Radojka Nikolić: Političke odluke koče ekonomiju regiona

Radojka Nikolić: Političke odluke koče ekonomiju regiona

Radojka Nikolić: Političke odluke koče ekonomiju regiona Izvor: N1

Glavna urednica magazina Ekonometar i Biznis Radojka Nikolić kaže da korupcija i pravosudni sistem odvraćaju strane ulagače od Srbije, jer oni ne žele da umesto gledanja u zakon, gledaju u kovertu šta će kome dati. Što se saradnje na zapadnom Balkanu tiče, kaže da se privrednici lako dogovore, ali da ekonomija mnogo trpi zbog politike.

Govoreći o samitu u Trstu, kaže da sve liči na priču o očekivanju da se nešto uradi, ali bez konkretnog plana.

Sporazum o Transportnoj zajednici zapadnog Balkana potpisan je 12. jula u Trstu, a među potpisnicama nije bila BiH.

Upitana da to prokomentariše, Nikolićeva kaže da je očigledno da su u pitanju politički ili neki drugi razlozi za BiH, da je došlo do nesporazuma među entitetima. Ipak očekuje da će se to rešiiti, jer ne veruje da će neko, kako kaže, raditi toliko protiv sebe.

Ugovor je značajan zbog infrastrukturnog povezivanja, kaže Nikolićeva i dodaje da osnova toga da bi se komunikacija obavljala u transportu roba, usluga, počinje se od puteva i transporta, i da to svi znaju.

I Nemačka je spajanje istočnog i zapadnog dela započela sa infrastrukturom, ističe.

"Kad se radi pod patronatom međunarodne organizacije kao što je EU onda bi to značilo da bi na tim saobraćajnicama bili zadovoljeni i svi međunarodni standardi, dakle po istim kriterijumima kao u EU... I zato ne treba gledati na to kao na običan put sa više traka, već na jedno funkcionalno povezivanje", navela je.

Na pitanje da li je ovo zapravo bila politička odluka, Nikolić naglašava da su sve odluke na zapadnom Balkanu takve (političke).

Ističe da politički konflikt dugo traje u regionu. Podsetila je da je samo sedam ili osam godina posle Drugog svetskog rata jedan tako veliki konflikt - između Nemačke i Francuske, prevaziđen stvaranjem Evropske zajednice za ugalj i čelik, iz koje je nastala kasnije EU. A kod nas ovde i posle 20 godina postoji animozitet između nacija, koji se uvek završi političkim problemima, dodaje.

Naročito zbog toga, kako ocenjuje, što je ovde uvek neka zemlja u izbornom ciklusu, a političarima sa ovih prostora obezbeđuje rejting to ako upotrebe jaču retoriku protiv one druge nacije.

Ekonomija Balkana veoma trpi zbog politike

Kaže da se, s druge strane, što se tiče ekonomije - svi se slože da je ekonomska saradnja potrebna.

Kao primer je navela da imamo nerešen status između Srbije i Kosova, ali dobru ekonomsku saradnju. "Komore sarađuju, privrednici razvijaju biznise - svima je u interesu da rade, ako pritate privrednike, oni će se lako složiti, ali politička retorika je ta koja dominira i to je ovde najveći problem", dodala je.

"Ekonomija veoma trpi zbog politike, zato smo nerazvijeni i zato smo na 30 odsto prosečnog standarda u EU, neki i niže, i ovakve stvari nas onemogućavaju da idemo brže napred", rekla je.

Krivica je i delom na EU, kaže ona, dodajući da ukoliko želi da integriše ove zemlje, da oporavi ovaj deo Blakana, ona jako dobro zna kako se to radi. "A ovde se pokazalo da je za objedinjavanje interesa ovih zemalja, uvek potrebna neka čvrsta ruka sa strane, koja će naložiti da se nešto uradi... Ako bi postojao neki sadržajan i definisan plan od strane EU za oporavak ovog dela Balkana, onda bi on mogao da se realizuje i da da dobre rezultate", rekla je.

Problem je i autoput Beograd - Sarajevo. Upitana o tome šta Srbija i BiH gube dok čekaju dogovor, navodi da gubimo bolji život i viši strandard: "Jer sve počinje od infrastrukture i razvoja industrije - jedno proizilazi iz drugog... Tu je dilema da li će put ići preko Tuzle ili Višegrada, to su ta naša nadgornjavanja - prosto je neverovatno pošto je reč od investiciji od 200 miliona evra i o opštoj koristi za stranovništvo i privredu... Nije to duga trasa, to je oko 160 km, krajnje je vreme da se odluče za jednu od trasa, jer su povoljne i jedna i druga... Na kraju može da se izvuče kasnije jedan krak, ako se radi konstruktivno, to može, ako ljudi ne žele da se konfrontiraju, ako imate destrukciju, ništa nećete uraditi".

Pomoć EU regionu - bez konkretnog plana

Susret u Trstu i sve priče o pomoći za region za sada mi više liče na priče koje su u domenu očekivanja da se nešti uradi, ali bez konkretnog plana, kaže urednica Ekonometra. Tu i tamo se pojave neka rešenja, kao sada u Trstu, dodaje. "Ovo mi se čini kao jedna priča koja treba da nas drži okupljene u nadi da Evropa radi nešto za nas".

EU jako dobro zna, naročito Nemci znaju kako se donosi plan, navodi Nikolićeva dodajući da je Berlin imao detaljan plan o integraciji istočnog dela odmah nakon pada Berlinskog zida.

Nemačka jako dobro zna koliko šta košta, kako se planovi donose i realizuju, šta je strategija, šta je akcioni plan, i ako želi da se ovaj deo Balkana ujedini, podigne na viši nivo ekonomskog razvoja, mora da bude još odlučnija, ocenjuje.

BiH je najveće tržište za Srbiju

Govoreći o razmeni Srbije i BiH, Nikolićeva je iznela podatak za prošlu godinu, a to je da Srbija ostvaruje suficit u trgovinskoj razmeni, dakle izvozi milijardu i sto miliona evra, a uvozi za 406 miliona.

To je naše najviše tržište u okruženju, mi u veliku Rusiju, sa svim ovim podsticajima (imamo sporazum o slobodnoj trgovinskoj razmeni, a tu su sankcije EU prema toj zemlji) izvozimo 800 miliona evra u Rusiju, a u BiH milijardu i sto, kaže Radojka Nikolić.

"Postoji jaka veza između dve ekonomije u korist Srbije, i nesumnjivo da nam je važan spoljnotrgovinski partner", navodi.

Kad je u pitanju druga strana, iz BiH dolazi ruda, koks, lignit, drvo... Istakla je da BiH obiluje šumama, a to je nešto što se traži. "Oni bi morali da razmisle o svojoj izvoznoj strukturi - da li će izvoziti samo sirovinu ili neke sofisticiranije proizvode, ali to ostaje na BIH".

Nikolićeva podseća da postoji sporazum Cefta na osnovu kog smo međusobno oslobođeni carina, ali da i tu ima "političkih" problema. Malo, malo ima zastoja na granici, kamioni čekaju, ne priznaju se laboratorijski izveštaji, iako po tom sporazumu zemlje jedna drugoj priznaju laboratorijske izveštaje, pa se tu čeka, i uvek se tu postavlja pitanje da li je to političko pitanje, navodi.

Podsetila je i na stajanje kamiona na granici u vreme Vlade Zorana Milanovića, u predizborno hrvatsko vreme, i dodala da su to bili čisto politički razlozi da kolone sa robom stoje i s jedne i druge strane. Dok god se vrela politička atmosfera ne ohladi, a to može isključivo uz medijaciju evropskih partnera, krčkaćemo se u balkanskom loncu, navela je.

Korupcija i pravosudni sistem odvraćaju investitore

Govoreći o stranim investicijama, Radojka Nikolić je kazala da razlog zbog kog ulagači ne dolaze u Srbiju je najbolje definisao Bas Baker, direktor MMF za istočnu Evropu, koji je rekao: Vi imate ovde jeftinu radnu snagu, a kvalifikovanu, imate niske troškove koje plaćaju kompanije za zaposlene u odnosu na te u Evropi, ali vam ne dolaze investitori... Zbog toga što nemate uređen pravni sistem, sudski sistem, ne postoji sistem u raznim drugim oblastima i investitori osećaju nesigurnost..."

Investitori neće da dođu jer postoji nesigurnost, jer kad pokrene jedan sudski spor ne zna kad će se završiti, a pitanje je i da li će se primeniti ono što piše u zakonu, ili će se tražiti alternativa...

Pored te neizvesnosti i korupcija je jedan od elemenata koji su bitni da bi investitori došli ovde, navodi. "Investitori ne žele da umesto gledanja u zakon, gledaju u kovertu šta će kome dati", zaključila je urednica Ekonometra i Biznisa Radojka Nikolić.

00:00

Izvor: N1

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vul

ako se svabama isplati auto put do sarajeva neka ga sami plate,oni su sve ovo i zakuvali,padom berlinskog zida,a rusi su krivi sto su dozvolili da se drugi narodi zlopate u varsavskom paktu,mislim da treba uzeti kredite i podici proizvodnju poljoprivrednih masina,vestackog djubriva i protigradnih mreza i sistema za navodnjavanje,a drzava da se bavi prodajom ,tako rade kinezi,ne vredi drugacije nismo mi za liberalni kapitalizam,naravno i srediti banje pa masirati kapitalisticke babe i dede i dovoljno od nas srba

DM

Odakle ti tolika pamet,da te uzme neko za savetnika.

mirodjija

Ovakva politika nas samo vraca u kameno doba! Kada ovi glupi policari nemaju sta reci samo izbace ,,Kosovo je Srbija,, narod ko narod prihvati i eto nas u 1389. Uzas!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5463
USD 1 106.6954
CHF 1 109.5288
GBP 1 138.9436
AUD 1 72.2073
JPY 100 97.7679

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

CarGo: EU investira 50 miliona u estonsku aplikaciju poput naše 11:23 h

11:23 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zec o plati od 900 evra: Moguće pod nekim uslovima, ali mi radimo sve suprotno 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Najk povukao iz onlajn prodaje sve proizvode s imenom Kobija Brajanta 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Panel: Prava potrošača u Srbiji se ne poštuju dovoljno, ni blizu kao u EU 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Rekonstrukcija sportskih centara u Beogradu uoči Evropskih univerzitetskih igara 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Izmene Zakona o tržištu kapitala uvećavaju bazu potencijalnih investitora 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić: Javni dug Srbije pao na 48,2 odsto BDP-a 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sindikalac: GSP primao konobare, kuvare, najmanje vozače 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Biznis

loader