Srpska ekonomija u 2016: Između snova i stvarnosti

Srpska ekonomija u 2016: Između snova i stvarnosti

Srpska ekonomija u 2016: Između snova i stvarnosti Izvor: N1

Srpska vlada puno očekuje od 2016. godine, pre svega na polju ekonomije, ali početak godine ne obećava. Cena sirove nafte pala je na ispod 30 dolara po barelu, a u padu su i svetske berze. Utešno deluju samo signali analitičara koji prognoziraju da će pad te azijske ekonomije biti blaži nego što se očekuje. U Srbiji drugačije poruke

Srpska Vlada najavljuje otvaranje novih fabrika, hiljade novih radnih mesta, prodaju aerodroma za pola milijardeevra i rešenje za Železaru.

S jedne strane je optimizam srpskog predsednika Vlade. Iako priznaje da niske cene, pre svega čelika i bakra, guraju i najveće srpske kompanije poput železare i RTB-a Bor u tešku poziciju, ipak očekuje viši rast privrede od projektovanih 1,8 odsto:

Ja vam sad kažem ići ćemo više od dva sigurno, ja verujem i više od 2,5. Mi nismo mala zemlja ni male teritorije, ni malog broja stanovnika. To je značajan rast. Za 2017, ako uspemo sa HBIS-om da završimo, idemo kao raketa, na više od četiri”, kazao je Vučić. Inače, HBIS je kineska kompanija koja je zainteresovana za kupovinu Železare Smederevo.

S druge strane, svetski analitičari koji takođe gledaju u Kinu i kretanja u njenoj ekonomiji, ne očekuju spas od tamošnjeg tržišta, već se nadaju da usporene azijske ekonomije neće dalje vući za sobom u crveno i druga svetska tržišta.

Kako će se to odraziti na Srbiju?

Na početku prethodne krize govorilo se da ona može da bude razvojna šansa. Znamo da to nije bila, tako da ništa dobro ne treba očekivati ni od eventualnog novog talasa krize. Ako investitori poslušaju savete analitičara i potraže sigurnije hartije od vrednosti, Srbija bi mogla da postane nezanimljiva za strane finansijere.

Analitičari imaju scenario za tu situaciju. Do novca bi bilo teže doći, krediti bi poskupeli, a banke bi ih opreznije odobravale. Privreda bi usporila, možda čak i prešla u recesiju. Povlačenje ulagača iz srpskih dužničkih hartija od vrednosti moglo bi da izazove i slabljenje dinara. To sa sobom povlači i rast inflacije, ali i veće mesečne rate onima koji imaju kredite u stranoj valuti. Životni standard ide dole.

“Nema nikakve dileme da će kroz smanjivanje investicionih aktivnosti i ukupne privredne dinamike i doći do smanjivanja ukupne kupovne moći stanovništva... I do manje mogućnosti za pronalaženje nekog novog radnog mesta. Eventualno kroz dalje smanjivanje tražnje postoji i veća verovatnoća da dođe do pojave viška zaposlenih”, kaže ekonomista Saša Đogović iz IZIT-a.

U problemu bi bilo i Ministarstvo finansija. Srpska državna kasa ne može bez novih zajmova, a oni bi, dakle, bili sve skuplji. Slično bi iskusili i finansijski direktori preduzeća.

Znamo da je finansijska struktura domaćih preduzeća takva da tu ima malo kapitala, mnogo spoljnih izvora finansiranja, tj. duga. Dug će biti skuplji, a ta preduzeća će se teže finansirati”, objašnjava Nenad Gujaničić, direktor sektora za razvoj u Vajs brokeru.

Da li če i koliko kriza biti ozbiljna, najviše zavisi od kineskog tržišta. Za veliki pesimizam je možda i rano, ali za brigu svakako ima mesta.

00:00

Izvor: N1

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

neću iz okvira svog grada

i eventualnog osvrta na prestonicu. Imamo Gradsku stambenu agenciju, zbog čega bi gladne nišlije to imale na grbači? Imamo Nišstan, a onda premijer priča o samozapošljavanju. Pa kako deca da se samozaposle kada gradska firma ima posao na tacni? Imamo Zavod za urbanizam grada Niša. Zbog čega bi grad njima papreno plaćao ofrlje odrađen posao kada idu na tendere sa neuporedivo nižim cenama? Zar nije korektno da za grad rade po istoj, tržišnoj ceni, sa kojom izlaze van grada? Šta će gradu gradska firma za uređenje parkova i ostalog zelenila, zbog čega ne bi taj posao mogle da rade privatne firme, pa neka se bore kvalitetom i cenom. Neka se precizira šta mora da se odradi, a ako ponude nižu cenu kojom ne mogu da ispune ugovore obaveze da se ne ide na anekse, nego da se ugovor automatski raskida i traži pouzdaniji izvođač, jer jedino tako može da se spreči gradska administracija da mulja sa privatnim firmama...Šta će Beogradu Beogradput? Imamo potreban broj putarskih firmi koje treba da dobiju mogućnost da putem tendera rade i u Beogradu. Šta će republici Koridori Srbije? Do kada ćemo da plaćamo dve republičke putarske firme, a samo zbog Tadića i Mrke, koji su imali svako po jednu? Šta će nam 150 agencija? Ne možemo da pričamo o ekonomiji pored ovoliko apsurda.

svi u nizu

pretupali su silne pare u železaru umesto da su te pare uložene u banje i razvoj banjskog turizma. Žalosno je što će sada banjska izvorišta, pod formom prodaje hotela, biti privatizovana ni za kakve pare, a bacale se pare na železaru i rudnike bakra.

Бобан Милетић Бапси

Економија базирана на троскоту и копривама ?! Троскот и коприве једини су спас !!!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5311
USD 1 105.4942
CHF 1 107.3539
GBP 1 139.3870
AUD 1 72.5725
JPY 100 97.1331

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Kompanija iznenadila zaposlene bonusom od 10 miliona dolara 07:59 h

07:59 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mišković: Državni vrh nema pravi uvid u stanje domaće ekonomije 07:52 h

07:52 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ljajić: Devizni priliv od turizma 1,4 milijarde evra 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Javna nabavka JKP Beogradski metro i voz za tehničke i savetodavne usluge 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zaposleni u komunalnim delatnostima dobili povećanje plata od pet do osam odsto 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Evropske banke najavile otpuštanje 60.000 zaposlenih 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Fabrici: Otvaranje poglavlja pozitivna poruka za investitore 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Digitalna platforma eDozvola - jednostavnije do dozvola, licenci i saglasnosti 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Biznis

loader