Kejsi: Srbija da ne uvodi drugi stub penzijskog osiguranja

Kejsi: Srbija da ne uvodi drugi stub penzijskog osiguranja

Kejsi: Srbija da ne uvodi drugi stub penzijskog osiguranja Izvor: N1

Uvoditi obavezno privatno penzijsko osiguranje, tzv. drugi stub penzijskog sistema, ili ne uvoditi problem je koji muči sve zemlje regiona. Srbija do sada nije uvela drugi stub, a razlozi protiv njega i danas su ubedljivi, uvereni su domaći stručnjaci. Isti stav zastupa i Bernard Kejsi, s Londonske škole ekonomije.

Nepovoljna demografska kretanja, sve manji broj zaposlenih kao izvor finansiranja penzija, sve veći broj penzionera i spor ekonomski rast i budžetski deficit mogao bi u budućnosti da uruši državni sistem penzija. Rešenje za to jeste preusmeravanje dela doprinosa u privatne fondove, u sklopu privatizacije penzisjkog osiguranja i obezbeđivanja trajnog rešenja pitanja penzija. To je drugi stub penzijskog osiguranja.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je govoreći o toj temu na panelu MMF-a u Vašingtonu u maju 2015, izjavio da će Vlada Srbije razmotriti mogućnost da uvede obavezno privatno penzijsko osiguranje, tzv. drugi stub. Međutim, iskustva iz istočne Evrope su razočaravajuća, gde su rezultati uvođenja drugog stuba bili gori od performansi državnog penzijskog sistema.

Mađarska i Poljska ukinule su drugi stub, isto razmišlja i Bugarska, a Slovačka, Letonija i Litvanija znatno su ograničile i smanjile drugi stub. Slovenija, Češka, kao i većina razvijenih zemalja poput Nemačke, Austrije, Francuske, nikada nisu ni htele da uvode drugi stub, u Hrvatskoj su, na primer, penzije iz mešovitog sistema (I i II stub) manje od onih koje se isplaćuju samo iz I stuba (javnog PIO).

Srpski sistem konzervativan i to je dobro

Govoreći na međunarodnoj konferenciji „Evropa i Azija: Izgledi za ekonomsku integraciju“ u organizaciji Beogradske bankarske akademije, Bernard Kejsi govorio je o značaju dobrog korišćenja novca iz privatnih penzionih fondova i o neophodnim uslovima da privatni penzioni fondovi uistinu budu drugi stub sistema.

„Sistem penzijskog osiguranja u Srbiji često se smatra konzervativnim, zbog postojanja samo jednog stuba, javnog, za razliku od ostalih zemalja u ovom delu Evrope. Ipak, mislim da je odluka da u Srbiji ostane samo javno penzijsko invalidsko osiguranje dobra odluka, posebno zato što promene nisu uvedene jer to preporučuju neke međunarodne institucije, kao opšti trend“, smatra Kejsi.

Preduslovi za efikasnost drugog stuba

Većini zemalja centralne i istočne Evrope uvođenje drugog stuba samo donelo probleme, pa su prisiljene da sada ukidaju ono što su uvodile tokom devedesetih godina dvadesetog veka. Dva su problema, deficit budžeta i plasiranje sakupljenog novca:

„Ta vrsta reforme stvorila je deficit u budžetima tih zemalja jer su se smanjila sredstva u prvom, javnom stubu, iz kojih je deo sredstava preusmeren na privatno obavezno osiguranje, odnosno drugi stub. Sve što stvara deficit postalo je veliki problem, posebno u proteklih 5,6 godina. Drugi problem je, čak i kada nije bilo fiskalnih problema, pitanje je bilo šta uraditi sa novcem koji ste prikupili u tom privatnom obaveznom penzijskom fondu. U visoko razvojenim zemljama ti su fondovi opstajali zahvaljujući razvijenom finansijskom tržištu. U zemljama centralne i istočne Evrope to nije bio slučaj, pa su ti fondovi kupovali državne hartije od vrednosti, veći deo njihovih portfolija su činile državne obveznice. Dakle tu nije bilo nikakve privatizacije, ispostavilo se da država ima oba stuba penzijskog osiguranja“, kaže Kejsi.

Zbog toga, neophodno je postojanje razvijenog finansijskog tržišta i samo je s njim održiv drugi stub obaveznog penzijskog osiguranja: „Morate imati vladavinu zakona i razvijenu berzu i tada će drugi stub možda uspeti. Ne možete ga uvoditi na silu, očekujući da će on podstaći razvoj finansijskog tržišta“.

Kejsi smatra da ima razloga da se pomeri starosna granica za odlazak u penziju, s obzirom na to da je produžen životni vek i da, zbog obrazovanja, radni vek počinje kasnije nego što je to bilo pre jednu ili dve generacije.

Da li ćemo biti dovoljno zdravi i sposobni da radimo do, na primer, 67. godine zavisi od posla, života i bolesti, kaže Kejsi: „Veliki je problem koji sami izazivamo jeste naš stil života. Upravo nas to čini bolesnim. Moramo i o tome da razmišljamo, ali to je već nova oblast, jer sama priča o penzijama zadire u brojne oblasti, nije samo ekonomsko pitanje“, zaključuje on.

00:00

Izvor: N1

Tagovi:

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PSL

Kao neko ko je protiv neoliberalizma, ujedno sam i protiv drugog stuba penzijskog sistema jer je on čista neoliberalna izmišljotina. Ovde je problem u tome što je privatno penzijsko osiguranje iz drugog stuba "obavezno". Apsolutno nemam ništa protiv dobrovoljnih privatnih penzionih fondova, jer čovek može da ulaže svoj novac kako želi, uključujući i penzione fondove, ali ako je to osiguranje obavezno, onda imamo ozbiljan problem. Problem je u tome što će se licence za te privatne fondove dobijati na osnovu odluke neke državne agencije i slično i onda će se nameštati svojim ljudima posao sa penzijama, u koji su građani obavezni da daju novac. To je čist neoliberalizam i dovodi do isisavanja državnih para i fondova u privatne džepove ljudi iz vlasti ili njima bliskim. Ista je logika i sa privatnim zdravstvom finansiranim iz budžeta, i sa privatnim vrtićima koje plaća grad i slično.

Pera

A da vi ipak pročitate neku knjigu o neoliberalizmu?

Pa

Да,сви други су побали па укинули а нашим аматерима наравно све што је по друге штетно,увале као нешто први пут у новијој историји Србије толико добро,да је појединим ликовима толико непријатно како нам добро са тим иде!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5120
USD 1 106.4999
CHF 1 106.7515
GBP 1 135.8677
AUD 1 71.7324
JPY 100 97.9920

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Jeftinog novca ima u izobilju, teško mu je odoleti, i to brine MMF 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brza pruga do Budimpešte probila rokove, novo obećanje - gotovo na jesen 2021. 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Italijanska kompanija "Italia living" otvara pogon u Vranju 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zajam EIB od 35 miliona evra za kanalizaciju na levoj obali Dunava u Beogradu 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Etihad i Er Arabija osnovale novu niskobudžetnu aviokompaniju 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja nepokretne imovine preduzeća Seme d.o.o. Beograd 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Inflacija u evrozoni revidirana na trogodišnji minimum 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sindikat Zastava oružja nezadovoljan reizborom predsednika Nadzornog odbora 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Biznis

loader