Atanacković: Živećemo bolje 2018, ali za dva do tri odsto

Atanacković: Živećemo bolje 2018, ali za dva do tri odsto

Atanacković: Živećemo bolje 2018, ali za dva do tri odsto Izvor: N1

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je u Novom danu televizije N1 da je saglasan sa ocenom premijerke da će građani naredne godine živeti bolje, ali ističe da će to poboljšanje biti minimalno i da je pitanje da li će građani to uopšte i osetiti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nedavno je izjavila da će građani Srbije 2018. godine živeti bolje u svim segmentima. Predsednik Unije poslodavaca saglasan je sa očekivanjima da će to poboljšanja doći, ali ističe da životni standard može da raste samo oniliko koliko raste BDP.

“Veliko je pitanje šta znači živeti bolje. Siguran sam da ćemo živeti bolje, ali ne za 10 odsto ili 20 odsto. Biće bolje za onoliko koliko dignemo rast BDP-a. Sigurno je da ćemo imati rast od tri, tri i po odsto, ali da bismo osetili da živimo značajno bolje potrebno je da ti procenti budu pet i više odsto”, objasni je Atanacković i poručio da će građani 2018. živeti bolje za dva do tri odsto, i da je pitanje da li će to uopšte i osetiti.

 Važno je, međutim, da ipak postoji rast i da stvari ne idu na gore, ističe Atanacković.

A koliko taj privredni rast pomaže država? Privrednici godinama, pa i decenijama, ističu da su visoki porezi, pre svega visoko oporezivanje rada, najveća prepreka za poslovanje.

U Srbiji su trenutno u proceduri izmene nekoliko poreskih zakona.To su Zakon o PDV-u, Zakon o porezu na dobit pravnih lica, Zakon o porezu na dohodak građana i uglavnom će se primenjivati od 1. januara 2018. godine.

Atanacković kaže da poslodavci još nisu upoznati sa tim na koji način će se promeniti odnos prema porezima i nekim parafiskalnim nametima.

“Imamo obećanje da se radi na donošenju novog zakona koji će regulisati tu oblast. Kažu da će da smanje broj parafiskalnih nameta i da će da postane jasno investitoru šta ga očekuje u kom gradu, i koliko i šta plaća. Najveći problem je da se nešto plaća, a ne zna se zašto. Niti je porez, nizi je taksa, a svaka od opština izmisli nešto drugo”, upozorava on.

Kao važnu meru ističe to što je Ministarstvo finansija ispunilo obećanje i što je nakon povećanja minimalne cene rada za deset odsto, donelo odluku o povećanju neoporezovanog dela zarade sa 11.700 dinara na 15.000 dinara.

“Postoje privredna društva gde niko ne prima minimalac, i tu će ostati ta razlika između 11.700 i 15.000 dinara, i ta razlika može ići direktno zaposlenima, ali može biti i deo akumulacije ka novim investicijama”, objašnjava Atanacković.

Predsednik Unije poslodavaca pozdravlja i odluku da se olakšice za novozaposlene produže za još dve godine, i smatra da je važno da ako se već država trudi da poveća zapošljavanje kroz subvencije stranim investitorima, ima i jednu takvu stimulativnu meru za domaće privrednike.

Ipak, ima zamerke na novi obrazac za elektronsku prijavu PDV-a čija je primena odložena do sredine naredne godine. Tom problematikom se, kako kaže, bavio Savez računovođa i revizora u okviru Unije posodavaca koji je istakao da nije pored dokumenata koji se redovno podnose, nije logično dodavanje još jednog obrasca.

“Problem je i povećanje cene računovodstvenih usluga”, dodaje Atanacković i objašnjava da će zbog novog obrasca za prijavu PDV-a poslodavci morati da zaposle nove računovođe i nabave novi softver.

Paradoksalno je to što bi, kako kaže, elektronsko poslovanje trebalo da pojednostavi procedure, a u ovom slučaju ih komplikuje.

Promene po prvi put idu u korist obveznika

aleksandar milanović Izvor: N1

Gost Novog dana bio je i Aleksandar Milanović, glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor" kompanije Paragraf Lex koji ističe da izmene poreskih zakona, ove godine, možda po prvi put idu u korist poreskih obveznika, kako fizičkih lica, tako i privrednih subjekata.

Pored povećanja neoporezivog dela zarade, Milanović ističe da je pozitivno i to što su olakšice za novozaposlene produžene do kraja 2019. godine, tako da će poslodavci koji zaposle nova lica - koja su prethodno bar šest meseci bila na evidenciji nezaposlenih – i dalje imati pravo na povraćaj dela uplaćenih poreza i doprinosa.

Ipak, saglasan je sa ocenama Atanackovića u vezi sa elektronskom prijavom PDV-a i objašnjava da će poslodavci ubuduće morati da podnose i pregled obračuna uz svaku poresku prijavu, zbog čega je potrebno ne samo izmeniti softversku podršku, već i edukovati kadrove, što podrazumeva dodatne troškove.

Podseća da nadležni kao eventualne benefite nove elektronske prijave PDV-a navode to da će privrednici imati sređenije evidencije i da će biti omogućen brži povraćaj PDV-a, ali upozorava da su ti benefiti neizvesni, a da su troškovi poslodavaca neposredni.

Kada je reč o očekivanjima za 2018. godinu, Milanović je saglasan da će građani živeti minimalno bolje, i da će do osetnijeg rasta životnog standarda doći tek uz veći rast BDP-a.

POVEZANE VESTI

Komentari (41)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neo

Zaokružite to na nula, jer kada se uzmu svi faktori koje krijete, sve se svede na to da će se živeti gore, kao što je bilo i sada iz godine u godinu, a vaša virtuelna dva tri posto okačite mačku o rep.

Kome da zahvalimo za ropstvo

Volu da nas lage... to 2 ili 3 % trebalo je da bude pre 4 godine. A evo sada je kraj 2017. i dalje cupkamo u mestu sa laganim klizanjem nizbrdo zbog stalnog zaduživanja.

David Goldsternn

S' kakvom privredom ?! Kakvo je privredno stanje u srbiji ??

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5552
USD 1 106.0585
CHF 1 109.5167
GBP 1 139.1515
AUD 1 72.7221
JPY 100 96.8090

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Knežević i Bocan Harčenko o problemima u Fabrici bakarnih cevi u Majdanpeku 18:25 h

18:25 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mercator Grupa završila refinansiranje kredita kompanije Mercator-S u Srbiji 18:09 h

18:09 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Srbija u uskom krugu zemalja u najvećoj meri usklađenim s preporukama FATF 17:29 h

17:29 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Grad Požarevac raspisao javni poziv za izradu projekta rekonstrukcije bolnice 16:09 h

16:09 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mišković: Delta holding u ovoj godini očekuje rekordne rezultate poslovanja 16:05 h

16:05 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Radnici "Zastava kamiona" protestovali zbog neisplaćenih zarada 16:00 h

16:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Delta holding zainteresovan za Sava centar, čeka otvaranje tendera 15:09 h

15:09 h  |  Biznis

loader