Kasnije u penziju zbog dužeg životnog veka i manje mladih

Kasnije u penziju zbog dužeg životnog veka i manje mladih

Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, navodi da se starosna granica za odlazak u penziju pomera jer je životni vek ljudi duži, ali i zbog demografskog trenda da se u Srbiji smanjuje broj mladih u odnosu na stare.

Od ove godine pomera se starosna granica za odlazak u penziju za žene, uslov je navršena 61 godina i šest meseci i najmanje 15 godina radnog staža. Do 2032. godine, i žene i muškarci će u punu starosnu penziju odlaziti sa navršenih 65 godina života, i najmanje 15 godina staža. Za punu starosnu penziju biće potrebno 45 godina staža, bez obzira na godine starosti.

Nikola Altiparmakov kaže u "Danu uživo" da se granica za penziju pomera iz jednog razloga koji je pozitivan - jer građani žive duže, a projekcije pokazuju da će se životni vek još produžiti.

"Reformske mere koje su sprovedene prate evropsku praksu... Ići ćemo ka tome da se izjadnači starosna dob žena i muškaraca za odlazak u penziju, na 65 godina", naveo je.

Mi smo nekada imali 10 mladih na jednu staru osobu, a sada je taj odnos četiri na jedan, i to je dodatni razlog, dodaje član Fiskalnog saveta. "Sa ovakvim demografskim trendovima nema drugog načina, osim da se radi duže".

Kako je istakao, produženje granice treba da prati i rad na reformama tržištima rada. Potrebno je da se usavršavaju zaposleni, da se ukine diskriminacija prema starijim radnicima, i da se njima omogući da duže rade, naveo je.

Postoje neke oblasti gde ljudski organizam ne može da izdrži, ali to je prepoznato beneficiranim radnim stažom - sigurno da neće biti produžen radni vek rudarima, dodaje.

Kaže da postoji mogućnost da se revidira lista radnika koji imaju beneficirani radni staž, da Ministarstvo rada ima tu mogućnost i da može da se usklađuje lista prema trenutnom stanju tržišta.

I za zapošljavanje starih i mladih neophodan je privredni rast, naglašava Altiparmakov. S većim privrednim rastom imaćemo bolji položaj i radnika i penzionera, dodaje.

Osvrćući se na penale za prevremeno penzionisanje, kaže da su oni u Srbiji najmanji, kad se pogledaju druge zemlje Evrope. "Ako odete ranije u penziju, koristićete je duže, onda je logično da ćete primati manje", kaže.

Govoreći o siromaštvu, Altiparmakov navodi da statistika pokazuje da najmanji stepen rizika od siromaštva u Srbiji imaju penzioneri, a najveću stopu imaju mladi, do 18 godina.

Odnos plate i penzije, koji je oko 55 odsto, bolji je nego kod drugih u regionu, navodi i dodaje da ovakav penzijski sistem uspeva da održi kakav-takav standard penzionera.

Ako znamo da je svrha penzije da vama omogući pristojan život kad niste u stanju da privređujete, a kad smo u situaciji da penzioneri izdržavaju mlade, vidimo da smo u ciklusu samouništenja, i neophodno je imati penzijske reforme, ističe.

Kaže da Srbija ima sistem koji na jedan pravičan način raspodeljuje kolač kojim raspolaže, a da je problem nastao 2008. godine iz populističkih težnji da se podignu penzije, što je uvećalo javni dug.

Ispričao je da je i jedna od ključnih formula kojoj sve razvijenije zemlje pribegavaju tzv. fazno penzionisanje -  da rade polovično radno vreme, kako bi radili duže, ili da se starim osobama da da dodatno rade u penziji.

Komentari (66)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zlatoje Martinov

Produženje godina za odazak u penzju je u funkciji interesa neoliberalnog kapitalizma i što veće i jače eksploatacije radnika. Produženje radnog veka je još jedan sramni doprinos udvaranju krupnom kapitalu koji već 30 godina sprovode sve neoliberalne srpske vlade. Najsramnije poruke u tom sislu je uputio upravo današnji neoliberalni srpski premijer . ("Vučić: dodjite strani investitori, mi imamo najeftiniju radnu snagu u Evropi! A daćemo vam i zemjište i sve pofgodnosti i 15.000 evra za svakor adno mesto!") . Sve to uzeto zajedno doprinos je onome što je još Marks u XIX veku s pravom nazivao "metodom za cedjenje radničkog znoja." Mi smo evo za trideset godina potpno derogirali nape radničko zakonodavstvo koje je bilo jedno od najboljih u Evropi (godinu dana za plaćenog porodiljskog odsustva za žene radnice, osam časova rada ni sekunde više, i obavezno plaćanje prekovremenog rada, radničko upravljanje preduzećima, obavezni godšnji odmori oje je radnik morao da iskoristi, a minimum je bio 18 radnih dana plus po jedan ili dva dana na godine staža, obavezno prijavljivanje svih zaposlenih i strogo kontrolisana uplata penzisjskog i socijalnog osiguranja za svakog radnika, pa topli obrok, obavezno plaćen prevoz do radnog mesta itd.). Šta imamo danas? Privatne kompanije terorišu zaposlene, mnoge i ne uplaćuju penziono i zdravstveno osiguranje, u npr. "Juri" radnici ni u WC ne mogu da odu nego im stavljaju pelene. Šta su dakle ti radnici engo savremeni robovi. Pa sad još i rad do 65 godina za muškarce i žene! Kaže Altipamarkov, biće beneficiran staž za rudare. Naravno da treba, ali šta je sa ostlalima, npr. zidarima, betonjercima, farbarima (koji rade sa opasnim materijama u zagušljivim halama bezobzirnih korporacija) šta je sa svim vrstama fizičkih radnika i radnica? Može li fizički radnik da izdrži do 65 godine? Ali koga briga. Kapitalizam ima logiku: "Ko ne može da izdrži neka umre". "Samo sposobni uspevaju". "Može postojati sao jedan". Pobednicima slava, gubitnicima smrt". To su parole kapitalizma i onog iz XIX i ovog iz XXI veka. Taj sistem je zasnovan na socijalnom darvinizmu. I zato neka se vlast ne vadi na tzv. demografski problem. Šta je sa 800.000 nezaposlenih koje predstavljaju za kapitalistu samo puku rezervnu armiju rada i to onu najeftiniju armiju koja će pristati da radi za bednu nadnicu. (nije istina da ih ima manje od 700.000 kako Vučić tvrdi u svojim propagandnim govorima). Kako su svi u socijalističkoj Jugoslaviji radili iako je i tada postojao problem nezaposlenosti ali mnogo, mnogo manji nego danas. Pa se merama države nezaposlenost smanjivala jer je svaka firma bila zakonski obavezana da primi odredjeni broj pripravnika godišnje. Ne, Vučiču, ne Fiskalni savete, ne Altipamarkove, rešenje je u socijalnoj državi, u podruštvljenju sredstava za proizvodnju, u solidarnosti, u brizi za čoveka, a ne u brizi za profit. Čovek je važniji od profita!

Goblin

Stvar je dosta jednostavnija. Na trzitu je kupac car, on kupuje ono sto mu najvise odgovara sa aspekta cena/kvalitet/izgled/ekologija...Pitanje je da li firme u nasoj zemlji imaju proizvod koji kupcima pruzaju visi nivo vrednosti u odnosu na konkurenciju (inostranu), te firme mogu da beleze rast prodaje, proizvodnje, zarade, plate radnika, broja radnika...Ako mi srbi nemamo takve firme mozemo da kloniramo i Tita i Marksa i da budemo najsocijalistickija drzava, odakle pare?

Бута

Gospodine Martinov, cestitam na komentaru . Kao da ste mi čitali misli.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5121
USD 1 105.8000
CHF 1 107.0628
GBP 1 139.1829
AUD 1 72.4043
JPY 100 97.3105

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Leks specijalis za izgradnju puteva i metroa, struka upozorava na zloupotrebe 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bradaš: Pad nezaposlenosti ispod deset odsto više zabrinjava nego što ohrabruje 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbi najviše troše na hranu, Evropljani na račune, da li je razlog novac 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Francuski sportski lanac Dekatlon stiže u Beograd 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Novi poreski zakoni doprineće otvaranju novih radnih mesta 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojen Zakon o agencijskom zapošljavanju, očekuje se smanjenje rada na crno 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Platni razredi u državnim službama i zvanično odloženi za još godinu dana 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojene izmene Zakona o PIO, indeksizacija penzija po "švajcarskoj formuli" 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

loader