Fiskalni savet: Nismo zašli u politiku, naše je da upozorimo

Fiskalni savet: Nismo zašli u politiku, naše je da upozorimo

Fiskalni savet: Nismo zašli u politiku, naše je da upozorimo Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Članovi Fiskalnog saveta odbacili su tvrdnje poslanika Srpske napredne stranke i potpredsednika Skupštine Veroljuba Arsića da je to telo tražilo smanjenje penzija za 50 odsto i da je svojim stavom o budžetu zašlo u politiku.

Predsednik Fiskalnog savet Pavle Petrović je rekao da su netačne tvrdnje da je to telo zašlo u politiku analizom budžeta jer je njegov zadatak da sagleda moguće rizike za budžet i da o tome upozori Vladu Srbije.

On je odbacio i tvrdnju da je Fiskalni savet 2014. godine tražio smanjenje penzija za 50 odsto.

Arsićeve tvrdnje je odbacio i član Saveta Nikola Antiparmarkov, ali je dodao da je fiskalna konsolidacija nemoguća bez smanjenja penzija, jer su one najveća stavka u budžetskim izdacima.

Sa ekonomskog stanovišta ne postoji penzijski sistem koji može da garantuje penzije u nominalnom iznosu, rekao je on dodajući da treba ukinuti zakon o smanjenju penzije jer je fiskalna kriza prevaziđena.

Petrović je rekao da u okviru budžeta za 2018. godinu postoji prostor za povećanje plata i penzija, ali samo u meri u kojoj raste BDP.

Pored porasta plata i penzija, otvara se prostor za druge izdatke, pre svega javne investicije, a verovatno i za smanjenje poreza, ali se moraju otkloniti rizici za deficit da se ponovo ne desi da se gubici u javnim preduzećima prelivaju na budžet, rekao je on i upozorio na neuređene javne finansije koje mogu dosadašnji dobar rezultat da dovedu u pitanje.

Privredni rast zaostaje

Privredni ambijent u 2017. jeste unapređen po međunarodnim listima, ali to je usled poboljšanja makroekonomskog okruženja, što je rezultat niskog fiskalnog deficita i lakšeg izdavanja građevinskih dozvola, ali u drugim presudnim elementima nismo napredovali, rekao je on.

Petrović je rekao da privredni rast Srbije zaostaje za uporedivim zemljama, ali da je projektovani rast oko četiri odsto iduće godine.

Očekujemo da će iduća godina biti normalna, bez suše, sa snažnim rastom poljoprivrede, najavio je Petrović i dodao da su potrebne jače investicije države i javnih preduzeća, reforma petrohemijskog kompleksa i Srbijagasa i rešavanje pitanje drugih javnih preduzeća kao što je Azotara, za koju je izneo očekivanje da će njen status biti rešen verovatno zatvaranjem.

Petrović je ocenio da je sada povoljan trenutak da se nađe strateški partner za RTB Bor, jer je cena bakra visoka, i za petrohemijski kompleks zbog cena nafte, dodajući da na dnevni red treba staviti i Resavicu.

Prema njegovim rečima, fiskalna konsolidacija je donela nizak budžetski deficit i opadajući dug, ali je poželjno da se to pretvori u trajno stanje javnih finansija ili bar da se to učini u sledećih pet do sedam godina, jer bi se tako obezbedio značajan podsticaj privrednom rastu.

Moderizacija Poreske uprave se ne sprovodi

Govoreći o fiskalnoj strategiji, on je rekao da ona predviđa nizak deficit što omogućava brže smanjivanje javnog duga za 2,5 procentnih poena. Predviđa se da dug padne na 60 odsto BDP, rekao je Petrović.

On je rekao da postoji prostor za potrošnju javnog novca za neke neophodne izdatke i kao izvore tog novca naveo očekivani rast privrede, smanjivanje izdataka za kamate, otplaćivanje najvećeg dela dugova javnih preduzeća do 2020. godine i smanjivanje subvencija za javna preduzeća.

Postoji i prostor za smanjenje poreza ali je to u budžetu urađeno veoma skromno, rekao je Petrović i upozorio da se neophodna modernizacija poreske uprave ne sprovodi.

Rast zarada je nešto veći od nominalnog rasta BDP i mi ne mislimo da je to dobro, a još gore je što se nastavlja štetna zabrana zapošljavanja i što su plate po sektorima povećavane ad hoc, a ne na osnovu plana, rekao je Petrović.

Izvor: N1

Vlada otišla predaleko u diskrecionom odlučivanju

Član Saveta Vladimir Vučković je upozorio da isplata zarada u javnom sektoru, sa prevelikim brojem osnovica i koeficijenata, nije ni uređena ni transparentna.

On je rekao da je Savet predlagao da se masa zarada u javnom sektoru ravnomerno poveća, ali da je Vlada odlučila da po sektorima poveća zarada za pet ili 10 odsto a da nekim uopšte ne poveća.

Nema analiza koje bi pokazale zašto je to tako sa zaradama,ni gde postoji višak zaposlenih, a gde manjak, rekao je on.

Vlada je otišla predaleko u diskrecionom odlučivanju i ne vidi se logika, ni sistem koji stoji iza tih odluka, rekao je Vučković.

Upitan o povećanju budžeta ministarstva odbrane, on je naveo da je on veći za 11 milijardi dinara, dodajući da treba naći način da se transparentnije prikažu budžeti ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova.

POVEZANE VESTI

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nina

Ja bih sve privatnike koji su se obogatili na neposten nacin oporezovala debelo i eto pare za penzije. Kako jedan vlasnik predizeca ima platu 35000 hiljada a ima toliko stanova i kuca. To treba ispitati.

Милош Искусни

Нико не оспорава чињеницу да је давање Фонду ПИО из буџета требало смањити! НИКО! Нема пара у буџету - тачка! Спорно је међутим то што је Вучићева влада одлучила да мења пензије! Дакле, Вучић је ФАКТИЧКИ променио пензије без закона и решења. Пензије су тако постале средство његове манипулације! Он се одлучио да придобије гласове пензионера са малим пензијама тиме што је 'приклао оне са већим пензијама'! То је чиста хајдучија! Дакле, ако је то урађено зато што није било пара у буџету, требало је смањити пензије свим пензионерима сагласно недостатку пара у Фонду ПИО! Преваранти су међутим, одлучили да МЕЊАЈУ пензије! А све 'под фирмом' фискалне стабилизације! И сад, шта се сад збива? Фискална стабилизација УСПЕЛА, а ПРИВРЕМЕНИ закон и даље опстаје! Зашто сад то? Па зато што је Манипулатор схватио да ових милион пензионера чије пензије није смањио треба да награди за то што су га задржали на власти! Нема тога што Вучић није урадио и што неће урадити! Ови што га слепо подржавају су његови саучесници! Кад рачун дође на наплату, мораће и они да сносе последице тога што раде подржавањем преваранта и лажова!

bravo

Fiskalni savet je kompetentan i pozvan da kaže sve što se tiče fiskalne politike i to je i rekao. Politika nije njihova priča i svaka osuda u tom pravcu je osuda onih na vlasti koji ne dele sudbinu većine građana. Kao penzioner sa visokom penzijom od 500 eur koje AV smanjuje i dovodi nas u ravan niskih penzija zadovoljna sam izveštajem Fiskalnog saveta i očekujem da nam Strazbur vrati ukraden,

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5124
USD 1 105.9720
CHF 1 107.5628
GBP 1 139.1997
AUD 1 72.2353
JPY 100 97.4156

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Evropske banke najavile otpuštanje 60.000 zaposlenih 12:45 h

12:45 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Fabrici: Otvaranje poglavlja pozitivna poruka za investitore 11:19 h

11:19 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Digitalna platforma eDozvola - jednostavnije do dozvola, licenci i saglasnosti 11:12 h

11:12 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Od 15. decembra uvodi se nova linija BG voza do Lazarevca i Barajeva 10:04 h

10:04 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

"Saudi Aramko" prvog dana na berzi dostigao vrednost od 1.800 milijardi dolara 09:36 h

09:36 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

SAD, Meksiko i Kanada potpisali novi sporazum o slobodnoj trgovini 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Da li je lex specialis za infrastrukturne projekte neophodan 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Imovina firme Vulić i Vulić doo stavljena na prodaju, cena 117 miliona dinara 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Biznis

loader