Antić: Stabilna proizvodnja struje, nema potrebe za uvozom

Antić: Stabilna proizvodnja struje, nema potrebe za uvozom

Antić: Stabilna proizvodnja struje, nema potrebe za uvozom Izvor: Tanjug

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je da je proizvodnja električne energije u okviru EPS potpuno stabilna i da, čak i u teškim vremenskim uslovima, nije bilo potrebe za uvozom struje.

Antić je tokom obilaska Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu ukazao da je proteklih nekoliko dana zbog lošeg priliva vode i na slivu Dunava i Drine bila slabija proizvodnja u hidro sektoru, pa je termo sektor pokrio nedostajuće količine.

"Više od 80 odsto električne energije proteklih nekoliko dana se proizvodi u termo sektoru pri čemu je najznačajniji deo u okviru TENT-a u Obrenovcu. U termo sektoru smo juče i danas proizveli više od 92 miliona kilovat sati električne energije, što su istorijski maksimumi", podvukao je ministar.

To je, prema njegovim rečima, obezbedilo da energetski sistem bude potpuno stabilan.

"I pored prilično loših vremenskih uslova proizvodili smo dovoljne količine električne energije, imali čak i viškove. Nije bilo potrebe za uvozom električne energije", podvukao je Antić.

On se nada da će se stanje u hidro sektor popraviti jer, kako je ukazao, nije dobro za sistem da se tako dugo na maksimumu drži proizvodnja iz termo sektora. S tim u vezi je pohvalio radnike EPS i EMS koji su, naglasio je, pokazali da su apsolutno spremni i za teške situacije.

"Danas je važno da imamo stabilan sistem. Imamo niske temperature, a u večernjim satima se očekuje i ledena kiša pa je bitno da ne poremeti dopremu uglja iz Kolubare i da obezbedimo da vremenski uslovi ne ugroze bilo šta u distributivnoj mreži", kazao je ministar.

On je podsetio da je danas održan niz sastanaka i konsultacija, a da je podignut stepen spremnosti i pripravnosti u okviru elektroprivrede, posebno u distributivnom sistemu na maksimum.

Pohvalivši montere iz EMS koji su proteklih dana brzo rešavali probleme na terenu, Antić je konstatovao da juče nije bilo, sem u Prokuplju nekoliko sati, ozbiljnijih ispada i obustava električne energije, i pored vrlo teških i kompleksnih sitacija.

"EPS i EMS su apsolutno spremni i u potpunosti dimenzionirale svoje aktivnosti da bez obzira na vremenske prilike brzo rešavaju sve probleme", podvukao je Antić.

00:00

Izvor: Tanjug

EPS u pogonu i radi pod opterećenjem

eps elektroprivreda srbije Izvor: N1

  Izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS Dragan Jovanović je kazao da je ta kompanija na osnovu uputstava Ministarstva uvelo dodatne mere, te da su u termo sektoru sva postrojenja u pogonu i da rade pod punim opterećenjem.

"U ovakvim uslovima niskih temperatura i padavina je značajno otežana i proizvodnja uglja, kao i njegov prevoz. Kombinacija proizvodnje uglja i skidanja sa naših deponija obezbeđuje da ovi blokovi rade punim teretom", objasnio je on.

Jovanović je istakao da se hidro-proivodnja nalazi u komplikovanim uslovima rada sa izuzetno niskim vodotokovima koji ovih dana dostižu biološke mimnimume. Ali i iz hidroproizvodnje, prema njegovim rečima, stiže dnevno između 15 i 20 miliona kilovat sati.

"Termo proizvodnja u kontinuitetu radi sa maksimalnim opterećenjima. Pratimo i kontrolišemo rad bloka pojedinačno. Postoje određeni nedostaci koji su tolerantni i nadamo se da u narednih nekoliko dana dok traje velika potrošnja nećemo imati poremećaje u termo sektoru", naglasio je Jovanović.

On je preneo novinarima da je 25. decembra napravljeno 93 miliona i 280 kilovat sati što je apsolutni rekord, koji je termo sektor napravio u proizvodnji struje na bazi uglja. Direktor za proizvodnju energije u TENT-u Sava Bezmarević je ukazao da je u TENT-u svih 13 proizvodnjih jedinica u radu i da nema nema većih problema u proizvodnji.

Takođe je rekao da je u decembru TENT napravio rekord u proizvodnji i da je proizveo 2.000 gigavat časova električne energije što je najveća količina do sada.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

HOGGARR..

Samo da ga ne udari kakva ledenica u glavu,nema šlem!

Mićko

Uvek struja poskupi posle grejne sezone, a onda opet dodje grejna sezona sa tom skupljom strujom itaksom za RTS.

Mićko

Povećajte cenu struje, tek onda neće biti restrikcije.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Vasilić kaže da postoje sumnje na korupciju, Žeželj - isključiti je iz Saveta 19:13 h

19:13 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Subvencije za junad 20.000 dinara po prodatom grlu 18:22 h

18:22 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja u Beogradu od 1. do 10. oktobra 16:53 h

16:53 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Stručnjaci: Prosečna godina za srpsku poljoprivredu, finansijski rezultati bolji 16:41 h

16:41 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Organizacija Help dodeljuje četiri ugovora za rekonstrukciju 31 kuće 15:55 h

15:55 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tanasković: Bez Duing liste ove godine, Svetska banka sprovodi internu istragu 15:46 h

15:46 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vlasnik fabrike vode nadmašio osnivača Alibabe i postao najbogatiji čovek u Kini 15:45 h

15:45 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministar Mali zadovoljan odzivom privrednika na projekat "Moja prva plata" 14:02 h

14:02 h  |  Biznis

loader