Krkobabić o planu za selo: Zemljište i 10.000 evra po osobi

Krkobabić o planu za selo: Zemljište i 10.000 evra po osobi

Krkobabić o planu za selo: Zemljište i 10.000 evra po osobi Izvor: N1

Ministar Milan Krkobabić kaže da je plan da za državnu zemlju mogu da konkurišu mladi poljoprivrednici, bračni parovi, ali i neženje i neudate. Jedini ograničavajući faktor je - da se zemlja obrađuje, naveo je. Država ostaje vlasnik zemljišta, ali postoji mogućnost da hektari budu preneseni deci, u planu je i pomoć od 10.000 evra po osobi, dodaje.

Podaci kažu da je od 4.700 sela u Srbiji, pusto čak 1.200, a oko 150.000 kuća je prazno. Vlada Srbije planira da stimuliše da oni koji su na selu tu ostanu, ali i da pokuša da mlade bračne parove motiviše da život nastave u ruralnoj sredini, dajući im zemljište na korišćenje.

Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, govoreći o tome u Novom danu, istakao je da godine za to nisu bitne i da se radi o plemenitoj akciji.

"U toj ideji nismo ograničavali broj godina, jedini ograničavajući faktor je bio - koristite zemlju dok je obrađujute, godinu, dve, tri, doživotno... Postoji mogućnost, odnosno bračni parovi imaju pravo da zemlju predaju svojim nasledicima... Jedini ograničavajući faktor je da se zemlja obrađuje. Ogroman broj hektara je neobrađen", kazao je i dodao da se radi o jednom izuzetnom resursu.

Kako je naveo, u Srbiji otprilike ima 810 hiljada hektara državne zemlje, oko 450 hektara je u sudskim sporovima, restituciji, pašnjacima, utrinama - i ne možemo u ovom momentu na nju da računamo. Oko 200 hiljada hektara državne zemlje je dato u zakup, dodaje. "Naša ideja je da tu državnu zemlju  ustupimo mladim poljoprivrednicima koji već obrađuju zemlje ili bračnim parovima", naveo je Krkobabić i dodao da se radi o oko 200 hektara.

On napominje da bračni parovi i poljoprivrednici nisu vlasnici te zemlje, ona ostaje u vlasništvu  države Srbije. Želimo da pokušamo da neki mladi ljudi u gradovima koji su završili Poljoprivredni  fakultet, Tehnološki krenu da se bave time, naveo je.

Kaže da je kao primer za ovu ideju koja se razvila u SANU bila Slovenija. Slovenci, navodi, stimulišu mladog budućeg poljoprivrednika sa 45.000 evra bespovratnih sredstava.

Ističe da je tako nešto moguće i u Srbiji, koja daje subvencije za strane investitore, i to mora, da bi došli.

Srpski model je, kako prenosi Krkobabić - 10.000 evra po osobi, dakle za dvoje 20.000 evra plus  zemljište. Kaže da bi se za to izdvojio novac iz budžeta: "Ovo je izuzetno pametna stvar, da uložemo u mlade ljude".

Ministar objašnjava da onaj kome država dodeli zemlju ne može da je stavi pod hipoteku, jer to nije u njegovom vlasništvu. Dodaje da se razmišlja o alternativnim vidovima kreditiranja, ističući da i sada zemljoradnici imaju problem da uđu banku i dobiju pristojne kredite.

On je pojasnio plan - za zemlju mogu da konkurišu bračni parovi, ali i neoženjeni i neudate.

Oko 260 hiljada muškaraca do 40 godina je neoženjeno, i oko 100 hiljada devojaka i žena.

"Ne moraju da budu bračni parovi", kaže on.

Na jugu Srbije imate 2,5 hektara prosečan posed, mladim poljoprivrednicima nudimo zemljište, da ozbiljnije rade, kazao je.

Ovo je dobra, pametna akcija, celo društvo treba da motiviše mlade ljude, naveo je i dodao da tokijska televizija dolazi da o tom projektu razgovara s njim.

Odluka je na čoveku da li će biti radnik u nekoj fabrici, ili gazda na svom imanju, kaže Krkobabić, dodajući da se mnogi žale na uslove u firmama i da rade za 20.000 dinara.

Kako je dodao, da bi ova akcija zaživela i bila uspešna, potrebno je u selima omogućiti kulturne, infrastrukturne i socijalne sadržaje.

Slede nam razgovori, narednih dana ćemo se sresti s predsednikom Srbije, s članovima Vlade, rasprava o tome će biti organizovana u SANU - ovo nije projekat jednog ministartsva, svi treba da budemo uključeni, kazao je.

Ocenjuje da svi pozitivno reaguju na ovu ideju, a da isto nema opozicije i kad su u pitanju zadruge.

Dodaje i da su spremni za kritike, a da će se ispravljati u hodu.

Javna preduzeća i konkursi: Kako mislite da nađete nezavisnog?

Krkobabić je ministar bez portfelja zadužen da regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća. Upitan na koji način vrši tu koordinaciju, rekao je da se bavi rezultatima javnih preduzeća, davanjem sugestija, konceptom kolektivne odgovornosti... "Prati se u celini rad javnih preduzeća, rezultati su bolji, daleko od toga da su odlični".

Sva ostala javna preduzeća, njih 34 će ove godine morati da krenu u reorganizaciju, kaže Krkobabić i dodaje da je restrukturiranje važno pitanje.

U Zakonu o javnim preduzećima piše (Član 80. Javni konkursi za izbor direktora raspisani po odredbama ovog zakona moraju biti okončani najkasnije u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.) da su direktori morali da budu izabrani do 4. marta 2017. A Vlada Srbije je tek 25. maja raspisala javni konkurs za izbor generalnih direktora javnih preduzeća Srbija voz, Srbija kargo i Infrastruktura železnice Srbije.

Upitan o tome Krkobabić kaže da nije važno da li su direktori izabrani mesec dan ranije i kasnije, i da je za njega ključno ko su ti ljudi, kakav plan nude i da li će radnicima biti bolje. "Imamo različite uslove za te direktore, moje mišljenje je bilo da čujemo rezultate rada u prethodnom periodu, bilans... Niko toga nije hteo da se dotakne, samo su pričali iz koje je stranke".

Za kašnjenje, kaže, sankcija ne može da bude. Za političare izbori su jedina sankcija, dodaje.

Očekuje da će izbor biti završen za dva do tri meseca. Naveo je da nebitno ukoliko na tim mestima sede partijski ljudi. Ključ je da moramo da imamo ljude koji iza sebe imaju rezultat. "Imaš početni rezultat toliko, prve, druge, treće godine da vidimo... Neka budu svi iz jedne paritije, neka budu iz opozicione partije", naveo je.

Znamo da se za mesto direktora Srbijagasa prijavio i Dušan Bajatović kojeg na to mesto imenovala još Vlada Mirka Cvetkovića. Član 25. Stav 7 Zakona o javnim preduzećima propisuje uslov za izbor direktora - da nije član organa političke stranke, odnosno da mu je određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke. Bajatović je danas potpredsednik SPS-a.

Ne znamo da li je zamrzao funkciju, kaže Krkobabić, navodeći da ne želi da komentariše taj slučaj jer Bajatović nije prisutan u emisiji.

"Kako mislite da nađete nekog nezavisnog, ko će predložiti bilo kog nezavisnog u ovoj zemlji? Kako mislite, ovako pronađete nekog... Ako ga neko pronađe, onda je zavistan", kaže ministar o konkursu.

Mene ne interesuje partijska pripadnost, jednu firmu mora da vodi stručan čovek, koji ima rezultate, imamo komisiju koja je nezavisna, neka radi, ja ne smem da utičem na to, dodaje.

Govoreći o javnim preduzećima, kaže da ima mesta za uštede, rast, za produktivnost, i da se radi o jednom ozbiljnom poslu pred Vladom.

Dodao je da će država racionalizovati troškove u javnim preduzećima, pozabaviti se pitanje korporativne društvene odgovornosti od koje beži, kolektivnim ugovorima, optimalizacijom radnih mesta...

Na pitanje ako se štedi, zašto onda Srbijagas i ove, kao i prethodne godine raspisuje tender za "Štampanje internog glasila" i koliko je neophodno da firma koja se bavi uvozom, proizvodnjom i prodajom gasa, štampa interno glasilo kada se njeni dugovi mere u stotinama miliona evra, Krkobabić je rekao da nema uvid u to.

PUPS je podržao mere fiskalne konsolidacije, odnosno smanjenje plata i penzija.

Upitan o tome, Krkobabić kaže da je to bila, u tom trenutku, jedina kratkoročna mera, i da su zbog toga na to pristali.

"Sređivanje javnih preduzeća je proces koji ne može biti rešen za dve, tri godine, to su bile jedine kratkoročne mere, podržali smo ih, i te mere su MMF i Svetka banka i svi ozbiljni ekonomisti, i opozicioni, u ovoj zemlji, podržali i te mere su dale rezultat", navodi Krkobabić.

Ocenjuje da predstoji složen proces stavljana na noge tih 34 javnih preduzeća, sa akcentom na 6, 7 najvećih.

Govoreći o novoj premijerki, kaže da dobro radi i da je Vučić napravio pravi izbor. "Jedna je marljiva i odgovorna osoba, odoleva takvom pritisku i uspeva da se fokusira na ono što radi".

Kaže da Ana Brnabić nastavlja da vodi politiku prethodnog predsednika Vlade, koji je za to dobio mandat naroda, ali mišljenja je da će svemu tome dati i lični pečat.

Celo gostovanje pogledajte u videu:

Komentari (36)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

JU!

Ovo je teska sramota sta ovaj covek prica! Glasam za bilo koga ko obeca da ce celu ovu garnituru da strpa u zatvor!

Ford

Sve ce pokusati osim da puste slobodno trziste da razresi ovaj problem. Ako drzava ne zna sta ce sa zemljom (a ne zna) neka je proda po mogucstvu domacim kupcima i neka se ne mesa vise u poslovanje poljoprivrednika.

Lepo

Ne reče "penzionerska majka" : iz kojih sredstava,u kojojoj zemlji i kada !Može biti da mu je Baron Minhauzen nešto u rodu...a možda mu se taja lično družio sa njim pa otud genetski povuk'o.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5937
USD 1 106.3523
CHF 1 107.2348
GBP 1 133.5078
AUD 1 72.2276
JPY 100 98.5697

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Potpisan ugovor o izgradnji fabrike čokolade "Barry Callebaut" u Novom Sadu 15:59 h

15:59 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Više stranih turista u Srbiji, ali troše manje 15:21 h

15:21 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tender za izgradnju pasarele na Obrenovačkom putu kod Tempa 14:26 h

14:26 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

APR: Stvarnog vlasnika do sada upisalo 80 odsto preduzeća 12:35 h

12:35 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Google planira investicije od tri milijarde evra u Evropi 12:28 h

12:28 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Ako nastavimo kao u julu, godišnji privredni rast biće najmanje 3,5 odsto 12:12 h

12:12 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Lagard: Globalni rast ugrožavaju tenzije u trgovinskim odnosima 09:17 h

09:17 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Otvoren vetropark "Kovačica", sa snagom od 104 megavata, najveći u Srbiji 19.09.2019.

19.09.2019.  |  Biznis

loader