Poslodavcima visoki porezi i za praktikante

Poslodavcima visoki porezi i za praktikante

Poslodavcima visoki porezi i za praktikante Izvor: N1

Stopa nezaposlenosti među mladima u Srbiji je oko 43 odsto. Paradoksalno, radna neaktivnost među tom popluacijom je veća od 70 odsto. Mladi teško nalaze firme u kojima bi prošli praksu neophodnu za zaposlenje, a Ministarstvo prosvete još nije donelo zakon o stručnoj praksi.

Ugovor bez naknade za praktikanta podrazumeva šest odsto poreza i doprinosa na teret poslodavaca, a ugovor sa naknadom 36,3 odsto.

Prema Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža mesečna osnovica doprinosa čini iznos od 35% mesečne prosečne zarade. Kada se govori o poreskoj stopi od 6% na praktikante koji rade bez naknade - ona se obračunava na 35% od prosečne zarade - 4% je za penziono, a 2% za zdravstveno osiguranje.

"U takvim okolnostima, bez zakona koji definiše stručnu praksu, teško da kao država možemo da govorimo o uvođenju dualnog obrazovanja. Mladi teško dolaze do prilike da prođu praksu, bez koje ne mogu da nađu posao, a poslodavci teško nalaze kvalifikovan kadar", kaže za Infobiz Aleksandra Kovačević iz Unije poslodavaca. 

Zbog toga Uniju pokreće Berzu prakse, gde se poslodavci besplatno prijavljuju i pozivaju kadar koji im je potreban na praksu. Ipak, taj koncept teško će zaživeti ako država nešto ne preduzme i smanji poreze i doprinose na praktikante, naglašava Kovačević.

Ona podseća i da je u istraživanju, koje su realizovali tokom prethodnih godina, poslodavci u prvi plan istakli da mladima nedostaju upravo praktična znanja, a zabeležen je visoka stopa neaktivnosti mladih, koja za mlade od 15 do 24 godine 70 odsto, dok je ta stopa na nivou EU 20 odsto.

Na pitanje da li je razlog tome što im se nude slabo plaćeni poslovi, Kovačević navodi da je takva odluka pogrešna, jer sticanje iskustva svakome ko ga ima, daje prednost na tržištu rada i olakšava pronalaženje željenog posla.

Ona kaže i da Unija poslodavaca želi da podstakne mala i srednja preduzeća da pozivaju mlade na praksu jer velike kompanije to već uspešno rade, dok mala preduzeća do 10 zaposlenih ne znaju kako da to urade.

Zakonska procedura je jedna od prepreka - pitaju kakav ugovor da potpišu sa praktikantima, a problem su i porezi.

Kovačević naglašava da nema nagoveštaja da će država nešto učiniti da popravi postojeće stanje.

00:00

Izvor: N1

Tagovi:

Komentari (23)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandra V.

Kakva je ovo glupost. U 100% prihoda u razvijenim zemljama trošak radne snage učestvuje sa 30% (plata+porezi+doprinisi) u Srbiji sa 13% (plata+porezi+doprinosi). Zato se i kaže da smo zemlja jeftine radne snage. Tzv. poslodovaci će u sledećem koraku da traže da im se plati kada se dolazi na posao (a i tako sumnjam da bi opstali s obzirom da su neuki i nenavikli da rade). Suština je da su im mladi zbog svog neiskustva najpodesniji za manipulaciju. Niska plata ako je uopšte ima, mnogi bez ikakvog ugovora, rade prkovremeno i vikendima bez prigovora i naknade, rade sve što im se kaže, ne idu na godišnji odmor (neki i ne znaju da imaju pravo), a zauzvrat dobijaju silna obećanja da će ostati u firmi, napredovati, naučiti, da se na njih posebno računa... U realnosti ih zamenjuju sa sledećom garniturom ako slučajno dignu glas zbog ovakvog tretmana. Čitava ova priča je pervezna u suštini.

miso

Zakon, to jest država, a i Unija poslodavaca, treba da predvidi mogućnost da sam zaposleni uplaćuje sebi doprinose u minimalnom iznosu kao samostalac, da li on taj novac zarađuje kod tog poslodavca ili kod više različitih poslodavaca, ili iz više različitih izvora, to treba da bude regulisano na drugi način (ne kažem da treba da bude onemogućeno). Realno je da je svakome od nas potreban posao i sredstva za život (a jednog dana i nekakva penzija pored zdravstvenog osiguranja). Nije realno da su doprinosi za socijalno i zdravstveno poslodavcu, a i privatnicima, veći nego što je minimalna penzija, a često veći i od minimalnog dohotka. Država treba da ima u vidu da joj je bolje da svakom uračuna minimalnu penziju kao socijalni status a da oni koji hoće sebi uplaćuju više gde god dobiju najbolje uslove. Ako neće tako, država treba da prema maksimalnom radnom stažu i godinama za sticanje penzije odredi unapred koliko će neko imati penziju sa svakim platnim izvodom koji primi. Nije realno izjednačiti nekoga ko počne da radi sa 20 godina i uplaćuje 45 godina u taj isti fond iz meseca u mesec, sa nekim ko isti taj novac, ili veći, počne da uplaćuje t.j. zarađuje sa 40 godina starosti. A to što ljudi dolaze na posao da bi primili platu je zbog toga što je dolazak do posla kod nas obično mučenje, a povratak sa posla još veće. Kako ću ja sa svojim poslodavcem da rešim platu i koliko ću da odvojim od svoh prihoda i uplatim sebi za zdravstveno i socijalno to ja treba da mogu da biram, a država treba samo da brine o tome da li poslodavac legalno posluje, da li redovno plaća poreze državi, da li redovno isplaćuje platu svom radniku i koliku platu poslodavac isplaćuje svakom radniku (da ne bi bilo prikazana veća isplata nego što zapravo jeste) i to bi znatno poboljšalo uvid države u to šta ona pruža i sa kojim parama iz ta dva fonda raspolaže. Tako bi svako imao mogućost da bude, uslovno rečeno, sam sebi, poslodavac - a time bi se bespotrebnih obaveza administrativnih rasteretili oni koji posao nalaze i daju onima koji hoće i znaju da rade.

Vuja

Kod mene u firmi se sve uredno plaća, ali naš narod ne želi da radi i zaradi, već da dodje na posao ne radi ništa i dobije platu. To odgovorno tvrdim!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5563
USD 1 106.1169
CHF 1 106.7917
GBP 1 136.0290
AUD 1 72.0012
JPY 100 97.5814

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

MMF: Bregzit uz dogovor dobra vest, uzdržanost dok ne budu poznati detalji 21:56 h

21:56 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srpske penzije po "švajcarskoj formuli" - strpljenje penzionera na testu 19:33 h

19:33 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Direktorka UNICEF-a Ređina de Dominićis: Kompanije da ne ugrožavaju decu 18:50 h

18:50 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Direktorka MMF: Američko-kinesko trgovinsko primirje nedovoljno 17:40 h

17:40 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbija i Bosna po prvi put zajedno usklađuju regulatorna pitanja u farmaciji 17:35 h

17:35 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Beograd domaćin američkih privrednih komora iz cele Evrope 15:45 h

15:45 h  |  Biznis

loader