MUP upozorava na obavezu registracije vozila, stručnjaci ukazuju na probleme

MUP upozorava na obavezu registracije vozila, stručnjaci ukazuju na probleme

Izvor: N1

Vozačima je stiglo upozorenje - uprkos aktuelnoj situaciji oni imaju obavezu da registruju ili da produže registraciju vozila. Kako su šalteri javnih službi zatvoreni, Ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da registraciju mogu da obave na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima. Iako iz MUP-a poručuju da ukoliko im je potreban novi dokument, treba da se jave Upravi za upravne poslove, stručnjaci kažu da postoji čitav niz dilema za one građane koji su kupili nova vozila u salonima, polovna na auto placevima ili od drugog fizičkog lica.

Vanredno stanje ne odlaže obavezu da vozači registruju automobile. Iako šalteri javnih službi ne rade, svi vozači kojima ističe registracija u obavezi su da je produže. Ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da građani produženje registracije svojih vozila u narednom periodu mogu da obave – isključivo - na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima. Iz Auto-moto Saveza Srbije podsećaju da su ovlašćeni da izdaju registracione nalepnice.

"AMSS u okviru svog sistema raspolaže tehničkim pregledima koji su ovlašćeni da izdaju registracione nalepnice, te će se registracija, kako putničkih, tako i teretnih vozila obavljati uobičajenom procedurom. Neophodno je samo da vozilo bude tehnički ispravno i na licu mesta moći će da se izda registraciona nalepnica.“ Autoi-moto savezSrbije", navode iz ove organizacije.

A pitanje je – kako bi trebalo da postupaju vozači stariji od 65 godina, budući da u vreme epidemije koronavirusa spadaju u rizičnu kategoriju stanovništva i da im je zabranjeno kretanje? Iz Asocijacije tehničkih pregleda za N1 kažu da je predviđno da se vozila osoba starijih od 65 godina registruju na osnovu ovlašćenja koje bi trebalo da overi notar.

"Šalteri MUP-a za produženje registracije ne rade, produženje registracije možemo da vršimo na linijama tehničkog pregleda naših članica. Imamo par noviteta iz MUP-a a to je da je sada moguće raditi registraciju taxi vozila i vozila auto škola preko portala e uprave, zakazuje se i uplaćuje taksa koja je naedena na portalu. Kada je reč o ljudima od 65 ili iše godina, njima je zaranjen izlazak iz stanova, tako da je jedini pravno isprani način da pozovu notara, da notar dođe na stan, da daju ovlašćenje bilo kom članu svoje porodice koji je mlađi od 65 godina i on može da produži registraciju bez problema", objašnjava Vladimir Marinković, iz Asocijacije tehničkih pregleda.

Za sve one vozače koji su kupili automobil u salonu, na auto-placu ili od drugog fizičkog lica, te im je potrebno izdavanje novog dokumenta, MUP savetuje da se obrate Upravi za upravne poslove i to na e-mail adresu koju mogu pronaći na sajtu Ministarstva. Ipak, Branislav Grković sa sajta „Polovni automobili“ kaže da su građani zbunjeni i da imaju nedoumice šta tačno treba da rade u aktuelnoj situaciji.

"Kada se automobil kupi na auto placu ili u salonu, potrebno je svu dokumentaciju poštom (elektronskom) poslati MUP-u, mi za sada nemamo informaciju koliko se čeka, ali neke informacije sa terena koje smo dobili od korisnika su da je njima rečeno da sve traje od sedam do deset dana. Druga situacija je kada kupujete auto od fizičkog lica - tu je malo komplikoanija situacija, jer notari trenutno obrađuju samo hitne slučajeve, ali se svakako treba javiti notarima ako se ukaže neki slobodan termin ili da pošalju jasno obrazloženje zašto im je hgitno potrebna oera kupoprodajnog ugovora. Tu je još jedan problem što ni Poreske uprave ne rade, tako da je nemoguće platiti porez na prenos apsolutnih prava, odnosno porez nad vlasništom automobila. Zato bi bio savet da se ugovor sklopi u prisustvu advokata i da se definišu obaveze i kupca i prodavca nakon oog vanrednog stanja", ističe Branislav Grković, sa portala  "Polovni automobili".

Podsetimo, sva lična dokumenta – lična karta, pasoš, vozačka i saobraćajna dozvola i oružani list kojima je istekao rok važenja, smatraće se važećim sve dok je na snazi odluka o proglašenju vanrednog stanja.

Za starije od 65 godina vozila će moći da registruju mlađi članovi porodice

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je da tokom vanrednog stanja produženje registracije vozila na tehničkim pregledima umesto građana starijih od 65 godina mogu obaviti njihovi potomci.

Kako je objasnio, neopohodno je da oni podnesu zahtev na tehničkim pregledima uz obavezno prilaganje svoje lične karte, zatim lične karte vlasnika vozila, odnosne osobe starije od 65 godina, i ovlašćenje koje ne mora biti overeno kod notara.

Ministarstvo je ponovilo da se produženje registracije trenutno obavlja isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima.

Komentari (40)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gordana

!Zatekla sam se u Srbiji za vremena vanrednog stanja, 31 Marta mi je istekla registracija. BiH registracija BiH državljanin.Sta da radim? Da gurne auto u Moravu! Da li smo mi obični ljudi krivi zbog pandemije!Neko bi o ovome morao da misli

Srecko Saponjic,

Kupio sam novo vozilo KIA SPORTAGE 1,6 u Beogradu a datum prve registracije je 14.03.2016. Normalno obavim tehnicki pregled i uplatim osiguranje i sve takse ali ne mogu da mi izlistaju NALEPNICU pa sam prinudjen da idem u MUP da dobijem NALEPNICU. Tako sveke godine pa i ove moram da cekam u redovima i to moze ponekad i da traje duze. Sta treba da uradim da se to ispravi i da ubuduce dobijem NALEPNICU kod tehnickog pregleda. Usao sam u osmu deceniju i nije prijatno cekati dugo u redovima za NALEPNICU. U MUP-u se dobije nalepnica bez ikakvih problema.

Boško

Molim da mi odgovorite,,kako da registrujem vozilo,,dvojni sam državljanin,trenutno se nalazim u Hrvatskoj,,a registracija mi ističe uskoro..za prelaz preko granice ,odnosno za ulazak u Srbiju mi treba dokument da nisam pozitivan na korona virus,,kojo ovdje u hrvatskoj moram platiti 200 eura,,to smatram pljačkom,,i jednostavno to ne mogu da platim..a ako nemam tog dokumenta onda moram u izolaciju..sasvim besmisleno i jedno i drugo..pa mogu li uraditi test u Srbiji u nekoj od institucija da nisam pozitivan..kako bi se mogao slobodno kretati i izbjeći maltretiranje oko izolacije.a ujedno registrovati vozilo..

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Auto

Auto

Folksvagen ulaže dve milijarde evra za razvoj vozila na elektro pogon 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Auto

Auto

Auto

Reno otpušta 15.000 radnika zbog krize izazvane koronavirusom 29.05.2020.

29.05.2020.  |  Auto

Auto

Auto

"Reno" planira da otpusti 15.000 radnika širom sveta 29.05.2020.

29.05.2020.  |  Auto

Auto

Auto

Nisan zatvara fabriku u Kataloniji, bez posla ostalo 3.000 radnika 28.05.2020.

28.05.2020.  |  Auto

Auto

Auto

Francuska pomaže proizvođačima automobila, povećava i subvencije građanima 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Auto

Auto

Auto

Meklaren grupa otpušta 1.200 radnika 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Auto

Auto

Auto

Folksvagen mora da nadoknadi štetu kupcima dizelaša sa lažiranim testovima 25.05.2020.

25.05.2020.  |  Auto

Auto

Auto

Atina proteruje automobile iz centra i prepušta ulice pešacima i biciklistima 25.05.2020.

25.05.2020.  |  Auto

loader