Privredni rast Srbije skroman i dalje kaska za regionom

Privredni rast Srbije skroman i dalje kaska za regionom

Privredni rast Srbije skroman i dalje kaska za regionom Izvor: N1

Novinarka nedeljnika NIN Petrica Đaković i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocenili su u Novom danu televizije N1 da Srbija, uprkos najavljenom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od dva odsto, ima najlošije ekonomske rezultate u regionu.

Prema najnovijoj oceni Evropske komisije, BDP Srbije ove godine će rasti po stopi od dva odsto. To je bolje u odnosu na njihovu prethodnu prognozu od 1,8 odsto. Za razliku od Evropske komisije, Međunarodni monetarni fond ostao je pri poslednoj proceni - 1,6 odsto rasta BDP-a u Srbiji.

Profesor Savić objašnjava da rast BDP-a ne mora nužno da dovede do rasta životnog standarda građana. “BDP kao sintetički pokazatelj nije najpouzdaniji, mi se uvek nadamo da će porastom BDP-a rasti standard. Nekada se desi, a nekada ne”, kaže Savić i dodaje da je privredni rast dobar zbog nekih drugih stvari poput redovnijeg servisiranja javnog duga ili obaveza iz budžeta.

Srbija, prema njegovim rečima, rast BDP-a u prvom tromesečju ove godine ima u odnosu na nisku prošlogodišnju osnovicu, kada se Srbija još nije u potpunosti oporavila od poplava. Takođe podseća i da Srbija posle “sjajnog” rasta BDP-a od 2001. do 2008. godine, od 5,5 odsto, nije uspela da premaši 70 odsto BDP-a iz 1989. godine, dok su ostale ozbiljne zemlje u tranziciji još pre 10, 15 ili 20 godina premašile predtranzicioni nivo.

On upozorava i da su procene Evropske komisije i MMF-a i dalje samo prognoze koje se verovatno baziraju na očekivanjima da se pokrene proizvodnja u Železari Smederevo i povećaju strane direktne investicije. Savić podseća i da je MMF 2009. godine prognozirao pozitivan rast svetske privrede, a da se desilo sasvim supronto, kao i da su se dugoročne prognoze te institucije uvek pokazivale kao pogrešne. Procene rasta BDP-a, Savić više vidi kao podršku Evropske komisije formiranju nove vlade i nastavku započetih reformi.

Kada je reč o direktnim stranim investicijama, Savić objašanjva da u Srbiju dolaze četiri vrste investitora – jedni su kompanije iz velikih zemalja čijim interesima teško možete da se usprotiviti, drugi su oni koje pojedini ministri “provode kroz lavirint srpskih propisa”, teći se kockaju na tržištu akcija i obveznica, a četvrti dolaze da rade i zarade poštujući lokalne propise. Poslednjih je, nažalost, najmanje, konstatuje Savić i dodaje da Srbija mora da napravi poslovni ambijent, a još je daleko od toga.

Petrica Đaković je za NIN pisala upravo o rastu srpskog BDP-a i ističe da su njeni sagovornici veoma skeptični. Naime, iako je, prema njihovoj oceni, prognoza rasta od BDP-a od dva odsto opravdana, i dalje je reč o niskoj stopi rasta, objašnjava Đaković.

MMF je npr. Crnoj Gori ove godine prognozirao rast BDP-a od 4,7 odsto, dodaje ona i ističe da kada se uporedi privredni rast Albanije, Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije u poslednje četiri godine, Srbija ima ubedljivo najniži rast od tek 2,3 odsto, Makedonija, s druge strane, ima rast od čak 13,7 odsto.

Novinarka NIN-a je navela i da njeni sagovornici tvrde da porast BDP-a ne bi trebalo da se preliva u potrošnju – lična potrošnja bi trebalo da raste sporije nego BDP, kako bi ostajalo više prostora za kapitalne investicije, pre svega domaće.

00:00

Izvor: N1info

Komentari (36)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Procesor

Zna se sta se radi kad hoces da udjes u razvoj. Jedini stos je u tome sto mi pojma nemamo. Samo na putevima srbije ima bezbroj slepera strane proizvodnje sa domacim tablicama koji kostaju bar po 200 000 eura, dok ljudi u FAP-u kaobajagi ne znaju tako nesto da naprave-ne znam samo ko je do sada napravio onolike FAP kamione-nemanje jasne strategije zemlje i dezorganizacija totalna!

Aska

Nema vece pretnje za drustvo od vladavine korumpiranih i nekompetentnih ljudi.Ekonomska katastrofa koja je usledila nakon pada Milosevicevog rezima imala je uvek istu matricu. Stranci su dolazili u Srbiju da bi eksploatisali trziste, poput banaka, pivara, trgovinskih lanaca,jer je cena po kojoj prodaju njihov proizvod , ili uslugu, znacajno visa od cena na domacem trzistu,i inotrzistu.Nesmetani ulaz, ukidanje carinskih barijera, omogucili su im politicari uz debele provizije.Sada se napravio zaokret, pokusava se popraviti, ono sto se popraviti moze i zaustaviti dalje razvlacenje i rastakanje imovine. Drustvo se moze postaviti na zdrave osnove samo ako se trosi onoliko koliko je zaradjeno.

milos

U kraljevstvu Jutututu kralj trinesti Balakaha obećao svom narodu da će dati juhahaha. Samo neka budu verni, nek vojuju o svom kruhu, neka ćute i nek žmure, nek plaćaju juhuhuhu. Poslušni su Jututunci, plaćali su juhuhuhu, ćutali su, žmurili su, vojevali o svom kruhu. A prolećem svakog goda popne s' na breg Balakaha, pa poviče gromoglasno: Dobićete juhahaha! U kralja su jake prsi, grlat li je Balakaha, Kad poviče, brda s' ore - Juhahaha, haha, haha! Svi se grotom smejat stanu, sve se trese brat do brata, a od smeha, teška smeha, za trbuh se i kralj hvata. A šta im je tako smešno? Il' je smešan Balakaha? Il' su smešni Jututunci? Il' je smešno "juhahaha"? Sve troje je dosta smešno, ponajviše Balakaha, kad ozbiljno, milostivo progovori: Juhahaha! Srećni su ti Jututunci, srećan li je Balakaha, kad ih tako razveseli prazna rečca: Juhahaha!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5124
USD 1 105.9720
CHF 1 107.5628
GBP 1 139.1997
AUD 1 72.2353
JPY 100 97.4156

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Ljajić: Devizni priliv od turizma 1,4 milijarde evra 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Javna nabavka JKP Beogradski metro i voz za tehničke i savetodavne usluge 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zaposleni u komunalnim delatnostima dobili povećanje plata od pet do osam odsto 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Evropske banke najavile otpuštanje 60.000 zaposlenih 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Fabrici: Otvaranje poglavlja pozitivna poruka za investitore 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Digitalna platforma eDozvola - jednostavnije do dozvola, licenci i saglasnosti 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Od 15. decembra uvodi se nova linija BG voza do Lazarevca i Barajeva 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

"Saudi Aramko" prvog dana na berzi dostigao vrednost od 1.800 milijardi dolara 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

loader