Osiguranje ne pokriva povrede na skijanju

Osiguranje ne pokriva povrede na skijanju

Osiguranje ne pokriva povrede na skijanju Izvor: N1

Novosadski turisti, njih dvadesetak, doživeli su neprijatno iskustvo na zimovanju u Austriji jer su, tek kada je jedna turistkinja teže povređena na skijaškoj stazi, saznali da im osiguranje koje imaju kao vlasnici kartica pojedinih osiguravajućih kuća, odnosno banaka u Srbiji, ne "pokriva" troškove povreda na skijanju u inostranstvu.

U bankama su, međutim, kazali da svim klijentima skrenu pažnju na tu problematiku i da im uruče uslove osiguranja.

Turisti tvrde da im to nije rečeno kada su potpisivali ugovore u bankama, a kada su kretali na put nisu ni razmišljali o mogućnosti da kartice putnog osiguranja sa pokrićem od 30.000 evra ne važe u slučaju lomova i drugih povreda na skijaškoj stazi.

Jedna od turistkinja prvog dana skijanja polomila je kuk. Prema njenim rečima odmah je stigla ekipa gorske službe za spasavanje i odvezla je do ambulante u obližnjem mestu nadomak Klagenfurta. Potom je prebačena u bolnicu jer je ustanovljeno da je neizbežna operacija.

"Operacija je koštala oko 11.000 evra, a tražili su odmah da platim 80 odsto. Deo sam dao istog dana, a izašli su mi u susret utoliko što su sačekali da ostatak novca uplatim sutradan. Nije bilo druge mogućnosti. Nisam mogao da verujem kada sam čuo da porodično putno osiguranje koje sam dobio kao klijent Erste banke ne pokriva taj slučaj", rekao je agenciji Beta Ilija Kuprešanin, suprug povređene.

On je pokazao karticu putnog osiguranja Viner štediše, sa godišnjim limitom pokrića od 30.000 evra, koju je dobio u Erste banci.

Prema njegovim rečima, većina novosadskih turista u toj grupi imala je slične kartice i svi su bili zaprepašteni kada su čuli da im one na skijanju ne vrede.

"Premda smo tekuće račune, pa samim tim i kartice koje podrazumevaju putno osiguranje, imali u različitim bankama, niko od nas nije bio obavešten o tome. U propratnoj dokumentaciji, doduše, navodi se da se pokrivaju troškovi u slučaju operacije ili ambulantnog lečenja, ali nigde ne piše da na to nemamo pravo ako se povredimo na skijaškoj stazi", naveo je Kuprešanin.

Ni oni koji imaju takozvane premijum kartice nisu osigurani od pada na skijanju, dodao je on.

"Najgore je to što ljudi to ne znaju, niko ih o tome ne obaveštava. Da znaju, sigurno ne bi krenuli na desetodnevno zimovanje u stranu zemlju, a da se pre toga ne osiguraju", kazao je Kuprešanin.

Skijanje - uvećani rizik za nastanak nezgode

Agenciji Beta iz Erste banke nisu odgovorili na pitanja u vezi sa osiguranjem u ovim slučajevima.

Za novosadski "Dnevnik” su u Odeljenju servisnog centra klijenata Erste banke u Novom Sadu rekli da polisa putnog osiguranja uz karticu obuhvata samo osnovno putno osiguranje, a to znači: iznenadna bolest ili nezgoda koja se dogodi van skijaške staze, van građevina, i ne obuhvata profesionalne vozače.

Dodali su da "ski rizik" predstavlja uvećani rizik za nastanak nezgode i potrebno ga je posebno naglasiti prilikom ugovaranja polise osiguranja, jer se on dodatno i plaća.

"Svakom klijentu se uz karticu premijum tekućeg računa uručuje i personalizovana kartica putnog osiguranja, ali i uslovi osiguranja u kojima je navedeno osiguravajuće pokriće. U uslovima osiguranja navedeno je da je rekreativno bavljenje skijaškim sportom potrebno platiti uvećanu premiju, te da, ukoliko se dogodi nesrećni slučaj tokom tih aktivnosti, on nije pokriven ovim osiguranjem", objasnili su u Erste banci.

Naveli su da je Novosađanka, povređena na skijanju u Austriji, u filijali Erste banke dobila informaciju da ski rizik nije uključen.

"Supruga sigurno nije dobila tu informaciju jer nije ni išla u banku, pošto se porodično putno osiguranje vodi na meni. A uslovi osiguranja napisani su tako da se iz njih ne vidi šta tačno obuhvataju", rekao je Ilija Kuprešanin.

Komentari (16)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

I da dopunim, objektivno problem je i nedovoljno proaktivan i obavešten prodavac koji se nije setio da posebno skrene pažnju na to da ski rizik nije pokriven. Sa druge strane, klijent je sigurno dobio neku brošuru ili tekst uslova osiguranja u kojima to negde piše, ali ko bi to čitao, je li?

petar

nije tačno i ja imam karticu osiguranja ali druge banke i niko mi nije ništa rekao niti dao brošuru šta spada u osiguranje ..

Vladimir

Svaki put kada putujete u inostranstvo kupujete polisu putnog zdravstvenog osiguranja koja plaća zdravstvene usluge u tom inostranstvu u kojem ne važi srpska zdravstvena knjižica. Kada bi knjižica važila, ne bi vam nikakvo osiguranje ni trebalo. Kupovina tog osiguranja nije obavezna po bilo kom zakonu. Možete u inostranstvo otići bez nje, uz rizik da ćete zdravstvene troškove platiti iz sopstvenog džepa. Ni to inostranstvo od vas zakonima ne traži to osiguranje (osim za studente koji idu na duže boravke i za zemlje za koje su potrebne vize). Dakle, stvar je čisto komercijalne prirode. Skijanje je sport koji uvećava rizik da završite kod nekog lekara i osiguravajuće kuće sasvim prirodno traže da se doplati kako bi se i povrede na skijanju uključile u pokriće, kao što traži i padobrancima da plate veću cenu polise kojom se osiguravaju od povrede. Problem je samo u tome što onaj koji prodaje polisu ne kaže da se uključivanje "ski rizika" mora posebno ugovoriti i doplatiti, jer ono ne spada u osnovno pokriće, pa građani kupe polisu ne znajući da dopunu za ski rizik nisu ugovorili. To je cela istina i nema nikakve prevare ili zavere.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5536
USD 1 106.2199
CHF 1 107.5021
GBP 1 139.6953
AUD 1 72.4879
JPY 100 97.7821

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Švajcarski model - bolji standard penzionera ili uskraćivanje ljudskih prava 10:36 h

10:36 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Završena proizvodnja 500L za ovu godinu, radnici nazad u fabrici 15. januara 09:38 h

09:38 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bulatović: Zadovoljstvo zaposlenih glavni zadatak menadžera 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kompanija SBB sprečena da izvodi radove na širenju optičke mreže 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Otvorene pristupne saobraćajnice Žeželjevom mostu u Novom Sadu 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Šta je cirkularna ekonomija i da li će zaživeti u Srbiji 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Završetak Ipsilon kraka do kraja godine 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Na beogradskom aerodromu počeo pilot projekat olakšanog povraćaja PDV putnicima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

loader