Nove probne vozačke od septembra, nema ni hendsfree-ja, najviše troje u kolima

Nove probne vozačke od septembra, nema ni hendsfree-ja, najviše troje u kolima

Za sve probne vozačke dozvole izdate posle 3. septembra važe nova pravila: novi vozači imaće status početnika između dve i četiri godine, u zavisnosti od toga sa koliko godina su položili vozački ispit. Šta još za njih donosi Zakon o bezbednosti saobraćaja koji je stupio na snagu još pre godinu dana?

Govoreći šta konkretno znače ove odredbe, Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi da mladi vozači, u prvom redu, ne smeju da voze od 23h do 6h. Zatim, oni koji polože sa 17 godina imaće probnu vozačku do svoje 21. godine, oni sa navršenih 19 godina, moraju da imaju probnu vozačku dozvolu dve godine. Ovoga puta je uvedeno i ograničenje po pitanju snage vozila, pa je granica 80 kilovata, kaže gost N1.

Zatim, dodaje, moraju upravljati sa osobom koja ima najmanje pet godina kategoriju B. To znači da saobraćajac može da traži vozačke dozvole obema osobama, kad vrši kontrolu.

"Ne smeju prevoziti više od tri osobe, nema alkohola, ni na koji način upotrebe mobilnog, ni preko bluetooth-a ni preko handsfree-ja", ističe Božović.

Navodi da su uvedena ograničenja i u pogledu brzine: "Na autoputu 110 km/h je gornja granica, na motoputu 90km, a na ostalim putevima 90 odsto od propisanog ograničenja".

Zakon kaže da svako ko položi na primer u 50. godina starosti - takođe će imati probnu vozačku dozvolu, dodaje. Promenila se, podseća, i kaznena politika, pa su, u skladu s tim, pooštrene kazne i kad su u pitanju mladi vozači.

Božović navodi da su uvedene i neke novine za profesionalne vozače - u narednih pet godina, svake godine, moraju da dođu na sedam časova profesionalne obuke, jer je shvaćeno da oni, u nekim segmentima, iz neznanja, mogu da naprave nekoliko problema - s narkoticima, migrantima... Ti časovi obuke podsetiće ih na određenja pravila i na određene zakone drugih država, što će uticati na unapređenje javnog prevoza, ali i na bezbednost saobraćaja, dodaje gost N1. To je model prepisan od država sa tradicijom u tom sektoru, kaže Božović.

On navodi da su i sami prevoznici uvideli da njihovi vozači prave dosta grešaka iz neznanja, ali da su potrebu za tim uvideli i preduzetnici - kad im, na primer, na vreme ne stigne lako kvarljiva roba...

Gost N1 govorio je i o pešačkim zonama, broju automobila u Beogradu, parking zonama...

Komentari (60)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Laki Topavlović

Pa šta to treba da znači? Da zgrabim prvog prolaznika sa vozačkom dozvolom od 5 godina da ga ubacim u kola samo da bi se pandur odobrovoljio?

Mudrac

Zakon je katastrofa bez smisla i tu se slažemo. Ono što se ne slažem sa mnogima je što odobravaju odredbu ograničenja do 23h. Po meni je to glupo. Kad sam polozio živeo sam u Pa i u početku samo sam uveče vozio do Bg-a pošto sam tamo studirao i tu mi je bilo svo društvo. Nema gužve, vremena ima da naučiš ulice, da ti se ugasi auto na semaforu a da nije smak sveta, da prodješ Slaviju i druge beogradske izazove. Ne znam sta je sporno tu svima. A ove iz komiteta bih obavezao da pisu dnevne izvestaje sta su radili i da dostavljaju javnosti. Da se pokaze javno kako ništa živo niti rade niti su odgovorni za bilo šta. Pozdrav normalnima.

zex

Sve je to ok.Ali ko hoce dapravi probleme pravica i sa 17 godina i sa 21 i celog zivota i zbog takvih dobri i posteni nadrljaju.Netreba ogranicenja nego samo debele kazne za prestupnike i sve gledati isto bez protekcije

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Auto

Auto

Najnoviji oglasi polovnih automobila 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Auto

Auto

Auto

Komunalna milicija fotografiše bahato parkirana vozila i šalje kazne vozačima 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Auto

Auto

Auto

"Rapid" iz 1938. godine stiže u Muzej Škoda automobila u Čačku 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Auto

Auto

Auto

Saobraćajna policija vrši pojačanu kontrolu vožnje u alkoholisanom stanju 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Auto

Auto

Auto

Oglasi polovnih automobila u Srbiji 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Auto

Auto

Auto

Njujork uvodi teretne bicikle umesto dostavnih vozila na benzin 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Auto

Auto

Auto

Trikovi koji pomažu u čišćenju leda sa automobila 04.12.2019.

04.12.2019.  |  Auto

Auto

Auto

Odlaže se naplata putarine u zoni Niša 29.11.2019.

29.11.2019.  |  Auto

loader