Socijalno ekonomski savet nije učestvovao u pripremi budžeta

Socijalno ekonomski savet nije učestvovao u pripremi budžeta

Budžet je stigao pred poslanike. Dokument prepun detalja napisanih sitnim slovima koja podsećaju na nekad u štampi poznat "Nonparel" font koji se teško čita bez lupe. No, čak ni takav nije se, pre usvajanja na Vladi, našao pred Socijalno ekonomskim savetom. Članovi ovog tela ove godine nisu, dakle, učestvovali u pripremi budžeta.

Izvor: N1

"Prošto smo nezadovolji kao neko ko puni taj budžet - tu mislim i na radnike i na građane i na privredu, da dobijamo informaciju, a da ne možemo da utičemo, da kreiramo taj budžet. Mislim da bi trebalo da se menja politika u Srbiji, a ne MMF ili neko drugi sa strane, da sa njima dogovaramo. Ali dobro, nadamo se da ćemo od sledeće godine i mi učestvovati u kreiranju", izjavio je Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata.

Vlada je u svom predlogu predvidela nešto manje za socijalna davanja - 115 milijardi dinara. Kako kaže resormi ninistar, jer će deo ovogodišnjih troškova dogodine plaćati Nacionalna služba za zapošljavanje.

"Tako da deo tih sredstava neće biti iz budžeta Ministarstva rada već iz Nacionalne službe. I to je jedina razlika. Neki su i povećavani, na primer fond koji se tiče osoba sa invaliditetom je povećan", objašnjava ministar Zoran Đorđević.

Za subvencije nešto više – oko 87,6 milijardi. Pri tome privredi 15 milijardi, 0,8 milijardi više nego lani. Među brojnim firmama koje su navedene u budžetu, nalaze se i Fijat i Er Srbija.

Poljoprivredi je namenjeno više od tri milijardi veće subvencije – oko 34,3 milijarde. Značajno viši su i planirani rashodi za državne investicije - 128 milijardi.

Da li i privatnici planiraju da više ulažu - kažu, to zavisi od toga hoće li vlada ispuniti ranije data obećanja.

"Da će biti smanjene finansijske obaveze privrede. Sigurno, to su spojeni sudovi. Ukoliko privredi ostaje više, ako su zahvatanja države manja - onda ostaje više sredstava koja bi se mogla usmeriti ka investicijama", ocenjuje Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Dejan Šoškić kaže da je jako važno što se povećavaju izdaci za kapitalna ulaganja, jer visoke stope rasta privrede nisu moguće bez značajnog rasta investicija.

Sindikati kažu i da u budžetu prepoznaju naznake da će i radnici u kulturi, koji nisu obihvaćeni odlukama o povećanju plata, dobiti povišice. 

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vrčinac

Kad ne platis porez za jedan kvartal odmah ti blokiraju racun. Dok strane firme, koje su teske nekoliko milijardi evra dobijaju subvencije. Pa tako svako moze poslovati. Mala i srednja preduzeca ne plivaju u parama, kako misli prosecan srpski glasac. Nego dizu kredit da prezive zimu.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Vasilić: Šta Telekom i vlast skrivaju od građana (drugi deo) 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

HORES: Hotelijeri u Srbiji pretrpeli ogromnu štetu, potrebna konkretna pomoć 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Danas: Strmoglavi pad profitabilnosti Telekoma posle kupovine Kopernikusa 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Udruženja proizvođača malina: Rod ove godine manji do 50 odsto 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Velika Britanija izdvaja 30 milijardi funti za oživljavanje privrede 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prva prodaja Metalke-Majur doo iz Jagodine 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

PKS ponovo aktivirala Kovid-19 info servis za privredu 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: EBRD spreman da uloži 100 miliona evra u infrastrukturne projekte 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

loader