Sindikat Nezavisnost traži da se ispitaju dešavanja u Fijatu

Sindikat Nezavisnost traži da se ispitaju dešavanja u Fijatu

Sindikat Nezavisnost traži da se ispitaju dešavanja u Fijatu Izvor: N1

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost" zatražio je od državnih organa da ispitaju dešavanja u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA), pre svega ko je Samostalnom sindikatu u toj kompaniji uplatio oko 250.000 evra.

U saopštenju, taj sindikat navodi da čelnici Samostalnog sindikata u FCA "novac u torbama nose kroz fabričke hale i isplaćuju radnicima kao naknadu za dane provedene u štrajku".

Zaposleni u FCA stupili su u štrajk 27. juna sa zahtevom da im se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada. Poslodavac nije želeo da pregovara sa štrajkačima dok ne nastave proizvodnju, a štrajk je prekinut 18. jula uz posredovanje premijerke Ane Brnabić.

Sporazum između poslovodstva kompanije i predstavnika sindikata potpisan je u Vladi Srbije 25. jula. Tim dokumentom je predviđeno povećanje zarada i potpisivanje kolektivnog ugovora kojim će se radnici obavezati da neće štrajkovati u naredne tri godine.

Sindikat "Nezavisnost" je, kako je istaknuto u saopštenju, predlagao da u tekst sporazuma o prestanku štrajka, koji je "ostao tajna za radnike fabrike i za građane Srbije", uđe klauzula po kojoj bi se poslodavac obavezao da radnicima isplati naknadu za dane provedene u štrajku, jer je "kršenjem zakona i odbijanjem da stupi u pregovore, poslodavac najviše doprineo da štrajk u FCA traje 16 dana".

 "Umesto toga, Samostalni sindikat u fabrici već dva dana menja objašnjenje i obmanjuje radnike FCA, sindikalni pokret u Srbiji i građane Srbije o tome iz kojih izvora i od koga su mu uplaćena ogromna sredstva u iznosu od 250.000 evra i ko je čelniku Samostalnog sindikata Zoranu Markoviću dao za pravo da grubo krši poreske i sve druge zakone ove zemlje, tako što nosi u torbama keš novac i isplaćuje ih radnicima za vreme rada", naveo je Granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost".

Taj sindikata od premijerke traži da "odmah pokrene intervenciju državnih organa, sa zadatkom da ispitaju ko je i na koji način izvršio uplatu sredstava Samostalnom sindikatu u FCA, da pokrenu krivični postupak za protivzakonito raspolaganje novčanim sredstvima i za kršenje poreske politike Srbije, o čemu javnost treba da bude obaveštena".

"Tražimo i zakazivanje vanredne sednica Odbora za utvrđivanje reprezentivnosti sindikata i poslodavačkih udruženja, kako bi se zbog kršenja Zakona o radu donela odluka o ukidanju reprezentivnosti Samostalnom sindikatu u fabrici FCA Srbija", navodi se u saopštenju sindikata "Nezavisnost".

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Joel

Od koga je "Nezavisnost" nezavisan?

Pacco

Vi ste se pokazali, sad cutite i radite.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Vasilić: Šta Telekom i vlast skrivaju od građana (drugi deo) 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

HORES: Hotelijeri u Srbiji pretrpeli ogromnu štetu, potrebna konkretna pomoć 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Danas: Strmoglavi pad profitabilnosti Telekoma posle kupovine Kopernikusa 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Udruženja proizvođača malina: Rod ove godine manji do 50 odsto 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Velika Britanija izdvaja 30 milijardi funti za oživljavanje privrede 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prva prodaja Metalke-Majur doo iz Jagodine 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

PKS ponovo aktivirala Kovid-19 info servis za privredu 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: EBRD spreman da uloži 100 miliona evra u infrastrukturne projekte 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

loader