Da li se u Srbiji isplati redovno plaćati račune?

Da li se u Srbiji isplati redovno plaćati račune?

Da li se u Srbiji isplati redovno plaćati račune? Izvor: N1

Da li se u Srbiji isplati redovno plaćati račune ili je bolje koverte sa troškovima za komunalije samo odložiti u stranu? Tu dilemu pokrenuo je novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, prema kome su poverioci morali do 30. juna da se izjasne da li nastavljaju sa sudskim gonjenjem neplatiša ili obustavljaju postupak.

Sudovi užurbano raščišćavaju izvršne predmete, a koliko će dužnika dobiti oprost znaće se krajem jula. Pretpostavlja se da će se od kazni, ali i dugova izvući čak 600 neredovnih platiša.

Bilo da ne plaćaju TV pretplatu, fiksni telefon, grejanje ili pak grade nelegalno - nadležni su, mahom, neplatišama gledali kroz prste. Brojke su zapanjujuće: u sudskim arhivama je milion i po presuda, 80 odsto su za neplaćene račune, i stoje i do dve decenije neizvršene.

“Pazite, to vam je kao kad vi osudite nekoga na zatvor u krivičnom postupku i taj nikad ne ode u zatvor”, objašnjava novinarka "Politike" Aleksandra Petrović, čiji je tekst o oprostu dugova pre nekoliko dana uzdurkao javnost. Za N1 kaže da je u sudovima širom Srbije u toku akcija koja bi ubrzo na milion i po dužničkih slučajeva trebalo da stavi tačku.

“Očekuje se da će na taj način veliki broj izvršnih predmeta biti obustavljen. Prema nekim informacijama možda čak i polovina, i više od toga. Ali, to ne mora da znači da su ti dugovi oprošteni, jer ima slučajeva da su dugovi isplaćeni, a da se to u sudskoj evidenciji nije pokazalo”, objašnjava Aleksandra.

Koliko će biti onih koji će od dugova dobiti oproštaj znaće se na kraju jula. Sve da je i jedan, Vera Vida iz Centra potrošača Srbije tvrdi da pogotovo stradaju najredovnije platiše - penzioneri, jer će deo dužnika po ko zna koji put ostati bez kazne.

“Zaista mislim da je možda ovo neki način čuvanje socijalnog mira. Mir, mir, mir, da se ne talasa, da ne bude nekih protesta ili tako dalje, ali mislim da zaista nije korektno prema onima koji redovno ne samo kada su u pitanju komunalne usluge, nego kada su u pitanju sve obaveze potrošača prema državi”, ocenjuje Vida.

Oprost dugova poveriocima donosi i gubitke, pa isti ulažu manje u kvalitet usluga, zapaža dekanka Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Ana Trbović.

“Time šaljete jednu lošu poruku i da pravna država nije nešto što je model načina rada i da u stvari izbegavanje obaveza i zakona je ono što je bolje za vas i kao preduzeće i kao građanin ukoliko to radite”, smatra Trbović.

Ubuduće bi, ipak, oprosta trebalo da bude manje i to zahvaljujući izvršiteljima, koji su u delu naroda neomiljeni baš koliko i kod drugog dela građana - neredovne platiše.

00:00

Izvor: N1info

Komentari (21)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ing Zoran Vukov

Očigledno je da se građanima prikriva istina. Zašto se u Sudovima Srbije nalaze toliko mnogo predmeta a da nisu dalje procesuirana. Ogroman broj predmeta je utužen zbog ne plaćanja komunalnih usluga , ali niko ne iznosi sa su RAČUNI OBJEDINJENE NAPLATE NEISPRAVNI jer nisu zasnovani na verodostojnim podacima o izvršenim uslugama. Nedostaje dokaz da su usluge i izvršene. Svaki račun mora da je izdat na osnovu OTPRENNICE, a to znači da nema dokaza o očitanim stanjima mernih uređaja )kalorimetra, Strujomera, vodomera kao i brojača inpulsa za fiksni telefon na osnovu kojih podataka se izdaje račun i samo takav dokumenat je VERODASTOJNA ISPRAVA kojom se dokazuje da je usluga i izvršena a taj dokunenat o očitanim stanjima mernih uređaja mora da i potpiše korisnik usluge na osnovu tih podataka se izdaje ISPRAVAN RAČUN .Sve do Novembra 2009 Infostan je naplaćivao usluge gde su stajali samo IZNOSI ZA PLAĆANJE )a da nema ni jedan podatak VERODOSTOJNI na osnovu kojih se sačinjen RAČUN. Taj način zaduživanja se i sada koristi, ali novim Zakonom o izvršenu i obezbeđenju u Članu 5, zakonopisac jeupravo je izbegao da Sud utvrdi verodostojnost isprave na osnovu koje treba da donese Rešenje. Tako če se po novom zakonu moći i dalje da se građani nezakonito zadužuju sa uslugama koje nisu NI IZVRŠENE već sa lažnim dugom i ne VERODOSTOJNOM ispravom teretiti građane koji nisu platili ovako ugrađeni REKET U računu koje izdaju JKP.

Jovan

Postoji tu jedan mali problem - kao verodostojna isprava za komunalne i slične usluge ne smatra se računa sa otpremnicom već "izvod iz poslovnih knjiga za isporučene komunalne i slične usluge". Prema tome, po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju - bez obzira na to što vaša primedba ima odličnu poentu - mi imamo posla sa zakonski predviđenom vrstom verodostojne isprava. A to što taj "izvod" može biti čista izmišljotina, što može biti i "majke mi" javnog komunalnog preduzeća da vi nešto dugujete zapravo je ovde prava priča. Kod Infostanovih računa dolazi do neslaganja podataka iz računa i podataka u analitičkoj kartici, koja je zapravo izvod iz onoga što piše u poslovnim knjigama. Izvod iz poslovnih knjiga za izvršene komunalne i slične usluge je PRAVNO NAJNESIGURNIJA VRSTA VERODOSTOJNE ISPRAVE (ja je i ne smatram verodostojnom ispravom) ali je povlašćena, zato što po njoj postupaju isključivo privatni izvršitelji, koji po njoj donose ODLUKE o pravima i obavezama građana. A to njihovo ovlašćenje da donose odluke je neustavno, jer samo sud može da odlučuje dok izvršitelj - gledano kroz Ustav - može samo da izvršava, jer njegova javna ovlašćenja potiču iz domena državne uprave, to jest iz člana 137 Ustava Srbije.

Dno

A kako cete, gospodo, da odredite kom delu neplatisa cete oprostiti dugove, a kome ne? Pazite samo da se ovi kojima ne oprostite ne naljute, pa presaviju tabak i tuze vas! Ipak je to diskriminacija sirotih neplatisa!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5121
USD 1 105.8000
CHF 1 107.0628
GBP 1 139.1829
AUD 1 72.4043
JPY 100 97.3105

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Bradaš: Pad nezaposlenosti ispod deset odsto više zabrinjava nego što ohrabruje 11:47 h

11:47 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbi najviše troše na hranu, Evropljani na račune, da li je razlog novac 09:04 h

09:04 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Francuski sportski lanac Dekatlon stiže u Beograd 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Novi poreski zakoni doprineće otvaranju novih radnih mesta 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojen Zakon o agencijskom zapošljavanju, očekuje se smanjenje rada na crno 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Platni razredi u državnim službama i zvanično odloženi za još godinu dana 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojene izmene Zakona o PIO, indeksizacija penzija po "švajcarskoj formuli" 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojen zakon kojim se preciznije definiše ko ima status paušalca 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

loader