Vučković: Budžet razvojni, ali uz dosta "zapeta" i "ali"

Vučković: Budžet razvojni, ali uz dosta "zapeta" i "ali"

Vučković: Budžet razvojni, ali uz dosta "zapeta" i "ali" Izvor: N1

Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković izjavio je da je planirani budžet za sledeću godinu stabilizacioni i razvojni, ali da ima puno "zapeta" i "ali", s obzirom da je Vlada Srbije i ranije predviđala dosta novca za investicije, ali da se one nisu realizovale.

"Svake godine se govori da je budžet razvojni, a ove godine s najviše razloga će to moći da se kaže. Prvo jer budžet obezbeđujue makroekonomsku stabilnost, planira se nizak deficit i to je veoma dobro, a drugo, unutar raspodele sredstava dosta para je predviđeno za javne investicije, što je zaista najbolji način da država podrži rast. To su dobre strane budžeta i u tom smislu, budžet jeste i stabilizacioni i razvojni", rekao je Vučković u Danu uživo.

Dodaje, međutim, da nije sve tako idealno.

"Iza toga ima puno 'zapeta' i 'ali'. I ranije je Vlada predviđala dosta novca za investicije, manje doduše nego sledeće godine, ali ti iznosi se nisu izvršavali, odnosno novac se nije trošio za investicije. To je problem i u ovoj godini, tako da ostaje pravi izazov za sledeću godinu, da li će se izvršiti svi ti planirani radovi. Tek tada ćemo moći zaista da kažemo da je budžet bio zaista razvojni", dodao je Vučković.

Član Fiskalnog saveta kritikovao je i manja izdvajanja za zdravstvo, obrazovanje i zaštitu životne sredine, kao i netransparentnost budžeta za službe bezbednosti - policiju i vojsku.

"Dobar deo investicija se planira ispravno - putna i železnička infrastruktira i ekproprijacija, trećina planiranog porasta se izdvaja za MUP i vojsku - to je moguće potrebno, ali nema dovoljno informacija o tome da bismo mogli da analiziramo da li je to zaista i potrebno", rekao je Vučković.

Dodaje da je to "iz ugla transparentnosti dosta problematično", jer nije dovoljno objašnjeno za šta se sve odvaja novac.

"U medijima imamo izjave da ćemo kupovati helikoptere, avione, ne znam sve šta...Mislimo da je moglo biti više reči o tome u predlogu budžeta", kaže Vučković.

 Na pitanje da li su budžetska sredstva mogla da se bolje rasporede, Vučković je odgovorio pozitivno.

"Manje novca se planira za prosvetu, zdravstvo, zaštitu životne sredine, a upravo u tim oblastima potrebno je više ulaganja, s obzirom da Srbija u njima dosta zaostaje za drugima", rekao je Vučković.

Govoreći o digitalizaciji i inovativnim projektima, Vučković kaže da se ne zna tačno šta izdvajanja za to znače.

"Ostaje da se vidi šta to konkretno znači....U budžetu imate takvu odrednicu 'digitalizacija', ali mi ne znamo o kom konkretno projektu se tu radi...Sačekaćemo da vidimo šta to znači i koliko će doprineti razvoju zemlje", dodaje Vučković.

Član Fiskalnog saveta ocenio je i da je planirani privredni rast od 3,5 odsto u narednoj godini "skroman".

"Planiran je rast od dva posto u ovoj i 3,5 u sledećoj godini. Tu se sad meša više priča. Što se tiče budžeta, sledeća godina je primer dobre godine u smislu budžetskih planiranja, čak možda i previše oprezno...Suficit ne bi trebalo da nas iznenadi. Prošle godine kad samo ocenjivali da su ocene o rastu previše optimistične, kritikovali su nas, ove godine mislimo da je planirani rast previše oprezan", kaže Vučković.

Prema njegovim rečima, razlog za optimizam je što se očekuje da se sledeće godine oporavi poljoprivreda, kao i proizvodnja struje.

"Sledeće godine će se povratiti poljoprivreda, teško je očekivati dve loše godine zaredom, kao i proizvodnja struje, što će verujemo povećati privredni rast...Trebalo bi da bude bolje, ali ako se ostvari i četiri posto privrednog rasta, to neće biti preveliki rezuiltat, jer druge zemlje imaju i više stope rasta BDP-a", smatra Vučković.

Penzije mogle na nivo pre 2014. godine

Govoreći o povećanju penzija, Vučković je rekao da je Fiskalni savet bio jedan od onih koji su smatrali da je smanjenje penzija bila neophodna mera.

"Posebna priča je način na koji je to urađeno. Od početka sledeće godine, naši stavovi se razlikuju od onoga što je vlada predložila. Naša ideja je bila da se uporedo sa raspodelom tog novca za penzije, da se ispravi joše jedan nedostatak penzijskog sistema - naime, u prethodne tri godine, to privremeno smanjenje penzija je značilo da je razbijena veza između doprinosa koji su ljudi uplaćivali i penzija koje primaju danas. I kako je kriza prošla, a de fakto jeste, 2018. godina je bila prilika da se da se uspostavi na neki način ta narušena ravnoteža", kaže Vučković.

Konkretno, to je značilo da se ne ide ovako kako se vlada opredelila - da se svima povećaju penzije za pet odsto. "Nego da se uvaži činjenica da su smanjene samo nadprosečne penzije 2014. godine i da sada ti penzioneri, u raspodeli ovog kolača, prođu bolje", smatra Vučković.

Na pitanje o delu proizvodnje i o tome da li Vlada budžetom favorizuje neke sektore proizvodnje, Vučković kaže da je to "nasleđeni balast".

"Oko 300 miliona evra se izdvaja za subvencije u državnim preduzećima...Mi smo dosta o tome pisali. Taj trošak je bio i veći, sada se smanjuje i nema nekih iznenađenja, neke obaveze moraju da se plaćaju, kao naprimer Srbijagasa, Resavice, Železnica. Neka preduzeća su u pozitivnoj zoni, ali nema njihove reforme, nema privatizacije ni stečaja, tako da vidimo da postoji rizik da se taj ceh ponovo poveća u 2019. godini", rekao je Vučković.

Kako je rekao, u tom strukturnom delu, nemamo tako dobre rezultate. "Čak naprotiv", kaže Vučković.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zaklina.

Bar je svih pet padeza ispostovano😂

misko

Ovi naprednjaci se sprdaju sa narodom Srbije.

igor

Smesno, kakve projekcije, ako bude bice, trte-mrte, susa, EPS, vanzemaljci...Alo druze nemamo nikakvu proizvodnju (jer su privrednici u nemilosti komunjarske drzave), nema investicija (jer niko normalan ne zeli da ulaze tamo gde se rusi fantomkama usred noci) i nemamo i necemo nikad imati realan rast BDP-a dok se ne sklone politikanti koji nas vode.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.4680
USD 1 106.4504
CHF 1 106.9739
GBP 1 136.9091
AUD 1 72.9524
JPY 100 97.4434

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Ministar Popović u Kini pozvao Huavej da otvori centar u Srbiji 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ilić: "Konstantin Veliki" imao lep period razvoja, planiramo nova ulaganja 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Raspisan tender za izvođenje radova na dva trga u naseljima Jakovo i Dobanovci 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbija zaradila milijardu evra od izvoza softvera i usluga 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Devizne rezerve Srbije najveće od 2000. godine 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Petrović: Za privredni rast Srbiji neophodne reforme 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Uskoro komercijalni ugovor za Fruškogorski koridor 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

loader