Ko je odgovoran što su dugovi na lokalu veći od milijardu €?

Ko je odgovoran što su dugovi na lokalu veći od milijardu €?

Brojni gradovi i lokalne samouprave širom zemlje duguju ukupno više od milijardu evra, a kasne i u plaćanju dospelih obaveza od 300 miliona. Tako je lokal postao "tempirana bomba" za javne finansije, ali je pitanje - ko je odgovoran za gomilanje dugova, sami gradovi ili država koja je smanjila budžet lokalnim samoupravama?

00:00

Izvor: N1

Nemarnost grada ili države? Gradonačelnika ili Vlade? Čija je odgovornost što su dugovi na lokalu prešli milijardu evra? Iz lokalnih samouprava prst upiru u republičku vlast. Jer, kako za N1 objašnjava predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović, aktuelni prihodi opština su 30% manji nego na početku ekonomske krize, a na lokalni sa državnog nivoa vlasti prebačene su brojne obaveze.

"U ovom trenutku, Paraćin nema dospele neplaćene obaveze prema bilo kom dobavljaču usluga ili dobara, ali jeste već ovoga trenutka problem finansirati kapitalne infrastrukturne projekte. I ova godina je prva godina u kojoj se posle pet ili više godina, Paraćin zadužuje kod poslovnih banaka za finansiranje kapitalnih višegodišnjih infrastrukturnih projekata, drugi način ovoga trenutka zaista ne postoji, jer izvorom finansiranja iz budžeta, nije moguće finansirati dugoročno probleme građana", kaže Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin.

Da se uzrok problema krije zapravo u politici - misli novi ministar za državnu upravu i lokalnu samuopravu... Branko Ružić kaže: Previše je javnih preduzeća sa nepotrebnim radnim mestima, koja su se koristila za "namirivanje partijskih interesa".

Opštine i gradovi, koji se nalaze u problemu, bi već na narednim izborima svoje dugove mogli da ispostave kao cenu za pružanje podrške onima koji su na vlasti, kaže Ljubodrag Savić

"Jedno ministarstvo, ovakve probleme, ako govorimo o preko milijardu evra duga i 300 miliona evra nedospelih obaveza koje se još uvek ne servisiraju, svakako ne može rešiti ad hoc. Mislim da je tu važan sistemski pristup čitave Vlade. Poluge naravno postoje, pre svega u Ministarstvu finansija, ali ukoliko me pitate da li će biti bankrota, siguran sam da ne", rekao je ministar Ružić 18. jula.

Drugačiji stav ima Fiskalni savet - jer, tvrdi: lokalci su odgovorni za minuse u kasama. Dugovanja vide kao pretnju za državni budžet, koja može da "potopi državne finansije".

A ukupno se duguje oko 1,2 milijarde evra, što je 4% BDP-a, dok se oko 200 miliona evra godišnje neracionalno odliva u lokalna javna preduzeća - gubitaše.

Odgovorna država, smatraju ekonomisti, treba da pomaže samo onim lokalnim samoupravama koje imaju najveće poteškoće.

"Rekao bih da je to jedno neodgovorno ponašanje pojedinih čelnika, koji u stvari ne vode računa o tome da li i kako stoji stanje kase u njihovim opštinama, nego se ponašaju kao neko ko će dobiti pomoć od bogatog strica iz Amerike. Činjenica je da su smanjeni prihodi i to još u vreme Mlađana Dinkića, ali to ne opravdava bahatost u ponašanju", kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonosmkog fakulteta.

Savić dodaje da opštine i gradovi, koji se nalaze u problemu bi već na narednim izborima svoje dugove mogli da ispostave kao cenu za pružanje podrške onima koji su na vlasti.

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jovana

Slažem se da postoje problemi na nivou lokalnih samouprava, posebno kada govorimo o JP. Međutim, smeta mi činjenica da se ovakvim pristupom sva odgovornost za loše finansije prebacuje na lokal, dok primera radi dugovi republičkih javnih preduzeća na godišnjem nivou prevazilaze ukupna dugovanja lokala. Znamo kako sistem funkcioniše i ko odlučuje. Kada bi centralna vlast dala primer štednje i racionalizacije, na nivou republičkih javnih preduzeća, to bi bio znak za lokal da moraju da se pozabave time i počnu da odgovorno upravljaju finansijama. Ovako je to samo skidanje odgovornosti.

Orka

Kakvo pitanje? Pa u ovoj zemlji za sve su odgovorni žuti.Pre toga to su bili mali zeleni... Naravno da lokalni čelnici rade šta hoće kada budžetska inspekcija ne radi baš ništa

Kuglager Motorne Testere

Odgovorni su karijeristi ,neznalice i politički poltroni (kameleoni) koji su zastupljeni u većini opština po istom partiskom obrascu. Ti ljudi su mahom štetočine i gledaju samo svoj lični interes ne mareći za opšte dobro i blagostanje naroda. Povezani su kao svinjska creva u malverzacijama čak i sa političkim protivnicima za rad sopstvenog bogaćenja. Udružuju se sa lokalnim moćnicima na štetu Opština a burazersko partiski pdnosi su postali sveto pravilo. Niko ih ne kažnjava i iznad zakona su. Dok zakon važi za obične građane kojima se dere koža s leđa ,oni prolaze nekažnjeni ušuškani u svojim partijskim jazbinama.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5248
USD 1 105.1676
CHF 1 106.7243
GBP 1 141.7157
AUD 1 72.8113
JPY 100 95.9856

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Rodić: Moravski koridor i te kako važan za državu, Behtel ozbiljna firma 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali Šengen - šta kažu privrednici o novom tržištu 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbija, zemlja jeftine radne snage ili dobra adresa za investicije? 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić i "Džonsonov" bager otvorili radove na Moravskom koridoru 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić: Srbija više nije zemlja jeftine radne snage 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Na Moravskom koridoru neće biti grešaka kao na Koridoru 10 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Behtel-Enka: Moravski koridor prvi 5G auto-put 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kina odlaže dodatne carine na američke automobile i drugu robu 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Biznis

loader