Uzelac: Javna preduzeća su takva jer im se može

Uzelac: Javna preduzeća su takva jer im se može

Uzelac: Javna preduzeća su takva jer im se može Izvor: N1

Kako je moguće da JKP Infostan pošalje uplatnice na kojima je i naplata osiguranja, povuče je, odštampa nove i kaže da građani to neće platiti? Dušan Uzelac, direktor i glavni urednik finansijskog portala Kamatica, odgovara vrlo kratko - jer ime se može. A pomažu im i građani koji nemaju svest da je državni novac u stvari naš novac.

"Može im se ili jer su tako u mogućnosti. Mi kao građani imamo poverenje u drugu stranu, ne ulazimo dublje u tarife i naknade koje se nalaze na računima, a to proizilazi iz našeg stava prema novcu. Ostavljanje bakšiša i sitniša na kasi je praksa. S druge strane, firme koje izdaju račune su ustrojene kao institucije. Ako kasnite jedan dan sa plaćanjem, zatezna kamata se obračunava, i taj dinar koma 15 para uvek će biti naplaćen, iako fizički ne postoji. To ostavlja ozbiljan prostor za sve koji bi da zarade ili ostvare dodatni profit", objašnjava Uzelac naš stav prema novcu i odnos druge strane prema nama.

Kamatica je izračunala da bi Infostan od spornih uplatnica sakupio 11 miliona dinara. Do te brojke se došlo sabirajući poštanske troškove, jer je bilo potrebno dva puta odštampati i poslati račune za 650 hiljada korisnika. Ostatak do 11 miliona bi bio sakupljen od onih koji su račun sa osiguranjem platatili.

Međutim, Infostan je saopštio da će to javno preduzeće, a ne građani plaćati štampanje i slanje novih septembarskih računa. I tu se postavlja pitanje čiji je novac Infostana - tog preduzeća, grada ili građana, i ko u stvari na kraju plaća.

"Čiji grad, to je zanimljivo. To je posledica našeg podneblja koje razmišlja da su institucije vlasnici novca, a ne da je taj novac naš, da smo ga dali kroz razne poreze i doprinese i tako napunili budžet. Takav stav prema novcu na kraju odlučuje i kako se taj novac troši. Primer su javne ustanove koje ne žele da daju neke informacije, a pristaju da plate kaznu. Kazna se plaća našim novcem", kaže Uzelac.

On napominje da građani dozvoljavaju da se novac iz budžeta troši netransparentno jer ne postoji reakcija koja bi institucije prisilila da ga daju transparentno.

"To je nasleđe ideje da su institucije vlasnici, a ne samo upravitelji novca iz budžeta", rekao je Uzelac.

Jedna od situacija kada građani sa javnim preduzećima moraju da se bore za svoj novac je primer kada nekoliko dana zbog kvara ne radi grejanje, struja ili telefon. Privatni provajder usluga bi račun umanjio za taj period, ali javna komunalna preduzeća to rade tek posle oštre reakcije javnosti.

Uzelac kaže da takve stvari ne treba rešavati telefonom ili odlaskom na šalter pružaoca usluga, jer se "oslanjaju na procedure i ponašaju kao gospodari svog prostora i onog što kažu", a građani treba da dokazuju njihovu krivicu.

"Najbolje je pisanim putem dostaviti podnesak, žalbu, tužbu jer sve što se pismeno preda mora biti rešeno. Nema potrebe sklapati u pravnoj formi, već je dovoljno je napisati 'Ne radi mi grejanje, ne radi mi struja... nije mi jasan vaš obračun, objasnite mi'. Oni su dužni da objasne pisanim putem i dostave rešenje na adresu, a vreme rešavanja spora produžava rok neplaćanja računa i tako nećete doći u problem što račun nije plaćen", savetuje Uzelac građane kako da se bore sa javnim komunalnim preduzećima.

00:00

Izvor: N1 Beograd

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marina

Skoro neverovatno, a cinično svakako, zvuči izjava gradonačelnika da će "grad platiti" ponovno štampanje računa. Tek kada bi direktor JKP Infostan i svi koji su u tom pokušaju prevare učestvovali, iz svog džepa, platili tu ujdurmu - moglo bi se reći da je ne plaćaju građani. Pa čak bi i tada bilo diskutabilno koliko je i u tim parama naših, na ovaj ili onaj način otetih , para. Ali, mi ih nikada ili bar još dugo nećemo naterati na to. Jer i ne pokušavamo.

Viktor Južni

Svi to znamo. Ali ih niko be dira.

gde su nasi novci otisli?

Muljanja sa nabavkama nepotrebne opreme, namestaja, informacionih sistema i prodaje magle pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se segamegadens direktorcici usemili su danasnja svakodnevnica, direktor je smenjen jer je jedini imao drzavni fakultet i nije hteo da nosi kumu 2 miliona, inace apartman je naredio u septembru da se sns finansijer delta ubaci u posao, a dunav najuri, po sistemu jednim udarcem dve muve.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5121
USD 1 105.8000
CHF 1 107.0628
GBP 1 139.1829
AUD 1 72.4043
JPY 100 97.3105

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Leks specijalis za izgradnju puteva i metroa, struka upozorava na zloupotrebe 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bradaš: Pad nezaposlenosti ispod deset odsto više zabrinjava nego što ohrabruje 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbi najviše troše na hranu, Evropljani na račune, da li je razlog novac 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Francuski sportski lanac Dekatlon stiže u Beograd 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Novi poreski zakoni doprineće otvaranju novih radnih mesta 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojen Zakon o agencijskom zapošljavanju, očekuje se smanjenje rada na crno 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Platni razredi u državnim službama i zvanično odloženi za još godinu dana 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojene izmene Zakona o PIO, indeksizacija penzija po "švajcarskoj formuli" 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Biznis

loader