VOICE: Opštine će Železnici plaćati održavanje pruga?

VOICE: Opštine će Železnici plaćati održavanje pruga?

VOICE: Opštine će Železnici plaćati održavanje pruga? Izvor: Freeimages/alitaylor

Državno preduzeće Infrastruktura Železnice Srbije (IŽS) odustalo je od ideje da brigu o održavanju pruga prepusti lokalnim samoupravama zbog nepostojanja interesovanja i sada im je ponudilo da održavanje pruge ostane u nadležnosti IŽS-a, ali će opštine morati da plate tu uslugu.

Predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović rekao je da je ta lokalna samouprava ranije pristala da preuzme upravljanje nad prugom Paraćin-Stari Popovac, ali je dodao da sada, nakon izmenjene ponude, tu ponudu treba odbiti.

"Ne pada nam na pamet da plaćamo železnici ili bilo kome drugome za održavanje pruge. Mi smo pristali da preuzmemo upravljanje nad prugom Paraćin-Stari Popovac zato što je postojala mogućnost da se njome upravlja u budućnosti preko javno-privatnog partnerstva i da bude u interesu kompanija kojima ona može da služi, poput Staklare, cementare i drugih, ali nemamo interes da preduzeću, koje za to već dobija novac iz budžeta, plaćamo održavanje te pruge", naveo je Paunović za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Dodao je da na toj pruzi već dugo godina nema saobraćaja, ali lokalna samouprava uredno godišnje plaća 10 miliona dinara IŽS-u za održavanje pružnih prelaza.

"Preuzimanje prava upravljanja bio bi jedini motiv za zainteresovane fabrike za ulaganje u tu prugu, ali ovako, bez garancija da će IŽS ulagati u rekonstrukciju te pruge, a da lokalna samouprava za to mora da plaća 2,5 milona dinara godišnje, interesovanja za korišćenje te pruge jednostavno nema", poručio je Paunović.

Odbornici Skupštine grada Sombora usvojili su 23. maja, uz protivljenje opozicije, nacrt ugovora kojim se uređuje međusobna prava i obaveze upravljača infrastrukture i lokalne samouprave.

Kada ovakav, inače tipski ugovor budu potpisali Grad Sombor, te opštine Kula i Vrbas, sve tri lokalne samouprave plaćaće godišnje ukupno 10,5 miliona dinara preduzeću Infrastruktura železnice Srbije za održavanje pruge Sombor-Vrbas, koja je stanovništu u tim sredinama inače od velikog značaja, naveo je VOICE.

Krajem prošle i početkom ove godine su lokalne samouprave, na čijim teritorijama se nalaze pružni pravci koje je IŽS prošle godine proglasila nerentabilim, razmatrale sasvim drugačiju ponudu: da od državnog preduzeća koje je i formirano radi održavanje železničke infrastrukture u potpunosti preuzmu pravo upravljanja nad prugama, te da o njima, u sopstvenoj režiji, nastave da vode brigu.

Do ovakvog obrta, kako su za VOICE kazali u IŽS-u, došlo je zbog toga što lokalne samouprave "nisu ovog momenta spremne da preuzmu pravo upravljanja".

"Lokalne samouprave nisu ovog momenta spremne da preuzmu pravo upravljanja, shodno članu 9. Zakona o železnici, jer ne mogu da ispune sve zakonske procedure, odnosno nemaju ni sredstva, ni adekvatne kadrove, ni potrebne dozvole, sertifikate...", naveli su iz IŽS-a.

Milan Vučinić, predsednik Vojvođanskog društva za železnicu i nekadašnji savetnik generalnog direktora Železnica Srbije, rekao je za VOICE da je nepreciznost u pogledu projektovanih ciljeva obnove pruga i nedostatak garancija za obećana ulaganja, samo deo problematičnosti u ponudi IŽS.

"IŽS dobija novac iz budžeta, od zakupa zemljišta, od imovine, plaćaju im i preduzeća Srbija voz i Srbija kargo za trase za korišćenje pruga, i sad traže novac od lokalnih samouprava, koje bi u budućnosti mogle da se nađu u situaciji da, recimo, dobiju kvalitetne pruge, s pristojnom brzinom, ukoliko IŽS uspe da rekonstruiše pruge, što je malo verovatno u dogledno vreme, ali da tada ne bude interesa u Srbija vozu ili Srbija kargu za saobraćajem putničkih i teretnih kompozicija", naveo je Vučinić.

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kondukterka

Onda ZS mora da plati opstinama putarinu...

Boban

Kada bih svuimovinu koja postoji u drzavii inostranstvu bila iskoristena na pravi nacin ane davana koj kakim propalicama imala bi zeleznica novca a i drzava u francuskoj najacoj evropskoj zeleznici ucestvuje sa 60 posto odrzavanja zeleznice sto znaci da cemo zatvoriti pruge sem koridora imsmo konjice pa polako

Igor

Pa ovo je neviđeno. Zašto bi opština, koja nije imala nikakvu moć u odlučivanju o izgradnji pruge kroz svoje područje, plaćala DIREKTAN REKET Železnicama? Ako je na opštini da održava prugu, neka se sredstva iz budžeta koja dobija Infrastruktura Železnica Srbije preusmere opštinama, pa opštine neka raspišu tender za održavanje! Ili, ako su opštine nesposobne da održavaju, zašto se ne raspiše javni poziv za održavanje pruge - zašto bi Infrastruktura Železnica Srbije, preduzeće koje služi samo za zbrinjavanje stranačkih kadrova i rođaka, dobilo taj posao bez tendera? Ko kaže da će oni održavati prugu kako treba (videli smo kako su to radili zadnjih 30 godina, ne daj bože!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.7410
USD 1 106.0539
CHF 1 108.3074
GBP 1 128.2861
AUD 1 72.0128
JPY 100 99.8990

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Vučić: Novi autoput metafora uspeha svih nas 17.08.2019.

17.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Prekovremeni rad - zakon kaže jedno, iskustva srpskih radnika drugo 17.08.2019.

17.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Okanović: Putovanje kraće i bezbednije, rasterećena Ibarska magistrala 17.08.2019.

17.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Beograd dobija sistem javnih bicikala, 150 stanica sa 900 bicikala 17.08.2019.

17.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Svi su dobrodošli na otvaranje autoputa, pa i bivši ministri 16.08.2019.

16.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

"Kopernikus" kupio zemljište na kojem je "Buvljak", za 2,36 milijardi dinara 16.08.2019.

16.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kosovo zabranilo uvoz meda i krompira iz Severne Makedonije 16.08.2019.

16.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Srećna sam, napravili smo auto-put po svetskim standardima 16.08.2019.

16.08.2019.  |  Biznis

loader