Stojiljković: Nisam srećan socijalnim kartama, iznuđeno zlo

Stojiljković: Nisam srećan socijalnim kartama, iznuđeno zlo

Stojiljković: Nisam srećan socijalnim kartama, iznuđeno zlo Izvor: N1

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da bi sistem socijalnih karti trebalo da zaživi 2019. godine, a da će se prvi rezultati videti već u prvoj polovini sledeće godine. "Nisam srećan socijalnim kratma, to je iznuđeno zlo, bolje upravljanje bedom, kaže profesor na FPN Zoran Stojiljković.

"Dve stvari su bitne, nije bitan samo udeo bede, pitanje je šta se dve trećine građana koji kažu da nepodnošljivo žive, kojima je san nedjelja plaćenog odmora, kojima je veliki problem ako imaju nepredviđene troškove. Imamo veliki taj broj, ja razumem da se usmere sredstva na one koji žive u bedi, ali ni zaposlenost vas ne izvlači iz kruga siromaštva. Treba da razmišljamo kako smo se uvukli u ovu dozu siromaštva", kaže Stojiljković.

Direktorka Fondacije za razvoj ekonomskih nauka Jelena Žarković Rakić kaže da je sistem socijalnih karti informacioni sistem, koji treba da pomogne lakšem prijavljivanju za socijalnu pomoć.

"Mi malo izdvajamo za socijalna davanja, socijalna pomoć dobro cilja najsiromapšnije, mnogi kažuda ni ne znaju da dt postoji. Na ovaj način u slučaju da vam nedostaju sredstva dovoljo je da sa ličnom kartom odete do Centra za socijalni rad. Da uveže sve institucije, da ne morate sami da obilazite sve institucije već da dođete sa ličnom kartom i kažete ja želim da se prijavim. Crna Gora je dosta odmakla u tome, to se sad radi kod nas. Morate da uvežete institucije i da ih naučite da komuniciraju", kaže ona.

Rad je fleksibilizovan, digitalizovan, napravljen je tako da možete da angažujete ljude part time, po ugovoru o delu, recimo da biste normalno živeli treba radite u tri redakcije, sedam poslova, kaže Stojiljković.

Žarković Rakić dodaje da ovaj sistem, onima koji misle da su kvalifikovani za socijalnu pomoć, život čini lakšim, jer ne moraju da idu po dokumenta od institucije do institucije. Takođe, navodi, pomaže i protiv stigmatizacije, jer postoje oni koje je sramota da traže pomoć.

Zoran Stojiljković kaže da sistem socijalnih karti znači da su umrežene informacije kako bi se učinila usluga onima koji nemaju previše socijalnih veština.

"Jedan uhodan sistem i kvalitet usluga za one koji to koriste je jako korisna stvar, ali to je upravljanje bedom, bolje upravljanje, s manje grešaka, ali to ne rešava problem siromaštva. Onaj ko radi za 200 evra neće izaći iz siromaštva", kaže Stojiljković.

Govoreći o sindikatima, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", Zoran Stojiljković smatra da "vlast vidi sindikate kao na sporednoj železničkoj stanici".

"Kao se raspravlja, a ogroman broj zakona bude usvojen po hitnom postupku, ne dođu do socijalnog saveta. Zašto radnici nemaju poverenja u sindikate, jedan je ralog što su sindikati nedovoljno sposobni da se bave problemima, ako nemate moć, kakvo ćete poverenje uživati, a sindikati nemaju moć. Svesno sve činite da ih oslabite, imate ih samo zato što evropska mantra govori o socijalnom dijalogu", kaže Stojiljković.      

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Leana

Na šta smo mi to spali... Umesto da vraćamo našu privredu na kakav - takav nivo, ovde se, u ovoj NApreDnoj zemlji, sprema strategija da ne poumiru baš svi od gladi!!!

SONJA

Iznudjeno zlo! Kako vas nije sramota da sve fabrike i teritoriju rasprodajete, uzimte zajmove i zadužujete narod a istovremeno izdajete neke karte i pravite socijalne slučajeve! Kuda plovi ili tone taj vaš brod!????????☆

Nis

Davati subvencije za neke nove tehnologije je okej,standard ljudi bi se poboljsao,ali od motanja kablova i plate od 200e nema napredka!Svi nesto traze i dobiju jedino nezaposlenima ne sleduje nista kao da ne postoje!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 118.0933
USD 1 105.0465
CHF 1 103.4545
GBP 1 136.5556
AUD 1 75.0800
JPY 100 93.8515

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Nacionalni stadion na javnom uvidu, gradiće se na nekadašnjem zemljištu PKB-a 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Auto-put od Surčina do Obrenovca do kraja ove godine 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Potpisan aneks Kolektivnog ugovora Pošte o raspodeli dobiti 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja banjskog kompleksa Žubor u Kuršumlijskoj banji 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Direktor kompanije Simens Srbija: Dogodine tramvaji iz Kragujevca za Nemačku 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Doktor sme da primi poklone do 500 evra vrednosti 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vrhovni sud Grčke odbacio prigovor u vezi sa kreditom u švajcarskim francima 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Biznis

loader