Dugalić: Banke imaju pravo naplate troškova obrade kredita

Dugalić: Banke imaju pravo naplate troškova obrade kredita

Dugalić: Banke imaju pravo naplate troškova obrade kredita Izvor: N1

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je da banke imaju pravo da naplate troškove obrade kredita i da se u ugovoru klijenta i banke o kreditu navode uslovi pod kojima se odobrava.

On je na konferenciji za novinare povodom odluke Apelacionog suda u Beogradu da banka nije imala pravo da naplati troškove obrade kredita jednom klijentu koji je tužio banku, rekao da se taj sud pozvao na Zakon o obligacionim odnosima, a da kreditni odnos između klijenta i banke uređuju još dva zakona.

"U presudi Apelacionog suda prema kojoj banka nije imala pravo da naplati troškove obrade kredita sud se pozivao na Zakon o obligacionim odnosima, na član 1.065 u kome stoji da banka za pozajmljena sredstava naplaćuje kamatu", rekao je Dugalić, odgovarajući na pitanje novinara da li banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita.

Sud nije uzeo u obzir, kako je rekao, sledeći član istog zakona u kome se navodi da se ugovorom o kreditu utvrđuje iznos pozajmice, kamata i uslovi pod kojima je kredit odobren.

Dodao je da član Zakona o obligacionim odnosima, na koji se pozvao Apelacioni sud i ne zabranjuje da se naplate troškovi obrade kredita.

Zakon o bankama i Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga i ugovor između banke i korisnika kredita bliže regulišu, kako je rekao, vrstu i visinu naknade troškova prilikom odobravanja kredita.

Dugalić je rekao da se manipuliše i dopisom Narodne banke Srbije, koja je sredinom prošle godine predložila bankama da standardizuju troškove, ali je njihov odgovor bio da je to nemoguće zbog različitih vrsta i iznosa kredita i različitih klijenata.

On je rekao da u svim zemljama, pa i u zemljama EU, predviđena naplata nadoknada koja je, zavisno od vrednosti kredita, izražena u procentualnom i fiksnom iznosu i da su ranije donete dve presude u Jagodini i Beogradu kojima se odbacuje tužba dva klijenta protiv banaka zbog naplate troškova obrade kredita.

"Kreditna aktivnost stagnirala u januaru"

"U januaru je kreditna zaduženost pravnih lica čak pala za 1,3 odsto i ukupni zajmovi su iznosili 1.373 milijarde dinara, preduzetnici su dugovali 45,5 milijardi što je 6,1 odsto manje nego mesec dana ranije, dok je stanovništvo zaduženo sa 868 milijardi dinara i povećalo je dugove za 0,3 odsto", rekao je Dugalić.

Dugalić je na konferenciji za novinare rekao da nije dobro što je došlo do stagnacije u kreditno aktivnosti.

Dodao je da je dobro što se poboljšava urednost plaćanja zajmova, pa je u januaru bilo 8,6 odsto svih kredita, a u okviru toga privreda je kasnila sa otplatom 11,2 odsto zajmova, preduzetnici devet odsto, a stanovništvo 4,4 odsto.

On je rekao da kašnjenje u vraćanju kredita još visoko kada se poredi sa zemljama EU ali je pre tri godine za sve kredite iznosilo 22 odsto, a za privredu 26 odsto.

POVEZANE VESTI

Komentari (38)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

belu

Ne pouzdajte se mnogo u sudske presude nasi sudovi stav mogu da promene dok dlanom o dlan takp da to nije nikakva garancija.

Imay

On je rekao da u svim zemljama, pa i u zemljama EU, predviđena naplata nadoknada koja je, zavisno od vrednosti kredita, izražena u procentualnom i fiksnom iznosu... E moj, Dugaliću... sad se pozivaš na EU i zemlje u regionu, a kad te pitamo zašto ne rešite problem kredita u CHF kao u EU (sud u Strazburu i u Grčkoj) ili Hrvatska, Slovenija, CG... onda njihova bankarska i sudska praksa nema veze sa nama! Sad će nama baknkari i njihovi portparoli da tumače odluke Apelacionog suda!?

MV

Posle banaka, preispitajte i propise koji Agencijama za promet nekretnina koje daju da rade na procenat. Pa advokate. Pa javne beleznike. Pa javne izvrsitelje. U stvari najbolje ukinite novac, vratite nas u komunizam i uvedite Gadafijev sistem tackica. A zajmove neka daju zelenasi kao do 2000-te...

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 118.0471
USD 1 104.5127
CHF 1 103.9330
GBP 1 134.8185
AUD 1 74.3323
JPY 100 94.4377

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Čepurin: Dogovoreno uspostavljanje slobodne trgovine Srbije i Evroazijske unije 00:01 h

00:01 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nedimović: Od 1. marta subvencije za gorivo poljoprivrednicima 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Na Sajmu turizma više od 650 izlagača 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nemačka kompanija EOS Matrix otkupljuje potraživanja banaka iz Srbije u stečaju 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Sve spremno za auto-put od Preljine do Požege 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Severna Makedonija i Grčka dogovorile smanjenje cena rominga 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sosa: Za Srbiju glavni izazovi makroekonomska stabilnost i reforme 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ljajić: Nijedna zemlja EU nije prekinula saradnju sa Huavejom 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Biznis

loader