Efektiva: Evropski sud presudio u korist dužnika u francima

Efektiva: Evropski sud presudio u korist dužnika u francima

Efektiva: Evropski sud presudio u korist dužnika u francima Izvor: REUTERS/Ruben Sprich, ilustracija

Udurženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je da poslednja presuda Evropskog suda pravde po tužbi 69 klijenata iz Rumunije protiv banke zbog kredita u švajcarskim francima, jasno pokazuje da su banke morale adekvatno da informišu klijente o svim aspektima kredita i o potencijalnim rizicima uticaja promene kursa i kamate.

Ovo udruženje izrazilo je očekivanje da će domaći sudovi prihvatiti to tumačenje i poništiti ugovore o krediranju u švajcarskim francima, kao i u evrima, koji su zasnovani na nepotpunom informisanju klijenata.

Efektiva je navela da su se građani Srbije, kao i građani Rumunije zaduživali u stranoj valuti (švajcarskim francima) dok su im primanja u domaćoj valuti, a da ih banke nisu informisale o svim rizicima stupanja u takav odnos, već su suprotno, klijentu su sugerisale da je taj kredit povoljniji od nekog drugog.

"Banke su suprotno zakonskim obavezama, a tu obavezu poznaje i naš Zakon o zaštiti potrošača, klijenta svesno upućivale na donošenje pogrešne odluke, odnosno one koja će ga kasnije skupo koštati, zbog enormnog rasta kursa švajcarskog franka u odnosu na evro, što je dovelo do uvećanja mesečnih obaveza i do 2,5 puta kao i do rasta realne glavnice duga do visine iznad pozajmljenog kredita", navodi se u saopštenju.

Efektiva je navela da je to udruženje do sada u presudama pred domaćim sudovima iznosio takva obrazloženja, ali da nijedan korisnik kredita u švajcarskim francima nije imao korist od takvog stava.

"Nadamo se da će na dalje i domaći sudovi prihvatiti ovo tumčenje kao krucijalno u zasnivanju odnosna između korisnika i banke, te da će sve one ugovore koji jesu zasnovani na nepotpunom informisanju klijenta, poništiti. Ovo očekujemo kako za kredite u švajcarskim francima, tako i za kredite indeksirane u evrima", navodi se u saopštenju.

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PSL

Da ne mislite da sam na strani banaka, imam lično kredit u CHF. Uzeo sam ga jer mi je kamata u evrima tada bila veća i rata tog kredita bi mi prelazila 50% prihoda, tako da nisam zbog prekomernog opterećenja mogao da uzmem tu varijantu. Banka je poštovala maržu i uredno ažurirala kamatnu stopu po LIBOR-u, nije naplaćivala nikakve dodatne, skrivene troškove i gluposti, sve u svemu ponašala se korektno osim što je sam CHF/EUR otišao u nebo, a to nije njihova krivica. Bio sam svestan rizika promene kursa i svako ko kaže da nije bio svestan, taj laže. Po meni nije u redu što se dešavalo da banke samoinicijativno dignu maržu bez razloga, da naplaćuju po svojim proizvoljnim, naročito lošim kursevima i takve stvari, da kasnije uvode održavanje kredita i slično, ali ovo što Efektiva brani trenutno, po meni nema mnogo smisla. Ja sada plaćam taj kredit i setim se posle sto godina da mi banka nije to lepo objasnila i tužim ih. Pa, daj budimo zreli ljudi. Kako te banke uopšte da posluju onda? Meni je veći problem što je naša država zabranila dalje uzimanje kredita u CHF, naročito danas kada su ti krediti ekstremno povoljni. A verovatno bi neka banka našla interes da ih plasira i da mi, CHF dužnici, refinansiramo svoje kredite po povoljnijim uslovima. To nam treba, a ne nismo znali, politika i demagogija.

Violeta

Mene su od malena ucili da nije lepi lagati, Vas nisu ucili ili Vi niste zeleli da naucite...desetak puta je suprug isao u banku da se informise oko kredita. Prvi put su mi predocili da postoji i kredit u chf i da je povoljniji jer je stabilnija valuta- zadnjih xx god nije bilo prom, rata ce biti manja 30 eur x 240 m otplate, UVEK bi ga OKITILI sa primer tabele upiredjenja- kol je povoljniji chf.

Katczinsky

Da mislimo da si na strani banaka. Evo ja uopšte nemam kredit u CHF ali mi je jasno zelenašenje banaka, koje se uopšte nisu zaduživale u CHF da bi posle taj novac plasirali nego su se zaduživale ili u dinarima kod NBS ili u evrima kod stranih banaka i onda taj novac plasirale kao kredit indeksiran u CHF.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.9780
USD 1 105.7435
CHF 1 104.5163
GBP 1 134.4479
AUD 1 72.7272
JPY 100 95.7303

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Penzioneri se slažu sa ministrom - švajcarski model najbolji od svih ponuđenih 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić: Prodaja Galenike je urađena u skladu sa zakonom 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

DRI: Nepravilno potrošeno 217 milijardi dinara, uočene fundamentalne greške 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Britanski ARM prekida odnose sa kompanijom Huawei 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Očekujem da za penzije usvojimo švajcarski model, najpravedniji i najbolji 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vlasti uvode stečaj u čeličanu Britiš stil, ugroženo 5.000 radnika 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bugarska će preko Grčke nabavljati azerbejdžanski gas 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić: Suzbijanje sive ekonomije jedan od prioriteta za bolji život građana 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

loader