Vučić: MMF dozvolio veće povećanje penzija, ali ja to neću

Vučić: MMF dozvolio veće povećanje penzija, ali ja to neću

Vučić: MMF dozvolio veće povećanje penzija, ali ja to neću Izvor: Tanjug/ Sava Radovanović

Premijer Aleksandar Vučcić izjavio je da je MMF dozvolio povećanje plata i penzija, i to veće nego što je očekivao, ali da on neće ići sa tim maksimumom.

Premijer je precizirao da će iskoristiti "manji okvir od dozvoljenog za povećanje plata i penzija", jer je novac potreban i za investicije i zapošljavanje mladih.

"MMF bi nam dozvolio da više povećamo plate i penzije nego što sam mislio, ali ja to neću. Eto, neću", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i primetio da bi to malo ko tako otvoreno rekao, ali da se on ponašša ogovorno i da vodi računa o interesima zemlje.

"Ovo niko normalan ko se bavi politikom u Srbiji ne bi rekao, ali evo ja sam rekao zato što me ne zanima ko će da glasa za mene, već da Srbija bude zdrava zemlja, zato što želim u budućnost i da se menjamo", poručio je premijer.

On je objasnio da će da novac u budžetu "držati na niovu na kome će imati više rezervi za investicije i za programe za zapošljavanje mladih".

Premijer je rekao da je MMF dozvolio veće povećanje od očekivanog zbog dobrih rezultata.

00:00

Izvor: N1

O subvencijama: Srbija spremna da da 10 dolara više od komšija

Premijer Vučić pozvao je danas investitore da ulažu u Srbiju naglasivši da u našoj zemlji kompanije mogu da dobiju najbolje uslove, a da je Srbija spremna kada je reč o subvencijama da da “10 dolara više od zemalja u regionu”.

“U ovom regionu možemo da obezbedimo najbolje uslove za svaku kompaniju zapadne i centralne Evrope, a radi se i na poboljšanju poslovne klime, pravnog sistema...”, rekao je Vučić na sastanku u Privrednoj komori Srbije, kojem prisustvuje potpredsednik švajcarske Konfederacije Joahan Šnajder Aman, ministri Željko Sertić i Srđan Verbić, kao i predsednik PKS Marko Čadež.

"“Možemo najbolji sistem da obezbedimo i kad je reč o subvencijama. To niko drugi ne može. Ako dobijete predlog od Makedonije, Rumunije, Hrvatske, BiH, znajte da možete uvek da dobijete 10 dolara više od Srbije. Samo dođite u Srbiju, i dobićete"”, poručio je Vučic dodajući da niko ne može da pretekne Srbiju.

"I stari i mladi će morati da uče dva sata dnevno"

Vlada Srbije daće sve od sebe da zadrži političku stabilnost i da ima mirno i smireno okruženje za sve investitore kojima se nudi i kreativna radna snaga, izjavio je Vučić.

Srbija ima inteligentne ljude, iako radne navike moraju da budu bolje, rekao je premijer.

Vučić je naveo da se na dualnom obrazovanju radi sa Nemačkom i Austrijom, ali i Švajcarskom, ocenivši da neće biti lako.

"Približavamo se vremenu kada ćemo svi, i mladi i stari, morati da učimo dva sata dnevno. To je novo za sve nas, a to ćemo morati ako ne želimo da se suočimo sa ekonomskom i političkom propašću", naglasio je Vučić.

"Mi smo svakako odlučni da to uradimo. To znači da mladi kad postanu tinejdžeri moraju da misle o budućnosti", rekao je Vučić i dodao da se bliže vremena kad će svi radnici morati da uče da bi se uklopili, ali i mladi da rade bar dva sata dnevno dok uče.

Kada je reč o reformama i modelima koje Srbija može da primeni po ugledu na razvijene zemlje pa i Švajcarsku, Vučić je rekao:

"Radimo najbolje, ali ako kažete Srbima da moramo da usvojimo neki model - nikad ništa, jer šta god da kažete biće "‘jao mi imamo drugačije običaje i tradiciju"’, a kad krenemo tim putem, gotovo je".

On je upitao učesnike sastanka da li zaista misle da građani žele da čuju da će da podigne penzije i plate manje nego što je to moguće, jer je to jedini odgovoran način.

"Rezultat neće biti isti, biće lošiji, ali čak i skromni pozitivni rezultati su ipak pozitivni", rekao je on i poručio da će se svi investitori, koji žele da ulože, u Srbiji imati stabilno poslovno okruženje.

Potpredsednik Švajcarske i savezni ministar ekonomskih odnosa, obrazovanja i istraživanja Johan Šnajder Aman kazao je da je ta zemlja spremna da pomogne Srbiji u uvođenju dualnog sistema obrazovanja, naglasivši da su u Švajcarskoj obrazovanje i ekonomija usko povezani.

On je dodao da Švajcarska ima vrlo nisku stopu nezaposlenosti, jer ima efikasan obrazovni sistem, u kome dve trećine mladih počinju svoju karijeru stručnim obrazovanjem u tinejdžerskom dobu.

Predsednik Švajcarsko-srpske trgovinske komore Marinko Ukropina naveo je da u Srbiji posluje više od 200 švajcarskih kompanija koje su uložile oko 500 miliona švajcarskih franaka i da su uglavnom zadovoljni uslovima poslovanja u Srbiji.

Predsednik PKS- Marko Čadež kazao je da je Srbiji potrebna reforma sistema obrazovanja i uspostavljanje sistema po ugledu na Švajcarsku, Nemačku i Austriju gde učenje u kompanijama ima prednost nad učenjem u školskim klupama.

On je kazao da u Srbiji postoji oko 350 srednjih stručnih škola, 230 obrazovnih profila iz 15 područja rada, od čega je 90 profila trogodišnjih.

Čadež je naveo da se više od 10 godina radi na reformisanju srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji uz medjunarodnu finansijsku i tehničku podršku, precizirajući da je jedan od donatora u ovoj oblasti Nemačka i Evropska unija, a da je Švajcarska organizacija za razvoj i saradnju kroz projekat "Razvoj privatnog sektora u Srbiji" podržala obrazovanje kadrova po meri privrede.

Komentari (207)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zoran vujovic

retard

Pipi duga carapa

Ovi na sledecim izborima nece proci ni cenzus. Jedva cekam.

Tanja Zemun

Smucili su mi se, ali totalno.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Projekat "Poslovna inkluzija" - osnaživanje zapošljavanja osetljivih grupa 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Od kuće radi tri puta više ljudi u Srbiji nego pre korone, kakve su poteškoće? 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

SBB očekuje presudu u svoju korist: RATEL nije uzeo u obzir akvizicije Telekoma 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sava centar ponovo ponuđen na prodaju, početna cena 17,5 miliona evra 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tender za nabavku novogodišnje rasvete u Novom Sadu 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Saković: Zbog kiše u Srbiji posejano tek oko deset odsto pšenice 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Altiparmakov: Povećanje plata da bude u dogovoru sa MMF, mada - bolje na leto 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Katastrofalni pad avio-saobraćaja u EU i Srbiji 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Biznis

loader