Osnovan Savet za kreativne industrije

Osnovan Savet za kreativne industrije

Osnovan Savet za kreativne industrije Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić osnovala je Savet za kreativne industrije i sa prvog sastanka tog tela, održanog u "Mokrin kući" u Mokrinu, poručila da su te industrije najbrže rastuća privredna grana u Srbiji i da predstavljaju veliku šansu za brži razvoj zemlje, ali i stvaranja boljeg imidža Srbije.

Savet za kreativne industrije okuplja pojedince i organizacije sa bogatim iskustvom u kreativnim industrijama, koji će premijerki pomoći da u potpunosti razume potrebe tog sektora i u budućnosti donosi informisane odluke za njegov dalji razvoj, saopštila je Vlada Srbije. 

Premijerka je predsedavajuća Savetu, a kreativne industrije obuhvataju: muziku, film, fotografiju, radio, televiziju, dizajn, marketing, digitalizaciju, IT softver, gejming, stare zanate i arhitekturu, izdavaštvo, knjige, novine, magazine, izdavaštvo video-igara, muzeje i galerije,vizuelne i izvodjačke umetnosti.  

Članovi Saveta su: Lazar Džamić, Biljana Srbljanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Jasna Dimitrijević, Aleksandra Lazar, Nikola Božović, Vuk Veličković, Andrej Nosov, Slavimir Stojanović, Igor Todorović i Milan Marković.  

U savetu su i vodeće organizacije u oblasti kreativnih industrija u Srbije: Exit fondacija, Beogradska kulturna mreža, Nova iskra, StartIT, Srpska filmska asocijacija i "Mokrin kuća" poznata kao "oaza za digitalne nomade".  

Cilj uspostavljanja Saveta za kreativne industrije jeste omogućavanje još bržeg razvoja tog sektora, koji već doprinosi domaćoj privredi više nego pojedini tradicionalni sektori.  

Savet će imati aktivnu ulogu u razmatranju predloga javnih politika vezanih za razvoj kreativnih industrija u Srbiji i pomagaće u određivanju prioritetnih ciljeva i aktivnosti u tom domenu.  

Ana Brnabić Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Jedna od ključnih aktivnosti Saveta biće najpre identifikacija ključnih finansijskih i pravnih prepreka za dalji rast tog sektora, ali i predlaganje konkretnih rešnja u odnosu na potrebe domaće industrije i uspešnu svetsku praksu.  

Kao telo sačinjeno od pojedinaca i organizacija iz različitih oblasti kreativnih industrija, Savet će imati ulogu da podstiče medjusektorski dijalog i saradnju unutar kreativnih industrija, ali i njihovu vezu sa drugim granama privrede.  

Savet će imati ključnu ulogu i u oblasti promovisanja inovativnosti i kreativnosti kao novih elemenata "meke moći" u izgradnji novog imidža Srbije.  

Prema izveštaju Svetske banke, kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju više od 100.000 ljudi, većinom starosti od 25 do 44 godine, a veliki broj čine žene.  

Ukupni prihodi kreativnih industrija čine 13,5 odsto BDP-a, a prihodi tog sektora dostigli su 4,7 milijardi evra u 2016. godini, uz prosečni godišnji rast od 6,4 odsto u poslednje tri godine. 

Brnabić: Zopas primer investitora koji dobro posluje

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je italijanska kompanija Zopas primer investitora koji dobro posluje u Srbiji i najavila da će ta fabrika u Kikindi zaposliti još 1.000 radnika.

Ona je istakla da ta fabrika koja proizvodi grejače sada zapošljava 530 radnika, kao i da je u toku izgradnja drugog pogona u kojem će biti zaposleno oko 1.000. Prema njenim rečima, Vlada će podržati rad te kompanije.

"Moja poseta je podrška ovoj opštini i njenom timu u svemu što se trenutno radi. Zahvaljujući naporima lokalne samouprave situacija se polako menja", rekla je Brnabić, a objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ona je navela da su i kreativni potencijali ove opštine, između ostalog, razlog njene posete Kikindi, i podsetila da je formiran Savet za kreativne industrije.

POVEZANE VESTI

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bravo?

To nije savet ZA nego savet kreativne industrije jer pre mogu brnabic i sns nesto da nauce OD kreativaca nego sami da doprinesu. LDP postaje ubedljiv najbolji sns projekat

Anastazija

Da li taj Savet zna koja je najstarija firma najstariji industrijalac koji u kontinuitetu radi vec 200 godina.Nigde se ne oglasava taj zanatlija, mirno radi i cuti.Vec 7.generacija ceka bolje dane.

Fakjea

Samo fale Sanja Ilić, Branko Kockica, Aja, Bule i Ristovski da nam malo kažu o kreativnosti, posebno o uslovima njenog plasiranja u etar ovih dana.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5120
USD 1 106.4999
CHF 1 106.7515
GBP 1 135.8677
AUD 1 71.7324
JPY 100 97.9920

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Jeftinog novca ima u izobilju, teško mu je odoleti, i to brine MMF 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brza pruga do Budimpešte probila rokove, novo obećanje - gotovo na jesen 2021. 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Italijanska kompanija "Italia living" otvara pogon u Vranju 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zajam EIB od 35 miliona evra za kanalizaciju na levoj obali Dunava u Beogradu 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Etihad i Er Arabija osnovale novu niskobudžetnu aviokompaniju 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja nepokretne imovine preduzeća Seme d.o.o. Beograd 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Inflacija u evrozoni revidirana na trogodišnji minimum 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sindikat Zastava oružja nezadovoljan reizborom predsednika Nadzornog odbora 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

loader