograd na nedelju dana da se takmiče u rešavanju tri studije slučaja za tri različite uspešne domaće kompanije.  

Učešće na takmičenjima u rešavanju poslovnih studija slučaja predstavlja studentima autentično iskustvo, koje će im sutradan predstavljati bitnu stavku u njihovom CV-ju, a i pripremiti ih za ono što ih čeka.  

"Učestvovanje na takmičenjima u rešavanju studije slučaja je otvorilo moj um ka svetu. Dobijamo priliku da radimo na tolikim industrijama, gde je svaka posebna, a neka i znatno izazovnija od drugih. Celo ovo iskustvo uobličuje vreme provedeno tokom studiranja. Rad sa bistrim ljudima i pod pritiskom mi je pomogao da napredujem ne samo u poboljšanju rezonovanja i misaonih procesa, već i na ličnom planu", istakla je Stefani Lam sa Nacionalnog Univerziteta u Singapuru za BBICC blog.

Ona je sa svojim timom osvojila treće mesto na tamičenju BBICC 2017. godine, a koja je dobila i nagradu za najboljeg prezentera u konkurenciji od 64 studenata na takmičenju.  

Beograd, stožer mladih biznis umova iz sveta  

U aprilu će se takmičiti timovi od po četiri studenta, koji dolaze iz 12 različitih zemalja: Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Tajlanda, Singapura, Hong Konga, Kine, Nemačke, Danske, Libana, susedne Mađarske i Hrvatske. Sa njima će takođe snage odmeriti i srpski tim, sa Fakulteta organizacionih nauka.

Iako takmičarski deo zauzima najveći deo agende BBICC takmičenja, učesnici će imati priliku da, kroz razne društvene aktivnosti, upoznaju Beograd i srpsku tradiciju, kulturu i običaje.  

Tri univerziteta koja se u velikoj konkurenciji pokažu najbolje će biti proglašeni pobednicima ovogodišnjeg takmičenja, u subotu, 21. aprila 2018. godine.  

Uspesi studenata FON-a na takmičenjima  

Ideje za osnivanjem ovakvog takmičenja svetske klase ne bi bilo bez uspeha timova sa FON-a u rešavanju studije slučaja, kao glavnog motiva da se u Beogradu takmiče studenti sa prestižnih biznis škola.

Neki od najznačajnijih uspeha srpskih studenata, pod mentorstvom profesorke Damnjanović, su bili:

- prvo mesto na svetu na takmičenju University of Navarra International Case Competition u Pamploni, u Španiji, u martu 2015. godine;

- prvo mesto na takmičenju BI International Case Competition u Oslu, u Norveškoj, u februaru 2016. godine;

- prvo mesto na takmičenju McGill Management International Case Competition u Montrealu, u Kanadi, u martu 2016. godine

- treće mesto na takmičenju FEP U. Porto International Case Competition u Portu, u Portugalu, u oktobru 2016. godine.

Pored rezultata na svetskom nivou, studenti FON-a su ostvarili i zapažene uspehe na nacionalnom i regionalnom nivou.  

Za više informacija posetiti sajt, kao i zvaničnu Facebook stranicu takmičenja.      

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Saska

Najbolji fakultet na Balkanu...pozdrav studentima i profesorima

Ivana

Biti medju najboljima na svetu je velika stvar za svaku zemlju, univerzitet i fakultet. Koliko je rada, odricanja i godina potrebno za to, prof. Vesna Damnjanovic najbolje zna. Sve najbolje kejserims sa FONa.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.9678
USD 1 105.7533
CHF 1 103.6078
GBP 1 136.4421
AUD 1 74.1889
JPY 100 94.4498

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Boing objavio pad prihoda u prvom kvartalu godine 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić: Kinezi od svih zemalja Jugoistočne Evrope najviše ulažu u Srbiju 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Udruženje bivših radnika podnelo tužbu protiv PKB-a i države 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbija na godišnjem nivou dobija oko 200 miliona evra iz fondova EU 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tender za rekonstrukciju i restauraciju spomenika Pobednik 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Haradinaj: Radimo na stvaranju što povoljnijih uslova za privrednike na Kosovu 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Dve ponude za Jubmes banku, Blic piše da je izvestan kupac menjačnica iz Zemuna 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić: Za deset dana otvaranje južnog kraka Koridora 10 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Biznis

loader