NBS: Postoji prostor za smanjenje premije auto osiguranja

NBS: Postoji prostor za smanjenje premije auto osiguranja

NBS: Postoji prostor za smanjenje premije auto osiguranja Izvor: N1

Narodna banka Srbije saopštila je da, prema njihovim podacima, postoji prostor za smanjenje premije osiguranja od autoodgovornosti, kao i da NBS nije zakonski nadležna da donosi odluku o promeni "cene" osiguranja.

Osiguranje od autoodgovornosti je zakonski obavezno osiguranje koje se zaključuje prilikom registracije motornih vozila, a njime je pokrivena odgovornost vlasnika, odnosno korisnika, kada upotrebom motornog vozila pričini štetu trećim licima. 

"Za eventualno donošenje novog premijskog sistema i tarife kojim bi se promenila premija osiguranja od autoodgovornosti treba se obratiti Udruženju osiguravača Srbije (UOS), a NBS bi nakon upućenog predloga razmotrila da li eventualni predlog može da ugrozi zaštitu prava osiguranika i trećih oštećenih lica, kao i stabilnost tržišta", navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da odredbe Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju propisuju obavezu osiguravajućih društava da podatke za obračun premije dostavljaju UOS-u, koji obradjuje ove podatke i objavljuje ih na svojoj internet prezentaciji.

"Ocene da je NBS dala saglasnost na povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti, kako bi obezbedila plaćanje naknada ili provizija tehničkim pregledima u iznosu od čak 25 odsto premije ne stoje, jer je navedeno suprotno članu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju... NBS je u više navrata sprovodila postupke kontrole i izricala mere nadzora, uključujući i novčane kazne društvima za osiguranje i njihovim rukovodiocima upravo zbog kršenja tog člana Zakona", navodi se u saopštenju.

Povodom navoda da je NBS "podigla cenu" osiguranja od autoodgovornosti "sa namerom da pokrije gubitke društava za osiguranje od prirodnih nepogoda i obezbedi plaćanje naknada tehničkim pregledima", NBS je ukazala da je prilikom odredjivanja minimalne tarife osiguranje od autoodgovornosti analizirana dovoljnost minimalnih iznosa premija namenjenih za štete, ugovorne sume osiguranja i za druge namene, i da je, prema toj analizi, iznos premije u tom momentu bio "dovoljan". 

"UOS očekuje da taj iznos neće biti dovoljan u budućnosti zbog znatnih promenjenih okolnosti i njihovog uticaja na premiju osiguranja od autoodgovornosti... Prema obrazloženju kojim je data predmetna saglasnost na povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti od 45 odsto, NBS je uzela u obzir faktore koje je naveo UOS", navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sasa

Cene treba da se spuste za 50%

Sinisa

A je li postoji prostor da se obesteti i izda ponovna licenca Osiguranju Takovo Kragujevac,koje je zbog vas na pravdi boga unisteno,i ostavilo vise od 400 radnika na ulici

Samo Kažem

Koja je logika da redovno, godinama plaćaš autoosiguranje i onda se desi udes i onda ti sledećih godina otplaćuješ tu štetu kroz skuplju registraciju? Od čega si onda osiguran? Ako bi vozio bez osiguranja opet bi morao nekako da nadoknadiš štetu, ali ne daj Bože da ti se ne uklapa razlika od 1 dan da ti auto ne bude osiguran...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Auto

Auto

Prvi pešački prelaz sa led markerima u Srbiji postavljen u Prokuplju 21.10.2019.

21.10.2019.  |  Auto

Auto

Auto

Automobili skuplji od 2020. godine 21.10.2019.

21.10.2019.  |  Auto

Auto

Auto

Porše povlači 2.000 luksuznih vozila 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Auto

Auto

Auto

DW: Srbija, Bugarska i Rumunija nadmeću se u ponudama Folksvagenu 18.10.2019.

18.10.2019.  |  Auto

Auto

Auto

Vinjete za Mađarsku na Molovim pumpama 18.10.2019.

18.10.2019.  |  Auto

Auto

Auto

Oglasi polovnih automobila u Srbiji 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Auto

Auto

Auto

IEA: Automobili kategorije SUV veliki izvor zagađenja vazduha 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Auto

Auto

Auto

Bugarska pojačava ponudu za gradnju fabrike Folksvagena 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Auto

loader