Đuričin: Podignut kredit rejting najbolje govori o budžetu

Đuričin: Podignut kredit rejting najbolje govori o budžetu

Đuričin: Podignut kredit rejting najbolje govori o budžetu Izvor: N1

Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin kaže da se u ovoj godini može očekivati stopa rasta od 3,5 odsto, ali da to još nije dobar rezultat za dostizanje EU. Govoreći o budžetu, kaže da je bilo dosta amandmana, ali da je važno to što su međunarodne institucije podigle kredit rejting zemlje za jedan stepen i da je to najbolji indikator.

Fond za penzije će ove godine biti veći za oko 20 milijardi dinara. Međutim, pojedini ekonomisti smatraju da bi stanje u PIO fondu trebalo da bude mnogo bolje i da se poklapa s rastom broja zaposlenih i rastom plata.

Da li onda visina uplaćenih doprinosa demantuje statistiku zaposlenosti?

Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin kaže da ovo najuspešniji program fiskalne konsolidacije koji je Srbija imala.

Pojedini ekonomisti smatraju da se ne poklapaju podaci u uplatama u fond PIO, sa podacima broja zaposlenih.

Đuričin smatra da postoji puna korelacija. Postoje odstupanja u uplatama kod nekih preduzeća, koji evidentiraju zaposlene, ali ne uplaćuju u Pio fond iz finansijskih razloga, dodala. Konstatuje da je nezaposlenost pala značajno.

"Zaposlenost raste i postoji fiskalna konsolidacija praćena rastom... Rast nije dovoljan, ali je trend dobar", naveo je.

Dodaje i da su trendovi rasta zaposlenosti takođe dobri, i da od Eurostata niko nije video neke zvanične prigovore.

Prema poslednjim podacima Srbija je tek 62. po otvorenosti budžeta, stanje je lošije nego 2015. godine po pitanju transparentnosti, nadzora i učešća javnosti...

Komentarišući to, Đuričin kaže da se Srbija nalazi u regionu ispod Hrvatske, Slovenije i Albanije, a ispred Makedonije Crne Gore i BiH. Glavni problem je vezan za tajming, za vreme uključenja stručnjaka u proces priprema budžeta, rekao je.

"Mi ćemo ove godine započeti izradu budžeta na vreme, i završiti je, ali to nije krajnji cilj, krajnji cilj je da započenemo s projekcijom pet meseci pre nego što se ona počne pretvarati u realni budžet... Ove godine krećemo na vreme, i nećemo čekati 15. septembar, a idući bi trebalo da pravimo onako kako se pravi u EU", rekao je gost Dana uživo.

Govoreći o raspravi za budžet, kaže da je bilo puno amandmana i malo vremena za diskusiju, ali dodaje da je važan  opšti efekat. "Posle usvajanja budžeta, međunarodne institucije su podigle kredit rejting zemlje za jedan stepen i to je najbolji indikator", naveo je.

Podsetio je da je pre mera stabilizacije, Blumberg objavio da Srbiju deli 78 dana od bankrota. Posle programa stabilizacije koji je doneo fiskalnu konsolidaciju, mi imamo skok kreditnog rejtinga (oda tada) za tri stepena, i niko više ne govori o bankrotu Srbije, naveo je.

Smatra da je potrebno baviti se dinamiziranjem rasta i kako da iz stacionarne ekonomije pređemo u ekonomiju koja ima dinamične stope rasta.

Ocenjuje da se, prema dosadašnjim podacima, može očekivati stopa rasta od 3,5 odsto tokom 2018, ukoliko ne bude suše ili sličnih stvari. Ali, smatram da to još nije dobar rezultat za dostizanje EU i konvergenciju dohotka sa EU - nama trebaju značajno veće stope raste, dodao je.

MMF se ne bavi Anketom o tržištu rada i nepouzdanostima podataka, već kvalitetom zaposlenosti, i kvalitetom rasta - dakle, ko je zaposlen u visokoproduktivnim sektorima, kaže i dodaje i da bi srpska elita time trebalo da se bavi više, a ne da li je anketa loša.

Glavno pitanje je kako ubrzati rast, kako mlade, talentovane ljude zaposliti, kako privatnoj incijativi dati šansu, naveo je.

POVEZANE VESTI

Komentari (30)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Grizman

Tri hiljade, evra, za gospodina.

jos malo viri

Sta bi profesore???

Viktor

Kao laik za ovu oblast,ali kao gradjanin ove države,imam nekoliko pitanja za ovakve stručnjake...Javni dug je povećan sa 52 na 78% BDP uz nova zaduženja od 12 milijardi USD,povećana je akciza na gorivo 80%,poskupela je registracija za 50%,uvedena je akciza na luksuz na električnu energiju(???) a ista je poskupela 50%.Porez na imovinu je povećan 300%,komunalije 100%,prehrana i higijenski proizvodi više od 50%,ukiniti popusti na dečije potrepštine i dodatno oporezovani...Smanjene plate i penzije,prozvodni radnici izjednačeni sa administracijom time što im je penzija za stalno umanjena ako odu u penziju pre 45 godina staža ili pre 65 godina starosti...U prosek plata ne ulaze 300 hiljada malih i srednjih preduzeća,a tu su zaposleni koji pune budžet...Manite se,gospodo predavači i analitičari,raznoraznih listi nego objasnite kako to sa mnogo manje živimo mnogo bolje.Šta ćemo kada pohrle,ti jadni EU gradjani, na naše granice poželevši da uživaju u našem blagostanju?Da li će poslodavci smanjiti plate zbog tolike jagme za njihovim bogato plaćenim radnim mestima?

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5536
USD 1 106.2199
CHF 1 107.5021
GBP 1 139.6953
AUD 1 72.4879
JPY 100 97.7821

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Budžet Niša za narednu godinu uvećan za 500 miliona dinara 13:36 h

13:36 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora počinje 15. decembra 11:46 h

11:46 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Švajcarski model - bolji standard penzionera ili uskraćivanje ljudskih prava 10:36 h

10:36 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Završena proizvodnja 500L za ovu godinu, radnici u fabrici od 15. januara 09:38 h

09:38 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bulatović: Zadovoljstvo zaposlenih glavni zadatak menadžera 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kompanija SBB sprečena da izvodi radove na širenju optičke mreže 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Otvorene pristupne saobraćajnice Žeželjevom mostu u Novom Sadu 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Šta je cirkularna ekonomija i da li će zaživeti u Srbiji 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

loader