Zvaničnik EU: Srbija što pre da usvoji zakon o GMO

Zvaničnik EU: Srbija što pre da usvoji zakon o GMO

Zvaničnik EU: Srbija što pre da usvoji zakon o GMO Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Srbija bi trebalo što pre da usvoji novi zakon o genetski modifikovanim proizvodima i uskladi ga sa evropskim standardima, ali može da zabrani uzgoj GM kultura, izjavio je šef sektora za evropske integracije Frejk Janmat (Freek Janmaat).

"Što pre Srbija uskladi zakon o genetski modifikovanim proizvodima tim bolje, jer to zadržava Srbiju na putu ka članstvu u Svetsku trgovinsku organizaciju", naveo je Janmat nakon brifinga o ekonomskom delu Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka EU.

Istakao je da je politika EU o genetski modifikovanim proizvodima "veoma restriktivna" i da postoje jasna pravila u pogledu označavanja i sledljivosti u lancu ishrane.

"Ostavljamo zemljama članicama da odluče da li da uzgajaju GM kulture i imamo veoma stroge procedure naučnog testiranja proizvoda koji sadrže GM" i koji su prijavljeni za dozvolu za tržište EU, rekao je Janmat.

U EU se od ove godine primenjuju novi propisi za GM proizvode. Promet je i dalje dozvoljen za proizvode za koje se utvrdi da su bezbedni, i uz jasno označavanje, ali zemlje članice mogu da zabrane uzgoj na svojoj teritoriji, što je do sada učinilo 19 zemalja.

Na pitanje da li će i Srbija moći da zabrani uzgoj GM kultura prilikom usklađivanja sa evropskim standardima Janmat je odgovorio potvrdno.

U EU se od GM kultura trenutno gaji samo Monsantov hibrid kukuruza MON 810 koji je 2014. gajen na 142.955 hektara, od čega najveći deo otpada na Španiju s 131.537 hektara, navodi se u dokumentu Evropskog parlamenta o uzgoju GM u EU.

Ta kultura gaji se još i u Portugaliji 8.542 hektara, Češkoj na 1.754 hektara, Rumuniji na 711 hektara i Slovačkoj na 411 hektara.

Da bi zabranile uzgoj GM zemlje članice ne moraju da navode bezbednosne razloge, kako je bilo propisano pre zakonskih izmena.

U obrazloženju se mogu pozivati na ciljeve ekoloških i poljoprivrednih politika, kao i na zahteve planiranja gradova i sela, socioekonomski uticaj, korišćenje zemljišta, izbegavanje prisustva GM u drugim proizvodima, navodi se u pregledu Evropskog parlamenta.

"Srbija izlazi iz treće recesije za pet godina"

Janmat izjavio je da Srbija ove godine izlazi iz treće recesije u poslednjih pet godina, ali da i drugi indikatori pokazuju da Srbija ide u dobrom pravcu.

Janmat je u razgovoru sa novinarima rekao da je procena da će 2015. Srbija završiti sa rastom BDP-a od 0,7 odsto, da je deficit značajno smanjen u odnosu na plan, da nezaposlenost pada ispod 20 odsto, a inflacija je niska, čak i ispod ciljane koju određuje centralne banke.

On je, međutim, ukazao da je javni dug i dalje relativno visok , da će u nekom trenutku doći do 80 odsto BDP-a, te da su pottebni dodatni napori vlade da se oni smanje.

Janmat je rekao da, kako sada stvari stoje, nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nema funkcionalnu tržišnu ekonomiju, ali je pozitivan signal što je Srbija dostavila ekonomski program EU prošle godine, kao i što je zaključila program sa MMF-om.

Govoreći o nedostacima, on je rekao da je pravni sistem i dalje suviše spor da bi se primenila prava na svojinu, da postoji veliki broj starih nerešenih slučajeva.

"Pozitivno je, međutim, što je restitucija u toku, i očekujemo da će to rešiti neka od pitanja", rekao je Janmat.

On je rekao da EU ohrabruje vladu da nastavi borbu protiv sive ekonomije, ali i da takođe smatra da su potrebni dalji napori da bi se kontrolisala parafiskalna plaćanja na republičkom i lokalnom nivou, kao i na unapređivanju regulatornog okruženja.

Kada je reč o infratrukturi, transportu i energiji, on je kazao da godinama nije dovoljno investirano i to je sada neophodno učiniti.

"Videli smo Berlinski proces, EU i međunarodne finansijske institucije mogu da finansiraju takve radove, koncesione zajmove, IPA fondovi... To bi trebalo koristiti da više razvijate transport i infrastrukturu", rekao je on.

Tagovi:

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jasna

A sta ako mi NECEMO,taj vas GMO?

Dragiša Sekulović

poštenije je reći , smanjite srpsku populaciju na pola , mnogo vas je brate , 4miliona bi bilo optimalno ,. a naš vođa bi se već nekako snašao ,. pronašao bi način ,.. nego ovo ! Kako god Vučić će i ovaj zadatak izvršiti ,.

Radnik

ZABRANAAA !!!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5518
USD 1 108.0936
CHF 1 110.6995
GBP 1 140.3771
AUD 1 71.1961
JPY 100 97.9109

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Er Srbija: Letovi redovni, nema zabeleženih slučajeva obolelih od koronavirusa 16:23 h

16:23 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić: "Jadar" prilika da budemo lider po resursima za zelenu transformaciju 15:14 h

15:14 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović razgovarala s delegacijom MMF-a o ulaganjima u infrastrukturu 15:02 h

15:02 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

RGZ: Prosečna plata na Vračaru premašila 100.000 dinara 14:48 h

14:48 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Efektiva: Ministarstvo potvrdilo da Supernova ne postupa u skladu sa zakonom 07:13 h

07:13 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Barnije: Nećemo sklopiti sporazum sa Londonom po svaku cenu 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Održana konstitutivna sednica Komisije za kapitalne investicije 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Biznis

loader