Otplata duga ili katanac: Mnogi paušalci pred teškim izborom

Otplata duga ili katanac: Mnogi paušalci pred teškim izborom

Otplata duga ili katanac: Mnogi paušalci pred teškim izborom Izvor: N1

U trenutku kada je preduzetnicima koji paušalno plaćaju porez, stiglo poresko rešenje na adrese firmi koje vode, za prethodne dve godine - koliko su čekali Poresku upravu - mnoge je zbog razlika u visini poreza zatekao neočekivan dug. Brojni su se zbog toga našli između hitne otplate potraživanja i stavljanja katanca na radnje.

Branislava Pejčić je vlasnica Krojačke radnje Beba M koja porez državi plaća paušalno. Ova radnja iz Svrljiga sledeće godine trebalo je da proslavi desetogodišnjicu rada. Sada se vlasnica zbog poreskih rešenja i razlike od 200.000 dinara koju mora da plati, sprema da odjavi radnju.

"Unazad dve godine ja sam radila za državu, a ne za sebe. Ja sam znala da će razlika neka da bude, jer uvek bude. Nikad nismo sa poreskom na nuli, uvek dugujemo. Ali sam očekivala da razlika bude do 50. 000", kaže Pejčić.

A kako je nastala razlika? Takozvanim paušalcima, država nije od 2014, do pre nekoliko meseci izdavala nova poreska rešenja. Umesto toga, savetovali su ih da državi mesečno plaćaju isto koliko i do tada. Kad su nova rešenja konačno počela da pristužu ispostavilo se da za prethodnih više od godinu i po dana paušalci treba da doplate.

"Za nas male veliki problem. Baš veliki, jer to je sad razlika koju mi teško da možemo da platimo, a samo odlaganje plaćanja povlači i neku kamatu", kaže Bratislav Aleksić iz Daki teksa.

 Da li je država predvidela mehanizme kojima bi paušalcima olakšala plaćanje duga, kako ne bi zatvarali radnje - na pitanje N1, iz Ministarstva finansija bili su bez konkretnog odgovora.

"U cilјu prеvаzilаžеnjа pоstојеćеg stаnjа, оdnоsnо dо dоnоšеnjа nоvе Urеdbе о bližim uslоvimа, kritеriјumimа i еlеmеntimа zа pаušаlnо оpоrеzivаnjе оbvеznikа pоrеzа nа prihоdе оd sаmоstаlne dеlаtnоsti, Pоrеskа uprаvа оd оktоbrа оvе gоdinе sprоvоdi аktivnоsti nа utvrđivаnju visinе pаušаlnоg prihоdа i dоnоšеnju rеšеnjа pо оsnоvu pоrеzа nа prihоdе оd sаmоstаlnе dеlаtnоsti nа pаušаlnо utvrđеni prihоd i dоprinоsа zа оbаvеznо sоciјаlnо оsigurаnjе u sklаdu sа pоstојеćоm Urеdbоm", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Oni koji porez plaćaju paušalno kažu da im upravo ta Uredba otežava poslovanje.

"Za sada je sve to nesigurno, zato što ne možemo da izračunamo koliko naš proizvod treba da košta. Oni nama donesu nešto posle godinu i po poslovanja, i onda smo mi zatečeni", kaže Dragana Milošević iz Svrljiga.

Na kraju rešenja piše da imaju pravo žalbe, ali i da žalba ne odlaže izvršenje. Ukoliko ne plate na vreme obračunava se i kamata, pa svrljiški paušalci kažu da im je jedini izlaz da što pre plate i zatvore radnje.

00:00

Izvor: N1

Tagovi:

Komentari (72)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PSL

Kao prvo zakon o određivanju paušalnog poreza je katastrofa jer po prilično slobodnoj proceni poreski službenik paušalcu može da poveća porez i do 300% ili ga smanji do 50%. Kao drugo kašnjenje rešenja dve godine je nenormalno i propast za paušalce. Radiš a ne znaš koliko si zaradio dve godine od danas, pa ako neko misli da je to normalno neka se zapita o svom mentalnom zdravlju. Kako ti ljudi da planiraju troškove, usluge, cene, kako da rade bilo šta ako neko posle dve godine može da im nametne porez za te dve godine unazad i do 4 puta veći od onog koji su predviđali, ludilo totalno i upropaštavanje privrede! Pod hitno se moraju tražiti precizno i nedvosmisleno paušalno oporezivanje, kao i dostavljanje rešenja u nekom normalnom roku, na primer 30 dana od registracije ili početka godine.

BRATISLAVA

Pametno i razumno!

IDIOT

Ah sto volim ovaj rezim, sve mi uzmu a ja rezim! Veseli radnik

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5248
USD 1 105.1676
CHF 1 106.7243
GBP 1 141.7157
AUD 1 72.8113
JPY 100 95.9856

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Istanbul prvi grad u svetu po zaradi od turizma 21:00 h

21:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kina i SAD postigle preliminarni dogovor nakon 19 meseci trgovinskog rata 18:15 h

18:15 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usaglašen ugovor o izgradnji prečištača otpadnih voda u Beogradu 15:46 h

15:46 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Arsić: Privredni rast na nivou proseka zemalja centralne i istočne Evrope 15:04 h

15:04 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Novi Sad traži koncesionara za javne garaže 14:39 h

14:39 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Saradnja Srbije i BiH na realizaciji projekta auto-puta Beograd - Sarajevo 13:34 h

13:34 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Trećina domaćinstava u Srbiji nema kanalizaciju 10:39 h

10:39 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kopač: U EMS-u već znali da Kosovo izlazi iz njihovog regulatornog bloka 10:10 h

10:10 h  |  Biznis

loader