EIB: Region treba da se poveže kako bi privukao investicije

EIB: Region treba da se poveže kako bi privukao investicije

EIB: Region treba da se poveže kako bi privukao investicije Izvor: N1

Šefica kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre izjavila je u Novom danu TV N1 da je politička stabilnost regiona najvažnija za privlačenje privatnih investicija. Poručila je i da region mora bolje da se poveže, jer je svaka zemlja pojedinačno mala, a zajedno su dovoljno velike da privuku strana ulaganja.

Predstojeći Samit u Trstu 12. jula trebalo bi da nadogradi ostvareni napredak u regionalnoj saradnji, povede ka regionalnoj ekonomskoj integraciji kako bi se ubrzao proces pristupanja EU. Planiraju se strateške teme, a Srbija je spremila 10 projekata. EIB je prethodno poručila da je za razvoj država Zapadnog Balkana izdvojen novac, ali i da od tih država zavisi hoće li taj novac iskoristiti ili neće.

Negre je za N1 pojasnila da je neophodno jačanje kapaciteta javnih institucija u zemljama regiona, pre svega u pripremi projekata kako bi se oni uspešno implementirali, za šta su potebni ljudski kapaciteti i resursi.

Neophodno je, kako kaže, da se ulaže u studije koje prethode projektima i EIB nudi bespovratna sredstva za primremu projekata dok su u samoj realizaciji sredstva banke komplementarna sa bespovratnim sredstvima EU.

“Rekla bih da je u poslednjih 15 godina veliki napredak postigunut. Možemo to da vidimo po nivou iskorišćenosti sredstava, za sada smo na nivou od blizu 80 odsto. Javna administracija se reformiše, stvari idu u dobrom pravcu. Treba da radimo na jačanju privatnog sektora. Javna ulaganja na dugi rok moraju da se prepuste privatnom sektoru koji je efikasniji. Vidimo razvoj modela javno-privatnog partnerstva (JPP) koja su jako bitna da bi se došlo do više aktivnosti privatnog sektora”, istakla je Negre precizirajući da EIB na razvoju JPP u Srbiji radi zajedno sa gradom Beogradom.

Šefica kancelarije EIB, međutim ističe, da je za ulaganja privatnog sektora neophodna politička stabilnost u celom regionu, kao i stabilni makroekonomski parametri, održavanje privrednog rasta i nastavak započetih reformi.

“Dosta toga je urađeno, pogotovo u poslednje tri godine. Makroekonomska situacija je popravljena, ekonomski rast je dostigao 2,8 odsto, deficit je na najnižem nivou od 2005, javni dug se smanjuje. Reforme su dale svoj doprinos, sada je neophodno da se podigne nivo investicija, da se radi na prioritezaciji investicija, da se ulaže u sektore koji imaju komparativnu prednost – poljoprivredu, IT, proizvodnju. Srbija tu može da ostvari dobre rezultate i radimo na svim tim ulaganjima”, navela je Negre.

Okosnica privrednog rasta je, kako kaže, ulaganje u jačanje i modernizaciju infrastrukture, jer je neophodno imati moderne autoputeve, razvijenu železnicu i efikasna energetska postrojenja kako bi privreda mogla da se razvija i kako bi se stvarala nova radna mesta.

Ne može se, međutim, zaboraviti kvalitet života građana, ističe Negre i dodaje da EIB ulaže novac i u zdravstvo i nauku. Tako je EIB nedavno potpisala ugovor o investiciji od 14 miliona evra za novu zgradu BioSense instituta u Novom Sadu, koji će spajati nauku i poljoprivredu, a najavila je i da će na Samitu u Trstu biti potpisana nova tranša za finansiranje projekata kliničkih centara u Srbiji.

EIB će uložiti još 3,5 milijardi evra u region do 2020.

Negre podseća da je EIB u poslednjih 15 godina u Srbiju uložila 15 milijardi evra u veliki broj sektora, a u naredne tri godine planira ulaganje još 3,5 milijardi evra u region Zapadnog Balkana, pre svega kako bi se podigla ekonomska otpornost država regiona i kako bi se stvorili uslovi za bolji ekonomski rast i zapošljavanje.

EIB je banka EU i ima mandat Evropske komisije da pomogne integraciju i asocijaciju zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, navodi Negre. “Mi smo banka EU, postojimo 60 godina, javna smo, neprofitna institucija. Imamo najpovoljnije uslove kreditiranja. Godišnja aktivnost iznosi preko 80 milijardi evra”, objasnila je ona.

Pored evropskih integracija, važno je, kako kaže, i da se zemlje regiona bolje međusobno povežu. “U regionu je svaka zemlja pojedinačno mala, a region je dovoljno veliki da privuče strane investicije. Treba da bude bolje povezan - putnim i železničkim saobraćajnicama, da ima manje prepreka na granicama, da roba putuje efikasnije. Koridor 10 će biti završen veoma brzo, međutim kamionima treba dosta vremena na prelazima i to je nešto na čemu mora ceo region da radi”, poručila je ona.

Agenda povezivanja zemalja regiona je veliki prioritet za EIB, kaže Negre i najavljuje nova ulaganja na tom polju – u železnički vezu Srbije i Bugarske i gasnu povezanost te dve zemlje.

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kolaricu panicu!

Prvo cemo da razbijemo region, a onda cemo da ga spojimo, pa cemo da ga razbijemo pa cemo da ga spojimo ... Igrala se deca!

Roko

Strane investicije nikada nece podici ovaj region.Ono sto moze da podigne region je pamet,pokretanje privrede,poljoprivreda.Posto pamet odlazi masovno preko grane a seljaci u Beograd nema tu pomoci.

ns time

Za razliku od mnogih, mene secanje ne vara:ovaj region koji se nekada zvao SFRJ razisao se u jednom od poslednjih krvavih i vrlo surovih ratova na tlu Evrope koji je trajao od 1991. do 1999.Ko se tu tukao,kako i zasto,ne bih vas ovom prilikom zadrzavao.A lepljenje ponovo po sistemu "mir,mir, mir" niko nije kriv" deluje krajnje bez veze i mucno.Kada je Ante Markovic kao premijer ovo sve isto govorio,niko ziv u Evropi ga nije slusao.Pa ko je ovde sada lud?

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5400
USD 1 106.7672
CHF 1 110.3973
GBP 1 137.6508
AUD 1 69.5915
JPY 100 98.1053

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Novi posao za bugarsku kompaniju poznatu po automobilu iz nesreće u Doljevcu 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ana Brnabić i Marko Čadež predstavili mere podrške za razvoj privrede 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tim MMF-a: Unaprediti fiskalna pravila i upravljanje državnim preduzećima 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Opština Čajetina raspisala tender za nabavku sistema za žičaru na Zlatiboru 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zaposleni u Fijatu koji rade na prijemu delova zabrinuti zbog koronavirusa 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić i Brnabić razgovarali sa predstavnicima misije MMF 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Rast broja turista u Srbiji u januaru 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Industrijska proizvodnja u januaru veća za 6,3 odsto 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

loader