EPS bolna tema - 15 godina se priča, a malo se radi

EPS bolna tema - 15 godina se priča, a malo se radi

EPS bolna tema - 15 godina se priča, a malo se radi Izvor: N1
Ilustracija

Restrukturiranje EPS-a, smanjenje troškova poslovanja i povećanje cene struje su teme o kojima se više govori, nego na kojima se radi. Prema priznanju mandatara, u aranžmanu sa MMF-om EPS je najbolnija tema, a stručnjaci za N1 upozoravaju da će ovo javno preduzeće teško ostati finansijski održivo ako broj zaposlenih ne bude smanjen do kraja godine.

Socijalno poslovanje EPS-a, prekomerno zapošljavanje i cena struje bili su na agendi za hitno rešavanje još pre 15 godina, pa vremena za čekanje više nema. Direktor Svetske banke u Srbiji upozorava: EPS troši previše na plate zaposlenih i to je jedna od najvećih stavki u poslovanju.

"Teško da će postati finansijski održiv, ako broj zaposlenih ne bude smanjen do kraja godine, i ako se troškovi za plate ne smanje za 15 odsto u periodu od pet godina. Bez primenjenog plana konsolidacije, EPS će do kraja 2019. godine imati dug od skoro dve milijarde evra, što je više nego dug Srbijagasa", kaže Toni Verheijen, direktor Svetske banke u Srbiji.

EPS je do sada tri puta odlagao dostavljanje sistematizacije, a predlog Svetske banke je definisati radna mesta koja nisu neophodna, umesto smanjenja plata za 15 odsto svim zaposlenima. Redukovanje broja zaposlenih u EPS-u, dodaju, je samo jedan od elemenata finansijske konsolidacije.

Među ostalima su: cene, veliki gubici u transferu električne energije, nedostatak investicija, javne nabavke i reorganizacija u poslovanju.

Reforma Elektroprivrede treba da dovede do tržišnog poslovanja, poručuje član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

"Svakako da ima viškova, svakako da ima neracionalnosti i sama cena struje kad se poredimo sa regionom nije dovoljno rentabilna u Srbiji da bi mogla da omogućava EPS-u da investira u nova postrojenja struje, tako da tu svakako ima ogromnih problema koje treba rešavati", navodi.

Posle sastanka s MMF-om prošle nedelje poruka mandatara: EPS je najteže pitanje u sklopu aranžmana.

"Kako ćemo da provedemo stvari u EPS-u, kako ćemo da izvršimo racionalizaciju u EPS-u, drugačiju sistematizaciju, biće teško ali moramo time da se bavimo", rekao je Aleksandar Vučić 21.06.2016.

Program MMF-a za prioritet postavlja reorganizaciju EPS-a i sistematizaciju do kraja jula, a među ključnim očekivanjima je i definisanje cena do kraja godine.

Detaljnije u prilogu Jelene Petrović:

00:00

Izvor: N1

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

goxy

samo u Kostolcu u privrednom društvu je zaposleno oko 300-400 radnika u proslih 3-4 godine i uvek oko izbora (slucajno zar ne),polovina od toga je rasporedjena po kancelarijama koje su inače ionako prepune dok u pogonima manjka radne snage,sta li se tek dešava u celom EPS-u ne mogu ni da zamislim,partokratija je umešala svoje prste po ko zna koji put.Ucenjuju ljude stranačkim učlanjenjem u zamenu za posao na kopu ili elektranama!!

toma

Zašto plaćamo taksu na broilo i zašto na njihovom računu stoji stavka taksa za"javni medijski servis"

Dr Miggyy

Ne treba da se brine direktorka Elen Goldstajn, a takođe i Vlada zbog gubitke EPS-a od dve milijarde evra, koje bez reforme (otpuštanja radnika) bi se napravili, jer ima još uvek penzionera, oni će sve te nebuloze nadoknaditi, oni su ti koji su “spasili” Srbiju bankrota i dobili pohvalu. EPS, draga gospodo, ima ekonomsku neefikasnost, a šta mislite kolika je tek energetska neefikasnost EPS-a. EPS-ove TE imaju energetsku efikasnost 20-25%, a u razvijenom svetu iznad 30%, gubici u transport električne energije je iznad 20%, u razvijenom svetu oko 5%, nenaplaćenost 18%, samo krađa električne energije 60 miliona evra je pronađena u kontroli 2.456 mernih mesta, a gde je krađa na svim tri miliona strujomera? Operativno penzioneri za sve to nisu krivi, ali mora da im se otme penzija (i to dobrovoljno i zahvalno, po rečima premijera??). U EPS-u rade i dobri inženjeri, no oni ne mogu doći do izražaja, sputavaju ih menadžeri sa problematičnim diplomama i iskustvom i na kraju sama politika. ETF je prestižni fakultet u svetu, ali ne i kod nas. Da ne idem dalje, prvi čovek EPS-a je doskorašnji pečenjar i on poznaje struju koliko ja poznajem planetu Mars. Obradović je došao kao svetski menadžer, a najuren kao ku*e? Svake godine se menja organizaciona šema preduzeća i to svaka gora od predhodne. To nije videla Zorana Mihajlović, niti Aca Antić (doduše on kao neki ekonomista tehnika mu nije neki fazon).

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5536
USD 1 106.2199
CHF 1 107.5021
GBP 1 139.6953
AUD 1 72.4879
JPY 100 97.7821

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora počinje 15. decembra 11:46 h

11:46 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Švajcarski model - bolji standard penzionera ili uskraćivanje ljudskih prava 10:36 h

10:36 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Završena proizvodnja 500L za ovu godinu, radnici nazad u fabrici 15. januara 09:38 h

09:38 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bulatović: Zadovoljstvo zaposlenih glavni zadatak menadžera 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kompanija SBB sprečena da izvodi radove na širenju optičke mreže 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Otvorene pristupne saobraćajnice Žeželjevom mostu u Novom Sadu 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Šta je cirkularna ekonomija i da li će zaživeti u Srbiji 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Završetak Ipsilon kraka do kraja godine 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

loader