Efektiva: Tražimo samo da NBS i država rade svoj posao

Efektiva: Tražimo samo da NBS i država rade svoj posao

Od države i Narodne banke tražimo da rade svoj posao, da na osnovu dosadašnjih presuda kažu: dajte da to rešimo, kaže Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva.

Korisnici kredita u švajcarskim francima održali su protest ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, jer nadležni ništa ne čine da pomognu građanima koji otplaćuju takve pozajmice. U Udruženju bankarskih klijenata "Efektiva" navode korisnici tih kredita "svakodnevno trpe ogromnu štetu plaćajući dva i po puta veće mesečne rate na uvećane glavnice kredita".

Dejan Gavrilović kaže da s obzirom na to da je potrpedsednica suda još početkom godine dala izjavu da će Vrhovni kasacioni sud izjasniti do kraja februara o reviziji, odnosno ujednačavanju sudske praksem to se nije desilo. „Danas smo se okupili i protestovali, predali smo zahteve da ih podsedimo na obećanje.Naš je zahtev da se ubrza s donošenjem te odluke. Imamo jednu pozitivnu presudu o raskidu ugovora i tri za ništavost“.

Gavrilović je objasnio o čemu je tačno reč kada se govori o ujednačavanju sudske prakse: „U jednom sudskom sporu u Novom Sadu, sud je odbio tužbeni zahtev za raskid ugovora i ništavost. Onda je to otišlo na reviziju na Vrhovni kasacioni sud. Godinu dana kasnije isti novosadski sud je prihvatio raskid ugovora. Posao vrhovnog suda je da ujednači tu sudsku praksu. Pre dva dana, Vrhovni kasacioni sud je tu negativnu presudu kojom se odbija raskid ugovora vratio na ponovno odlučivanje zbog rasta franka“.

On objašnjava da je za korisnika kredita faktički isto raskid ugovora i presuda o ništavosti:„S tim što kod ništavosti se dokazuje loša namera banke u startu da obmane klijenta, kod raskida te negativne okolnosti su nastupile po zaključenju ugovora“.

Govoreći o praksi u regionu da se krediti indeksirani u švajcarskom franku konvertuju u evro prema kamatnoj stopi koja je vredela na dan podizanja kredita, Gavrilović kaže da je ništavost valutne klauzule samo jedno od rešenja:

„Konverzija u evro je nešto što efektiva zastupa godinama unazad. Raskid ugovora je za klijenta mnogo bolja opcija od konverzije u evro. Ako je to presuda suda onda smo za raskid ugovora. Zamenom valutne klauzule u švajcarcima s evrima, korisniku bi se smanjila glavnica od 30-35 posto, a raskidom smanjilo bi se za oko 50 posto“.

Gavrilović ističe da je kamatna stopa u celom problemu sa kreditima u švajcarskim francima od sekundarnog značaja u odnosu na glavni problem uvećavanja glavnica i navodi drastičan primer zaduživanja od 150.000 evra, s otplaćenih 135.000 evra i s preostalim dugom od 400.000 evra.

Oni s kreditima u švajcarskim francima ne očekuju da im država pruži nekakvu finansijsku pomoć, kaže Gavrilović: „Pomoć se ne ogleda u tome da NBS nešto novčano dotira, već da NBS treba da radi svoj posao. Ako imate toliko presuda koje kažu da su ugovori štetni, onda NBS treba da kaže: ako imamo pet takvih presuda dajte da to rešimo. Što se tiče finansijskog efekta, država će imati problem s Nacionanom korporacijom za osiguranje kredita koja sada plaća rate bankama za raskinute ugovore“.

Gavrilović je i upozorio da je danas situacija slična onoj iz 2006. godine kada su reklamirani krediti u švajcarskim francima. Danas, krediti u evrima stvarno nisu nikad bili povoljniji, jer je euribor u minusu. Međutim, upozorava on, treba razmišljati o tome da li će euribor ponovo porasti i skreće pažnju da je on pre svetske krize bio i pet posto. Zato, savetuje svim potencijalnim korisnicima kredita da se ne zadužuju u maksimalnom iznosu rate, dakle da se ne zadužuju do 50 procenata primanja, već da ostave prostora ako dođe do rasta euribora.

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Resenje je samo jedno

Dokle ce da kukaju vise ovi sa kreditima, sta hoce da se resi? Resice se kad isplate sav kredit po uslovima koje su svojevoljno potpisali. Ne vidim kakvo drugo resenje postoji a da nije na stetu banaka, uzimaoca kredita u evrima, svih drugih koji nikakav kredit nisu ni uzeli jel su procenili rizik kao prevelik i na kraju krajeva poreskih obveznika cijim parama drzava raspolaze. Oni bi sebicno da ih neko oslobodi odgovornosti za svoje lose odluke. Pa to onda vise ne bi bio kapitalizam i to se verovatno nece desiti. Vazno je da su se uselili u stanove koji nisu njihovi, to su umeli.

Profa

Jadan ti sam sa sobom.Zalosni i svi oko tebe...

Јован Митровић

Sve u dinare, po sili države! Ups...zaboravio sam da ovde nema države.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.9780
USD 1 105.7435
CHF 1 104.5163
GBP 1 134.4479
AUD 1 72.7272
JPY 100 95.7303

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Penzioneri se slažu sa ministrom - švajcarski model najbolji od svih ponuđenih 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić: Prodaja Galenike je urađena u skladu sa zakonom 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

DRI: Nepravilno potrošeno 217 milijardi dinara, uočene fundamentalne greške 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Britanski ARM prekida odnose sa kompanijom Huawei 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Očekujem da za penzije usvojimo švajcarski model, najpravedniji i najbolji 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vlasti uvode stečaj u čeličanu Britiš stil, ugroženo 5.000 radnika 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bugarska će preko Grčke nabavljati azerbejdžanski gas 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić: Suzbijanje sive ekonomije jedan od prioriteta za bolji život građana 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Biznis

loader