Izabrani novi direktori gradskih preduzeća u Nišu

Izabrani novi direktori gradskih preduzeća u Nišu

Izabrani novi direktori gradskih preduzeća u Nišu Izvor: N1

Odbornici Skupštine grada Niša izabrali su nove direktore sedam javnih gradskih preduzeća, dok su za "Nišstan", "Medijanu" i "Naisus" izabrani vršioci dužnosti direktora.

Po predlogu Gradskog veća za vršioce dužnosti dva najveća gradska javno-komunalna preduzeća "Medijane" i "Naiusa" predloženi su pomoćnici gradonačelnika Dragoslav Pavlović i Igor Vučić, a za v. d. direktora "Nišstana" Nenad Hafner, dosadašnji direktor tog preduzeća.

Sva trojica v. d. direktora, po ocenama Komisije za izbor direktora, nisu bili prvorangirani na konkursu koji je raspisan još jula.

Za direktore sedam gradskih preduzeća - "Objedinjene naplate", "Parking servisa", "Tržnice", "Gradske toplane", Direkcije za izgradnju grada, Gradske stambene agencije i Zavoda za urbanizam - izabrani su kandidati koji su prema ocenama Komisije imali najveći broj bodova na konkursu.

Odbornici opozicije glasali su protiv te odluke uz ocenu da je delimičnim prihvatanjem odluke Komisije za izbor direktora, prekršen Zakon o javnim preduzećima i Statut grada.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Goran Đorđević rekao je da u Zakonu i Statutu ne postoji ni jedna odredba kojom bi se Gradskom veću dalo pravo da predlaže direktore.

"Na osnovu izveštaja Komisije direktore je mogao da predloži jedino Odbor za imenovanje Skupštine grada, nikako Gradsko veće", rekao je đorđević i dodao da je posledica protivzakonite odluke Gradskog veća i Skupštine grada to što svaki od 150 učesnika na konkursu može da pokrene spor pred Upravnim sudom.

On je kazao da je jedino rešenje da Komisija nastavi sa radom, a da Skupština grada razreši Gradsko veće.

Odbornik koalicije "Niš, moj grad" Branislav Jovanović rekao je da je izbor v. d. direktora za tri preduzeća protivzakonit i da je najbolje rešenje za izlaz iz čitavog "galimatijasa" oko izbora direktora da Skupština grada izabere novu Komisiju i raspiše novi konkurs, a da se za 10 javnih preduzeća izaberu v. d. direktori.

Odbornik grupe "Iskreno za Niš" Momir Stojanović rekao je da je Gradsko veće po partijskom nalogu osporilo rad Komisije za izbor direktora.

"Veće je promenilo odluku Komisije jer mora da 'stavi šapu' na rad najvećih preduzeća i najvećih javnih nabavki, a to je učinjeno izborom gradonačelnikovih ljudi, a ne najsposobnijih kandidata", kazao je Stojanović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović odbacio je optužbe opozicije i kazao da je zakonom predviđeno da Gradsko veće utvrđuje predlog direktora i prosleđuje ga Skupštini grada.

On je rekao da je Gradsko veće predložilo nove ljude za "Naisus" i "Medijanu" jer je želja da se poboljša rad tih preduzeća i ona učine dostupnijim građanima.

Bulatović je dodao da je Gradsko veće prethodnih meseci predložilo v. d. direktora "Gorice" i v. d. direktora "Gradske toplane" i da tada nije bilo primedbi opozicije na te odluke Veća.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Jel na konkursu? Po stručnim kvalifikacijama?!

Gorčin

I svi listom su drugovi članovi.

čak i da jesu,

to je nebitno, bitnije je znaju li ili ne znaju da rade. Gradska preduzeća, kao i republička, su monopolisti i potrebni su veliki eksperti da ih uvedu u problem, a skoro sva niška preduzeća su u problemu. Pretpostavljam da svaka stranka ima makar jednog člana koji bi umeo da upravlja gradskim preduzećima, pa je nejasno kako im uspeva da uvek izvuku one koji vole fotelje, a ne zanju da rade.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5656
USD 1 105.9436
CHF 1 109.4346
GBP 1 137.8422
AUD 1 72.7015
JPY 100 96.3337

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

E-trgovina u Nemačkoj u 2019. iznosila rekordnih 72,6 milijardi evra 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Direktorka EBRD: Reforme državnih preduzeća jedan od prioriteta u Srbiji 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Beriša: Avio linija Beograd-Priština otvara nove koridore 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tramp i fon der Lajen ocenili razgovor u Davosu kao dobar 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tramp u Davosu govorio o uspesima američke ekonomije, ni reč o klimi 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Savić: Druga pista aerodromu nije neophodna, potrebno ulaganje u infrastrukturu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Godfri: Dogovor o obnavljanju avio-linije Beograd - Priština dobitak za sve 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

DRI demantuje da je utvrdila da je GIM oštetio Namensku iz Trstenika 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Biznis

loader